Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
“Jag har länge haft en dröm om att bli barnprogramledare, men vågade aldrig eftersom jag drack som jag gjorde”, säger humorprofilen Ellen Bergström. Foto: Daniel Stigefelt

Årets humor-mama Ellen Bergström: "Jag hade ingen aning hur mycket jobb det är att ha barn"

Inget ämne är för stort eller litet. När årets humor-mama Ellen Bergström öppet pratade om sina alkoholproblem släppte allt. I dag underhåller hon oss varje dag med sina träffsäkra inlägg om livet som mamma till lilla Elsy.

mamaredaktionen

Motivering: Årets humor-mama:

”Hon är skådespelaren och komikern som berättar om sitt nya mammaliv med en stor träffsäkerhet, värme och generositet. Och framförallt får hon oss att skratta högt av igenkänning när det gäller de mindre glamourösa delarna (hej bajsfläckar på tröjan och rörigt hem). Årets humor-mama är Ellen Bergström!”

Ellen Bergström gick från att inte våga prata om sina dåliga sidor till att våga vara sig själv fullt ut. I dag har det gått 2,5 år sedan hon beslutade sig för att aldrig dricka mer, en aha-upplevelse av hur förvånansvärt lite det kostade att vara ärlig. Nu vill hon fortsätta förmedla friheten som kommer med att våga vara helt öppen och hyllar livet, föräldraskapet och mammakroppen precis som den är.   

– Man förväntar sig liksom att man ska få någon typ av käftsmäll när man berättar om sina alkoholproblem. I stället insåg jag hur långt ifrån ensam jag är. Jag slutade dricka för 2,5 år sedan och hade innan dess försökt sluta flera gånger. Jag testade vita perioder i några månader men det slutade alltid med att jag långsamt började dricka igen. Jag har länge haft en dröm om att bli barnprogramledare, men vågade aldrig eftersom jag drack som jag gjorde. Jag såg inte mig själv som en bra förebild och fick panik när folk skrev att jag var det. För jag var väl ingen bra förebild? Jag som drack mig stupfull varje helg. Det gjorde så ont att jag gång på gång drack fastän jag inte ville det. 

Vad var det som gjorde att du klarade det den här gången?
– Det var en blandning av att min sambo valde att sluta dricka, att min bästa vän inte drack och att jag gick ut med mitt problem offentligt. Det gjorde att jag klarade det den här gången. Eller klarade det, nykterhet är en färskvara som jag inte tar för given. Det kommer ibland stunder då jag måste påminna mig själv om att jag inte kan dricka. Då brukar jag ofta tänka på dagen-efter-känslan och ångesten. 

Vad fick du för respons när du postade ditt inlägg på Instagram, där du berättar om din problematik?
– Alla möjliga personer har hört av sig till mig och berättat om sina problem när det kommer till alkohol. Det är unga tjejer, äldre kvinnor, unga killar och äldre män. Alkoholproblem är så otroligt utbrett, men jag upplever att kvinnor har lättare att be om hjälp och skriva.

Ellen Bergström

Ålder: 31.

Bor: Stockholm. 

Familj: Sambon Niclas Lij och dottern Elsy, 7 månader.  

Gör: Tv- och humorprofil och designer med egna märket Design by Bergström.

Instagram: @ellenbergstrom

”I dag skulle jag aldrig kunna tänka mig ett liv utan Elsy”

Du har också hyllats för dina roliga och öppna inlägg om mammaskapet. Men hur har det förändrat dig egentligen att bli mamma till Elsy?   
– Hela livet vänder ju på något sätt. Jag trodde att mitt liv skulle vara ungefär som innan, med skillnaden att jag hade en bebis på armen. Hur kunde jag ens tro det!? När någon sa ”Du kommer inte att kunna leva som du gör nu” så tänkte jag att ”Ha! Du ska få se, för det kan jag visst!”. Jag hade ju ingen aning om hur mycket jobb det är att ha barn.
– Första månaderna var det skitjobbigt. Jag tänkte ”Hur ska jag ens klara av det här?”. Men tiden går och man får in rutiner som blir vardag. I dag skulle jag aldrig kunna tänka mig ett liv utan Elsy. Det är väl det som är jobbigast nu, tanken på att något skulle hända henne. Man får en helt annan respekt för livet på något sätt.

https://www.instagram.com/p/CAOC0ZtB4Nd/

”Lägenhet är alldeles perfekt för oss”

Ellen beskriver 2020 som året då hon blev vuxen på riktigt. När hon födde ett nytt liv och började reflektera över att vi bara lever en gång och hur viktigt det är att ta hand om sig själv, våga sätta gränser och lyssna på sin kropp. Förutom familjelivet ser hon också fram emot att börja renovera den nya lägenheten efter att husdrömmen fick ett abrupt slut.  

– Jag insåg att visionen av att jag skulle stå där i min trädgård och dofta på blommorna inte riktigt var så trolig. Snarare att jag skulle stå där i en vildvuxen trädgård i morgonfrilla, gummistövlar, jacka men inga byxor och kallt kaffe i en kopp, medan Elsy låg och rullade sig i leran. Med andra ord – lägenhet är alldeles perfekt för oss.
Av: Therese Lukic

Årets humor-mama Ellen Bergström med dottern Elsy. Foto: DANIEL STIGEFELT/BMB

Missa inte intervjuerna med de andra Årets mama-vinnarna:

• Årets viktigaste mama: Aysha Jones 

• Årets folkbildar-mama: Asabea Britton

• Årets mama-röst: Sofie Sarenbrant 

• Årets fashion-mama: Sara Biderman