Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kenza Zouiten Subosic med sonen Nikola.Kenza Zouiten Subosic med sonen Nikola.Kenza Zouiten Subosic med sonen Nikola.
Kenza Zouiten Subosic med sonen Nikola. Foto: Karl Nordlund

Årets impact mama 2019, Kenza Zouiten: ”Så länge det provocerar kommer jag lägga upp bilder när jag ammar”

Motivering: Hon är en av Sveriges största influencers som väcker känslor med allt hon gör. Oavsett om hon öppenhjärtigt berättar om sina svårigheter att bli gravid, eller visar upp en bild när hon ammar sin bebis så får hon ett enormt genomslag långt utanför Sveriges gränser. Årets impact mama är Kenza Zouiten Subosic.

Grattis, du är Årets impact mama! Hur känns det?
– Det är helt otroligt och samtidigt lite overkligt. Under förra årets mama-gala var jag gravid men hade inte gått ut offentligt med det än. Jag minns att jag tänkte: ”Åh gud, tänk om jag får gå på den här galan nästa år.”

En stor anledning till att vi vill ge dig den här utmärkelsen är för att du har varit så generös och ­öppen när det gäller dina utmaningar att bli gravid.
– Ja, nu vet alla i Sverige att jag kommer hamna i klimakteriet ­alldeles för tidigt och att jag inte har någon aning om hur det kommer gå med nästa barn. Det är såklart väldigt läskigt att lämna ut så m­ycket, men det är samtidigt skönt att inte behöva hålla saker hemligt.

– Det bästa med att vara så öppen är responsen från andra tjejer och kvinnor. Jag har känt mig mindre ensam och samtidigt har det varit helt fantastiskt att kunna stötta andra i samma situation.

Kenza Zouiten Subosic

Ålder: 28.

Familj: Maken Aleksander Subosic, 34, Nikola, född i juni 2019.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Gör: Jobbar med sociala medier samt driver klädmärket Ivyrevel.

Kenza Zouiten Subosic (som knappast behöver omnämnas med ­efternamn egentligen med tanke på hur stort personligt varumärke hennes förnamn är) är minst sagt engagerad när det gäller tabun kring fertilitetsproblem – och angriper ämnet nästan direkt vid vårt möte.

– När man börjar vända på stenar visar det sig att många har ­problem att bli gravida, men man pratar inte om det. Det är som att man borde skämmas om det inte riktigt funkar. Jag vill inte att någon ska behöva må dåligt i sin ensamhet. Man borde prata mer om ­fertilitet och om hur menscykeln fungerar.

Hur har din första tid som mamma varit?
– Jag hade fruktansvärt ont i början, där jag hade spruckit och på grund av eftervärkar och amning. Det tog minst två veckor innan jag kunde ­sitta utan smärtor. Om jag hade vetat hur illa det kunde vara hade jag bunkrat upp med bedövningsgel.

– Men det var också de två bästa veckorna i mitt liv, jag fick lära känna honom, min bebis.

”Jag vill inte gå undan och sitta på en toalett. Om du stör dig på att jag matar mitt barn, men titta bort då”

Du la nyligen upp en bild då du ammar och fick väldigt många reaktioner…
– Ja, många skrev att man kan gå undan eller gömma sig när man ammar. Det förvånade mig. Jag trodde inte att man ser amning som en ”biggie” i Sverige.

– Det var även ett helt gäng som skrev: ”Amma gärna, men måste du lägga upp en bild på det?”. Ja, tydligen måste jag ju det, om man aldrig ser det någonstans kommer folk inte tycka att det är normalt. Jag vill inte gå undan och sitta på en toalett. Om du stör dig på att jag matar mitt barn, men titta bort då. Det är inte svårare än så. Jag har känt att jag har behövt ”make a statement”. Så länge det provocerar folk kommer jag lägga upp i min story att jag ammar.

Kenza berättar vidare om alla fina kommentarer hon har fått också, som uppmuntrar hennes val att visa amningsbilder.

– Häromdagen skrev en följare till mig: ”Tack för dina vackra ­bilder. Idag vågade jag gå ut och amma för första gången.” Det är ju helt fantastiskt att jag kan hjälpa andra genom mina sociala medier.

Har du fått mer momshaming?
– Ja, jag har fått väldigt mycket momshaming. Om jag lägger upp en story med Nikola så kommer det alltid: ”Han ska inte ha tummen i mun!”. Nehej, men det är faktiskt svårt att vänja av det.

– Vid ett tillfälle skrev jag: ”Snart fyller han fyra månader och ska få smaka på mat”. Då fick jag många reaktioner från utländska ­följare: ”Så gör vi absolut inte här, barnet måste vara sex månader. Why do you do this to your child?”. Samma sak hände när jag vaccinerade Nicola. Det finns tydligen många ”anti-vaxers” i andra länder som kritiserar det hårt. Herregud, jag måste ju få följa vårdens rekommendationer att vaccinera utan att få höra att jag är en dålig mamma…

– Jag försöker att inte lyssna, men det är ju jobbigt att höra att man gör fel. Det gäller alla mammor, offentliga eller inte.

”Det är absolut svårt att jobba när man har en bebis som vill leka och bli stimulerad”

När Kenza har tagit några enstaka jobb under föräldraledigheten har hon också fått kritik.

– När jag var på min första plåtning efter förlossningen var det några som skrev: ”Är det viktigare för dig att tjäna pengar än att vara hemma med ditt barn”. Det är ju absolut ingen som säger så till Aleks. Och vafan, det är snart 2020. Har vi inte kommit längre? Kvinnan kanske också behöver arbeta.

– Pappan kan också vara hemma och ta hand om sitt barn.

Hur tänker ni kring eventuella framtida syskon?
– Vi är jätteglada och tacksamma för att det funkade med Nikola, men vi vill ha fler barn och det är ju ingen självklarhet att det går. Jag känner mig stressad eftersom man inte vet exakt när jag kommer hamna i klimakteriet. Det kan handla om nästa år i värsta fall. Vi kan inte sitta och tänka: ”Åh, när är den perfekta tiden att få syskon, är det om två eller tre år? Då spikar vi det!”

Det är dags att avsluta intervjun, ganska perfekt tajmat med att Nikola ska ammas. Men en sista fråga hinner vi med innan hunger­knorret tar över Kenzas uppmärksamhet.

Vad händer i framtiden?
– Blogg- och influencervärlden förändras hela tiden, vem vet hur länge jag kan livnära mig på det. Just nu är jag så tacksam över att kunna jobba med det jag gör och tanken är att jag ska försöka komma på lite fler nya projekt vid sidan av.

– Men framför allt är jag väldigt familjekär. Min stora dröm i livet är en stor familj. Och min familj kommer alltid att komma först.

Läs mer om Kenzas utmaningar att bli gravid, graviditeten, förlossningen och hur relationen till Aleks har påverkats sedan de blev föräldrar – i nya mama som ligger ute i butik nu! 

Här finns alla vinnare av Årets mama 2019! 

Foto: Karl Nordlund
Styling: Malin Rudén
Hår och makeup: Nora Kourkis
AD: Vendela Zandén