Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
”Man blir inte en sämre mamma när man vill fokusera på karriären”
2 AV 2
Sabina Karlsson är årets fashionmama! Här med barnen Zion, 4, och Iris, 1.
Foto: Ricky Jackson

Årets fashionmama Sabina Karlsson: ”Idag är jag ett med min kropp”

På Årets mama-galan utsågs Sabina Karlsson till årets fashionmama med motiveringen: 

”Hon är supermodellen som länge försökte passa in i de ideala modellmåtten, men som fick nog och valde att omfamna sina naturliga kurvor. Sedan dess har hon varit med och kämpat för en modevärld i förändring – där det idag finns utrymme att visa olika kroppar och utseenden. Och efter två graviditeter går karriären bättre än någonsin.”

Läs hennes egna ord om livet i New York, hemförlossningen och en modevärld i förändring.  

Hennes signum som modell är det stora röda håret, fräknarna i ansiktet och gluggen mellan framtänderna. Och att hon ibland har storlek i large i kläder och ibland i medium, det varierar, inte minst på grund av de två graviditeterna hon nyligen har genomgått. 

Sabina Karlsson

Ålder: 34.

Familj: Maken Ricky, sonen Zion, 4, dottern Iris, 1.

Bor: I New York, men född och uppvuxen i Växjö.

Gör: Modell.

Bakgrund: Har jobbat som modell sedan 4-årsåldern, kom på andra plats i Svenska Top model och har sedan dess gått visningar för bland annat Max Mara, Balmain, Dolce Gabbana, Jacquemus, Nensi Dojaka

och Puma. Har gjort editorials för bland annat American Vogue, Elle, LÓfficiel, iD, Costume. Och gjort kampanjer för bland annat Victoria Secret, L’Oréal och J.Crew.

 

När vi på mama får tag i Sabina Karlsson befinner hon sig på modeveckan i Milano, och sitter för stunden standby ifall någon designer plötsligt ringer in henne för en fitting. Man vet aldrig, ibland kan modellerna bli inkallade på sekunden när någon har fått en kreativ idé och vill testa en look inför en visning. Den här gången har hon åkt själv, utan mannen och barnen, och njuter av att få gå in helhjärtat i sin yrkesroll och bara vara Sabina under två veckor. När familjen var med på modeveckan i London för en tid sedan var det lite svårt att kombinera de oförutsägbara arbetstiderna med småbarnsrutiner. 

Nu får barnen Zion, 4 och Iris, 1 vara hemma i New York med papp Ricky, som också jobbar inom modeindustrin, som fotograf.

”Jag är en helt annan modell idag än vad jag var för tio år sedan eftersom jag nu är så ett med min kropp. Det gör att min karriär går så pass mycket bättre nu.” Foto: Ricky Jackson

Två graviditeter har inte saktat ner din karriär som modell, snarare tvärtom?
– Jag är tacksam över att kunna få jobba så länge under båda mina graviditeter, främst för att jag mådde så bra som jag gjorde. Men också för att industrin numera uppmuntrar mig och uppskattar den kvinnliga kroppen när den förändras så som den gör. 

Planerna på den första graviditeten innebar också många orosmoment, menar Sabina. 

– Innan jag blev blir gravid funderade jag mycket på hur en graviditet skulle påverka min karriär. Det fanns många frågetecken med tanke på att kroppen är mitt verktyg. När behöver jag sluta jobba? Kommer mitt mående tillåta att jag jobbar? Hur länge behöver jag vara ledig? Vad händer om det uppstår komplikationer efteråt? Och hur kommer min kropp att se ut efteråt?

Karriären har inte stoppat mig från att skaffa barn

– Men karriären är ju inget som har stoppat mig från att skaffa barn. Det har varit så självklart för mig.  

