Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
“Utgå från det liv du lever nu och rocka den kropp du besitter”, uppmanar stjärnstylisten Sara Biderman. Foto: Daniel Stigefelt

Årets fashion-mama Sara Biderman: ”Jag vill få kvinnor att känna sig vackra och starka”

Hon är hjärnan bakom många av våra största kändisars snygga stil. Årets fashion-mama Sara Biderman njuter allra mest när hon ser hur en person växer och känner sig stark och vacker: ”Det är en tillfredsställande känsla”.

mamaredaktionen

Motivering: Årets fashion-mama

”Hon är stjärnstylisten ALLA efterfrågar. Men hon hyllas minst lika mycket för sin egen (och dotterns) stilsäkra garderob, som för de outfits hon klär kändisarna i. Allt ljus på Årets fashion-mama: Sara Biderman!”

”Comfy first” är ledorden för stjärnstylisten Sara Biderman – som menar att man visst kan skapa en cool och snygg mammastil med hjälp av en ledigare look. Sedan drygt ett år tillbaka bildar hon ett vinnande team tillsammans med dottern Bonnie, 1, som har följt med mamma på jobbet som stylist till några av de största namnen inom nöjesbranschen. Att barnen ska få hänga med i vardagen är en självklarhet säger Sara, som ser stora fördelar med att kombinera jobb och mammaliv och hur det har gjort henne till en mer närvarande förälder.

– I dag känns det som att samhället stressar oss fram. Stanna upp ett tag. Den här tiden kommer inte tillbaka. Låt barnen sova nära om de vill och behöver det. Krama dem och bär dem. Planera för roliga hemmamiddagar där barnen kan vara med i stället för att drömma dig bort till tiden innan barn. Och var inte rädd för att ta med barnen på jobb eller festligheter. Det är härligt! Så länge de är med dig som förälder så är de trygga och som Astrid Lindgren sa: ”Ge barnen kärlek, mer kärlek och ännu mer kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.”

Sara Biderman

Ålder: 31.

Bor: Stockholm. 

Familj: Pojkvännen Danijel Sivcevic, 34, och dottern Bonnie, 15 månader.  

Gör: Frilansstylist och influencer.

Instagram: @sarabiderman

”Jag skulle säga att jag har en mycket mer avslappnad stil i dag än innan jag blev mamma”

Att bli mamma kan förändra mycket, inte minst när det kommer till kroppen och kontakten med sitt gamla jag. Sara menar att det viktigaste är att inte gå och vänta på att ens gamla livsstil, kropp eller storlek ska komma tillbaka – och att undvika klädångest som att försöka komma i sina favoritjeans.

– Jag skulle säga att jag har en mycket mer avslappnad stil i dag än innan jag blev mamma. Jag bär ytterst sällan klackar, och tajta plagg är inte att tala om! Nu är det mer sneakers eller boots som gäller. Overshirten har blivit min garderobshjälte, den funkar alltid. Ta på dig ett linne under och den är perfekt att amma i. Den är också idealisk att köra lager-på-lager-looken med, vilket känns optimalt för en småbarnsförälder. Ibland hackar man tänder i parken, för att nästa sekund hormonsvettas av att bara lyfta kaffekoppen.
– Set eller kostymer uppskattar jag också extra mycket, då man ser välklädd ut utan att egentligen behöva tänka.

Så hur kan man tänka för att skapa en basgarderob som är snygg men ändå passar en hektisk mammavardag?  
– Utgå från det liv du lever nu och rocka den kropp du besitter. Den har trots allt bakat ihop det finaste du har. Oavsett vem du är så är det superviktigt att bygga en bra basgarderob, men den kan se olika ut beroende på din stil och vardag. Därför kan du ställa dig själv två frågor när du bygger din nya basgarderob. Kan jag styla denna på minst tre olika sätt? Och kommer jag att tycka om den om tre år från nu? På så sätt bygger man en mer hållbar garderob. 

https://www.instagram.com/p/CHndK4YljG_/?hidecaption=true

Sara Biderman: ”Bonnie är en bergochdalbana”

Har du någon liknande strategi när det kommer till Bonnies kläder?
– Från början hade vi en mer nedtonad stil, med jordnära toner och stickade material, men i takt med att hennes personlighet kom fram så kändes den platt. Bonnie är en bergochdalbana och har ett känsloregister som sträcker sig från A till Ö. Mjuk men tuff – kärleksfull men bestämd. Till den färgsprakande karaktären behövs hela regnbågen och gärna lite mönster och tryck på det. Så hennes personlighet inspirerade mig till den stil hon har i dag.

Sara Biderman med dottern Bonnie. Foto: DANIEL STIGEFELT

Ditt Instagram-konto är en stilsäker källa till en snyggare vardag. Vad mer hoppas du att dina sociala kanaler ska inspirera till?  
– Jag vill få kvinnor att känna sig vackra och starka. Det är så viktigt för allas välmående att faktiskt få göra det. Lite glam i ett liv fyllt av blöjbyten, kräks och sömnbrist är så otroligt upplyftande. Även för alla som inte är småbarnsmammor, såklart! Att lägga en ansiktsmask, ta på sig en snygg outfit eller sminka sig kan verkligen boosta. Man ska inte kasta bort det som ”ytligheter” – det är faktiskt något mycket större än så. 

– Jag tror det är den delen jag älskar mest med mitt jobb som stylist. Att se hur personer verkligen lyser upp och känner sig stolta och snygga. Det är en tillfredsställande känsla.
Av: Therese Lukic

Missa inte intervjuerna med de andra Årets mama-vinnarna:

• Årets viktigaste mama: Aysha Jones 

• Årets folkbildar-mama: Asabea Britton

• Årets mama-röst: Sofie Sarenbrant 

• Årets humor-mama: Ellen Bergström