Foto: Jakob Dahlström

Årets inspiratörsmama 2016 Julia Mjörnstedt hjälper genom sina filtar

Hon skapar ljuvliga, miljövänliga filtar – och ger jobb åt utsatta människor. I samarbete med KappAhl presenterar vi Årets inspiratörsmama 2016 – Julia Mjörnstedt Karlsten!

– NEJ, JAG TYCKER INTE att det är härligt att vara gravid! Jag kräks och har gallstensanfall säger Julia Mjörnstedt Karlsten, 31, och berättar att hon efter förlossningen ska ta bort gallblåsan.

Foto: Jakob Dahlström

Men Julia är ändå tacksam över att vara gravid igen. Innan hon blev gravid med dottern Billie, idag 3, var det inte säkert att hon skulle kunna få barn alls.

När Julia var 21 år fick hon tjocktarmscancer. Idag är hon friskförklarad, men hon saknade en samlingsplats – och startade Ung cancer.

– Ilskan över orättvisor är bästa drivkraften för mig, och när Billie kom såg jag ännu mer hur ”fucked up” världen är.

Julia började fundera över vad mat, prylar och kläder innehåller, och hur de påverkar miljön. Så för ett år sedan startade hon filtmärket Woollie.

– Jag ville ha rena produkter, och så hittade jag den här ekologiska ullen från en farm i Sydafrika. Jag testade att sticka filtar med armarna – och det blev bra. Det är viktigt för mig att göra en hållbar produkt som är schyst mot planeten och djuren. Och att jag kan ge jobb till personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

KappAhl och deras babylinje Newbie har varit med och utsett dig till Årets inspiratörsmama – berätta om filten du gjort för dem, som auktioneras ut för välgörenhet (buda här)!

– Filten är gjord av spillmaterial från KappAhls tillverkning av kläder och är stickad för hand. Det känns bra att inget slängs, och häftigt att de kopplar ihop sitt hållbarhetstänk med mitt. Jag är väldigt stolt över filten och hoppas så klart att folk tycker att den är fin!

Av: Annika Leone
Foto: Jakob Dahlström

Aktuellt just nu