Du har jobbat som modell sedan du var 4 år. Hur har modevärlden förändrats under de här 30 åren som du har varit verksam?
– Den har förändrats mycket! Jag utgår från hur modevärlden har tagit emot mig, och jag har gått ifrån att behöva banta för att passa in i någon sorts standard där man helst ska vara en storlek 34, till idag då villkoren ser helt annorlunda ut. 

Stressen att behöva passa in i en mall som inte kändes naturlig var påfrestande både fysiskt och psykiskt, då hennes jobb tog upp så mycket av hennes fritid. 

– Det var nästan som att jag var en elitidrottare. Jag behövde hela tiden tänka på kalorier och hur mycket jag tränade för att hålla mig så där smal. 

De senaste åren har det varit möjligt för Sabina att jobba som gravid och nu även som tvåbarnsmamma. 

– Idag har jag en sådan bra balans när det gäller mat och träning. Jag är så himla tacksam att jag kan vara den jag är och se ut som jag gör och samtidigt accepteras. 

Har du bidragit till förändringen?
– Ja absolut! Jag har varit med och tagit den här fighten genom att envist fortsätta arbeta under alla år trots att jag har fått många nej på grund av min storlek… Min passion har fått mig att stanna kvar och kämpa. 

https://www.instagram.com/p/CbdGpOtOm0t/?hidecaption=true

– Jag hoppas på att kunna inspirera andra när det gäller att uppskatta ens kropp och utseende, att någon kan se mig och känna igen sig. 

Sabina tror och hoppas på att modevärlden har förändrats i grunden. 

– Alla människor är med och påverkar på ett helt annat sätt idag i och med sociala medier. Nu är det enklare att nå modevärlden. De måste vara lyhörda för vad människor vill se. 

Hur ser du på din kropp nu när du har blivit mamma?
– Relationen till min kropp blir bara bättre och bättre, jag är en helt annan modell idag än vad jag var för tio år sedan eftersom jag nu är så ett med min kropp. Det har lett till att min karriär går så pass mycket bättre nu, det syns på utsidan att jag har landat och känner mig tillfreds. 

– Jag känner mig grym och stolt över mig själv som har gått igenom två graviditeter och har fött två barn. Om jag står inför en visning eller en catwalk och känner mig lite nervös, och tänker jag ofta ”men herregud Sabina, du har ju fött barn, det här klarar du”.

Hemförlossningen i New York

Den första förlossningen Sabina gick igenom i New York var på sjukhus med barnmorskor vid hennes sida (de flesta väljer läkare) och den andra var hemma med barnmorska och doula. 

– Jag har haft två bra förlossningsupplevelser. Men det var ett stressmoment att behöva hoppa in i en taxi och ta mig till sjukhuset. Hela den processen störde min koncentration, liksom ultraljudsundersökningen och urinprovet jag behövde ta mitt under värkarbetet.  

Den största skillnaden med att föda hemma var att hon var redan var på platsen där förlossningen skulle ske och att hon kunde koncentrera sig utan större avbrott. 

– Barnmorskan och doulan kom hem till oss där jag känner mig trygg, och det var så skönt. De höll koll på att barnet mådde bra genom att lyssna på hjärtljuden, sen lät de mig göra min grej. 

”Om jag står inför en visning eller en catwalk och känner mig lite nervös, så tänker jag ofta ”men herregud Sabina, du har ju fött barn, det här klarar du”.” Foto: Ricky Jackson

Hur skulle du göra om du födde ett tredje barn?
– Jag är ju utbildad doula numera eftersom jag är så intresserad av graviditeter och förlossningar, och visst tänker jag på det, hur jag skulle göra för att få ytterligare en erfarenhet av att föda… Det skulle absolut bli en hemförlossning, men förmodligen med fler personer som betyder mycket för mig vid min sida.

Vill du ha fler barn?
Nej jag tror inte det. Jag älskar att vara gravid och föda barn och det är synd att jag inte kommer uppleva det igen. Men med det liv jag och min man lever, då jag reser mycket, blir det svårt. Två barn är jättebra.

