Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Louise Edlund Winblad (även kalland hejhej vardag) är årets humormama! Här med barnen Märta, 10, Maja, 9, och Nou, 3.
Louise Edlund Winblad (även kalland hejhej vardag) är årets humormama! Här med barnen Märta, 10, Maja, 9, och Nou, 3.
Louise Edlund Winblad (även kalland hejhej vardag) är årets humormama! Här med barnen Märta, 10, Maja, 9, och Nou, 3.
1 AV 2
”Man får extra glöd att fortsätta”
2 AV 2
Louise Edlund Winblad (även kalland hejhej vardag) är årets humormama! Här med barnen Märta, 10, Maja, 9, och Nou, 3.
Foto: Hannah Hedin

Årets humormama Louise Edlund Winblad: ”Många känner igen sig i mina bilder”

På Årets mama-galan utsågs Louise Edlund Winblad till årets humormama med motiveringen:

”Hon är serietecknaren, illustratören, bloggaren, poddaren och författaren som använder sina kanaler för att roa oss med sina träffsäkra anekdoter ur vardagslivet. Hon breddar bilden av hur en mamma kan se ut och får vara. Tack för att vi får känna igen oss i dina bilder och för att du påminner oss om att vi inte är så knasiga och ensamma i mammarollen.”

Här berättar hon om inspirationen bakom illustrationerna och om hur mycket hon gillar småbarnkaoset.

Emelie Lindblom Dalén

Hej Louise, beskriv dina känslor inför vardagen?
– Jag älskar vardagen! Älskar rutiner och att inte behöva tänka så mycket utan att det finns tydliga ramar. Namnet Hej hej vardag är absolut en hyllning till det!

Du är utbildad gymnasielärare och 2013, när du var föräldraledig med Maja, blev du sugen på att byta karriär – berätta lite om det!

Louise Edlund Winblad

(aka hejhej vardag) 

Ålder: 41.

Familj: Mannen Mattias, 43, barnen Märta, 10, Maja, 9, och Nou, 3.

Bor: Älta i Stockholm.

Gör: Illustratör, serietecknare och författare. Har illustrerat ett flertal böcker som ”Nödig”, ”Hur blev jag till? Och hur kom jag ut” och ”Hej hej vardagsmat!”. Hon driver podcasten ”Louise&Julia poddar” tillsammans med Julia Wiberg.

Aktuell: Med boken ”Eli är målvakt”, första delen i en bokserie där Louise både har skrivit och tecknat, som är lättlästa och vänder sig till barn som har det klurigt att knäcka läskoden.

– Jag var lärare inom estetiska program som tyvärr ofta är rätt icke-prioriterade, så jag var trött på läraryrket. Jag tänkte ”om jag får drömma helt fritt då vill jag jobba med att rita”. Men jag hade ju ingen direkt portfolio. Så jag började teckna min vardag, jag bara ritade allt som hände i familjen. Det var extremt bra tajming för Instagram började bubbla där 2013, och det var ingen som la upp tecknade bilder då, så jag fick snabbt mycket uppmärksamhet.

https://www.instagram.com/p/Ckh5juPMCRW/?hidecaption=true

ÄR det er familj i bilderna? Eller hur mycket skruvar du?
– Det var vi väldigt länge. Det var som en direkt dagbok under flera år. Men det var inte skruvat, haha, det var vardagen som var skruvad! På senare år ritar jag andra karaktärer och även situationer som inte har hänt mig.

Vad tycker din man Mattias och dina barn om att du gör humor av ert familjeliv?
– Jag känner Mattias väldigt väl, han har mycket självdistans och bryr sig extremt sällan. Det hade nog inte funkat med vem som helst, han är en extremt bra partner när det gäller mitt yrke. Ja, och annars också.

Jag vill normalisera saker man aldrig ser

Du är bra på att måla olika slags kroppar, former och mammor. Har det varit ett aktivt beslut?
– Det har absolut varit ett aktivt beslut. Jag vill gärna normalisera saker man aldrig ser, som håriga ben på kvinnor, armhår eller olika typer av bröst och kroppsformer. Jag fick en extra push när jag gjorde mitt första externa uppdrag som var för RFSU, som specifikt ville ha just en bred representation.

Ibland kan jag få kommentarer som ”gud vad deppigt, jag vill aldrig ha barn”, men då brukar jag ta en skärmdump, lägga upp och skriva: ”Min insats för klimatet”. Foto: Hannah Hedin

Ja, vi blir ju påverkade av vad vi ser på Instagram…
– Verkligen, och det gäller både stort som smått. Om jag lägger upp en bild på när jag har ätit frukost, där hela bordet är fullt av yoghurtfläckar och flingor, och osten ligger på bordet på en platspåse - som den ju gör! - då skriver folk ”Tack, jag behövde det här idag.” Och då tänker jag, men herregud, det är ju så här vi alla har det? Men vi ser inte det, för Instagram och alla bilder vi får serverade är så tillrättalagda. Och även om vi är smarta nog att inse att folk egentligen har det stökigt hemma, så äter sig bilder, ideal och normer in. Jag brukar jämföra med smalidealet, vi vet att alla har olika kroppar, men det spelar ingen roll hur smarta vi är, för vi blir ändå påverkade av vad vi ser och av ideal.

Vilken typ av reaktioner brukar du få från dina följare?
– Mycket igenkänning och ”Jag trodde bara det var jag!”. Det roligaste jag vet är när mina följare taggar sina partners och skriver ”det här är så du!”.

Man behöver inte hålla med mig!

Får du bara positiva kommentarer?
– Majoriteten är positiva. Ibland kan jag få ”gud vad deppigt, jag vill aldrig ha barn”, men då brukar jag ta en skärmdump på den kommentaren, lägga upp och skriva: ”Min insats för klimatet”. Förut brydde jag mig mer och svarade alla som inte höll med, men nu har jag mer landat i att det är helt okej att folk inte tycker allt jag gör är kul. Man behöver inte hålla med mig!

https://www.instagram.com/p/Ci69eEasAH-/?hidecaption=true

Vad gör du inte humor av?
– Frågor där jag inte har tolkningsföreträde, och så försöker jag att inte skämta på andras bekostnad. Förutom Mattias då.

Du pratar ofta om att försöka gilla småbarnskaoset. Hur gör man?
– Jag gillar inte när det blir för tyst och lugnt, då får jag ångest. Jag gillar när det händer mycket! Min föräldraskapsstrategi har varit att bara låta kaoset hända. Det är liksom svårt att stoppa det? Det är lättare att försöka omfamna det och bara följa med!

Hur är du som mamma, tror du?
– Rolig, snäll, påhittig, men jag har lite för lite tålamod. Mitt sämsta är att jag kan bli martyrig. Och lite för angelägen om att ha samtal. ”Det känns som du har pratat i två år”, sa Maja till mig igår.

Vad har du lärt dig från dina barn?
– Jag har lärt mig att se och uppskatta de små sakerna. Barn kan ju se en myra och bara ”wow, kolla en myra!” Eller ”Mamma, en buss!” Barnen har lärt mig att stanna upp. Och att stress sällan är bra, det blir sällan bättre av att man är stressad. Eller okej, det där med stressen har jag inte lärt mig fullt ut än, men jag försöker.

Du är Årets humormama – hur känns det?
– Så HIMLA kul! Är verkligen hedrad! Och så känns det svinbra att kunna dra upp det när barnen eller Mattias inte uppskattar min humor. Nu kan jag kontra med att jag har vunnit pris i rolighet!

Styling: Annika Norman
Hår och makeup: Vanessa Ceder
Creative director: Vendela Nylund