Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
“Många uppskattar att kunna gå in på mitt konto och hitta svar på sina frågor – eller på frågor de inte visste att de hade”, berättar Asabea. Foto: Daniel Stigefelt

Årets folkbildar-mama Asabea Britton: ”Jag ville dela med mig av min födsel hur den än blev”

Hon lär oss allt vi behöver veta om graviditet, förlossning och första tiden med en nyfödd bebis. Inför födseln av sin andra son visste årets folkbildar-mama Asabea Britton att hon ville dela med sig av förlossningen – hur den än blev. 

mamaredaktionen

Motivering: Årets folkbildar-mama

”Hon är barnmorskan som vet att kunskap är makt! Och med just sin kunskap, saklighet och stora portion empati lär hon oss allt som är värt att veta om våra kroppar, graviditet och förlossning. Årets folkbildar-mama är: Asabea Britton!”

När Asabea Britton började plugga till barnmorska kändes det naturligt att dela med sig av resan på sitt Instagram-konto. I dag har hon över 60 000 följare (själv slutade hon räkna vid 8 000 för att inte få scenskräck), och många som varit gravida under de senaste åren har tagit del av hennes folkbildande stories om graviditet, föräldraskap och förlossning. Tidigare i år nådde folkbildningen både nya höjder och nya följare, när Asabea delade videon från sin egen hemförlossning.

– Jag visste att jag skulle dela med mig av min födsel hur den än blev. Jag hade ju varit väldigt öppen kring min graviditet från start och det faktum att jag ville föda hemma. Då kändes det naturligt att också dela slutet av den historien. Dagen efter att jag fött skrev jag ner min berättelse och delade upp den i sex delar som jag sedan postade. Till varje avsnitt valde jag en bild som passade till texten. Filmen passade fint till den femte delen om när han kom ut. Jag tycker att det är en fantastisk film!
Missa inte Asabeas starka förlossningsberättelse! 

Asabea Britton: Gravida törstar efter kunskap

I Sverige erbjuds mammor många förberedande moment inför sin förlossning. Ändå är intresset enormt för att lära sig mer. Missar vi att prata om det som mammor egentligen vill veta?  
– Eftersom det finns så många källor till information kan det vara svårt att sålla. Vilken information som är viktig, som man kan lita på och är relevant för en själv. Dessutom upplever jag att gravida generellt törstar efter kunskap om allt som rör barnafödande, särskilt då de väntar sitt första barn. Många vill ta in information från olika ställen och vi som informerar har lite olika värderingar och infallsvinklar. Så det gäller att hitta en källa man kan lita på och relatera till. 

Asabea Britton

Ålder: 32. 

Bor: Stockholm. 

Familj: Sambo och två söner. 

Gör: Barnmorska, bloggare och folkbildare. Delar med sig av sin kunskap om graviditet, förlossning och föräldraskap på Instagram (@asabea) och föreläser på sin Youtube-kanal (Asabea Britton).

Vad tror du det betyder för dina följare att få ta del av ett folkbildande konto om graviditet, förlossning och föräldraskap?  
– Jag får så fin respons att det knappt går att ta in! Många uppskattar att kunna gå in på mitt konto och hitta svar på sina frågor – eller på frågor de inte visste att de hade. Andra skriver att de uppskattar att jag är lugn och trygg och att det smittar av sig, vilket är väldigt fint. I och med pandemin känns mitt konto och mina gratis föreläsningar på Youtube extra viktiga eftersom så många info-träffar har ställts in.

https://www.instagram.com/p/CFKw6oSpQ7i/?hidecaption=true

 ”Det är alltid bra att sätta ord på vad du önskar och inte önskar”

Vilka är de vanligaste frågorna du får?
– Många frågor handlar om förlossningsrädsla. Där kan man själv påverka tryggheten genom att förbereda sig för att kunna behålla lugnet. Som att skapa sig en uppfattning om vad man kan förvänta sig och vad man har för rättigheter, eller att ha en eller flera stödpersoner med sig som vet vad man behöver och som står upp för en. Jag jobbade även mycket med affirmationer, vilket jag varmt rekommenderar. Jag tycker också att man ska ta sig tid att skriva ett förlossningsbrev, om inte annat för en själv. Det är alltid bra att sätta ord på vad du önskar och inte önskar från födseln och från personerna som är med. 

Asabea Britton med sina söner. Foto: DANIEL STIGEFELT / DANIEL STIGEFELT/BMB

Att känna sig trygg inför sin förlossning borde vara en självklarhet i Sverige i dag. Att slippa ställa sig själv frågor som ”Kommer jag att få plats?” och ”Kommer barnmorskorna ha tid att fokusera på mig?”. Ändå säger Asabea att oron är legitim och att även hon själv kände den, vilket var ett av skälen till varför hon valde att föda hemma.   

– Jag vill understryka att personalen på en förlossning gör sitt absolut bästa. Men förlossningsvården skulle behöva vissa förbättringar – som att vi barnmorskor borde få möjlighet att ha hand om endast en födande i aktiv förlossning i taget.     
Av: Therese Lukic

Missa inte intervjuerna med de andra Årets mama-vinnarna:

• Årets viktigaste mama: Aysha Jones 

• Årets mama-röst: Sofie Sarenbrant 

• Årets fashion-mama: Sara Biderman

• Årets humor-mama: Ellen Bergström