Nu har du utbildat dig till doula?
– Ja, min första utbildning gick jag efter att jag blivit mamma och sedan har jag gått flera kurser sedan dess. Min första förlossning hade jag i somras. Men det är inte det enklaste att kombinera att vara doula med mitt yrke som modell, eftersom jag inte har något schema att förhålla mig till och aldrig vet var jag befinner mig. Den här gången var det en kollega till mig som jag hjälpte under hennes graviditet och förlossning, det var helt fantastiskt. 

Andningen jag har lärt mig via hypnobirthingkurser är alltid bra att tänka på

Har du några lärdomar från doula-kurser att ta med dig i övriga livet?
– Andningen jag har lärt mig via hypnobirthingkurser är alltid bra att tänka på, speciellt om man är stressad. Men jag har också lärt mig hur man lyssnar. Vi är lärda att alltid bekräfta att vi förstår när andra människor berättar något, eller att direkt komma med förslag på en lösning, med ord eller kroppsspråk. Men genom utbildningen lärde vi oss att bara lyssna. Inte nicka eller säga något, bara ta in situationen. Det är en bra lärdom, att inte hela tiden lägga till saker när någon vill berätta sin upplevelse. 

– Men som svensk längtar man såklart efter naturen, lugnet och stillheten i Sverige. Och det svenska systemet där det är bra mat i skolan och där inte allt kostar så mycket. Försäkringar, förskola, skola, allting kostar i USA.  

– Men jag gillar New York och vad det ger våra barn just nu.

Finns det något som oroar dig när du tänker på att dina barn växer upp i New York?
– Jo, visst tänker jag ”åh gud ska jag släppa iväg dem själva på tunnelbanan...” Men jag vet ju att jag var 17 år när jag var i New York själv första gången. Och mina barn är ju uppvuxna här så de borde ju klara sig ännu bättre. 

– Jag hoppas att våra barn kommer känna en naturlig dragning till Sverige också. Vi spenderar oftast två månader där varje sommar, så de får uppleva det jag och min man gjorde som barn.

https://www.instagram.com/p/BmyWiQOB-Mk/?hidecaption=true

Vad är det bästa med att ha blivit mamma?
Det bästa är att man får uppleva att det finns ett nytt syfte med livet som inte bara handlar om en själv. Jag vill leva för att vara med och se vilka Zion och Iris blir för personer, vilka val och vägar de tar i livet. Jag tycker det är så spännande att få vara med på den resan. Det känns som att man förlänger ens eget liv. 

Vad är det mest utmanande med att ha blivit mamma?
– Att vara så orolig, att få ångest när de bara är lite förkylda. Tänk sen när de säger att de ska backpacka i Asien! Haha! Det man kan göra som förälder är att se till att barnen har bra självförtroende och självinsikt, att de vågar säga nej till saker och vågar lyssna till sig själv när en situation inte känns bra. Sen kan det hända saker var man än är i världen. Men om jag är trygg i hur de är som personer känns det kanske enklare för mig att släppa iväg dem. 

Vad är dina framtidsdrömmar?
– Vi vill bygga hus i Sverige där vi ska skapa en massa minnen med familj och vänner. Sen drömmer jag om att få fortsätta jobba med det jag älskar. Mitt jobb ger mig verkligen så mycket energi och motivation. Och jag hoppas få uppleva mer av världen med min man och mina barn. 

Grattis till utnämningen årets fashion mama – hur känns det?
– Tack det är så kul! Jag hoppas jag kan inspirera andra mammor, genom att visa att man kan fokusera på karriär även när man blivit mamma, att man inte behöver känna skuld i att älska att jobba eller att prioritera sig själv också. Jag är en bättre mamma till mina barn när jag även får göra min grej. 

https://www.instagram.com/p/B2RxVdbAiy_/?hidecaption=true