Foto: Jakob Dahlström

Årets framtidsmama 2016 Danica Kragic: "Min son behöver hjälp med det mesta"

Hon är robotforskaren vars mål är mer egen- och familjetid för alla mamas. Och att ge sin son en röst. Årets framtidsmama är Danica Kragic Jensfelt!

Tvåbarnsmamman Danica, 45, har kanske världens coolaste jobbtitel: Robotforskare. Och vad passar väl bättre än att vara professor i datalogi och forska inom robotik när man har en son vars liv skulle funka bättre med en robot vid sin sida?

Danicas son Jonathan, 9, föddes med en grav utvecklingsstörning i kombination med autism, och behöver hjälp med det mesta i livet:

– Jonathan kan inte prata, men i framtiden hoppas och tror jag att det kommer att finnas robotar som genom sensorer som samlar data om till exempel kroppsrörelser, kommer att kunna hjälpa honom att kommunicera bättre, säger Danica.

Danica med barnen Jonathan, 9, och Isabelle, 2,5. Foto: Jakob Dahlström

Hos familjen Kragic Jensfelt krävs många rutiner för att vardagen ska fungera. Men Danica hittar ändå luckor för sin hobby: Att sy.

Och en viktig grej med hennes forskning är just att vi ska få mer tid till oss själva och våra familjer – att robotar ska kunna utföra fler jobb, så att arbetsdagarna blir kortare:

– Det finns ingen anledning för människor att göra väldigt mekaniska arbeten, där man inte använder kreativiteten. Vi mår bra av att vara kreativa, men vi hinner inte med allt! Man ska vara den sociala människan, familjemänniskan och en fantastisk medarbetare…

Har du några råd för att minska mamma-stressen?
– Good enough is good enough! Du måste inte städa jämt, du behöver inte laga den perfekta middagen. Och strunta i recept – stoppa allt i en gryta bara och kör långkok – det blir gott!

Av: Annika Leone
Foto: Jakob Dahlström

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!