Hedvig Lindahl med sonen Timothy. Foto: Jakob Dahlström

Årets bragdmama 2016 Hedvig Lindahl: "Jag delar utmärkelsen med min fru"

Med en sådan klippa i målet var det ingen match för Sverige att ta ett historiskt OS-silver i fotboll. Hedvig Lindahl är Årets bragdmama!

Ja, hon är en riktig bragdmama, landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, som tillsammans med Sveriges bästa fotbollslandslag erövrade silverplatsen på OS-pallen i somras. Och Hedvig har inte bara silvermedaljen att fira, utan även att hon och hustrun Sabine Willms ska bli mammor – igen. Och bragd-utmärkelsen är lika mycket Sabines, menar Hedvig.

– Det är en en utmärkelse, och jag förstår att jag har presterat något, men jag skulle vilja dela den med så många andra mammor, som min fru Sabine, som har skött hushållet medan jag har varit borta. Utan henne hade det aldrig gått, säger Hedvig.

Läs också: Här är alla vinnarna av Årets mama 2016! 

Familjen Lindahl-Willms bor i ett radhus i Cobham i västra stor-London, där Hedvig är proffs i toppklubben Chelsea LFC. Och i januari blir familjen fyra:

– Det känns fantastiskt, säger Hedvig, och berättar om när sonen Timothy kom för snart tre år sedan.

Om något gått fel fanns det ju en risk att min son inte hade hamnat hos mig

Sabine, som burit barnet, blev direkt mamma på pappret, medan Hedvig fick ansöka om närståendeadoption.

– Det tog åtta månader innan jag blev Timothys lagliga mamma, berättar hon.

Stressen över det, menar Hedvig, är om det skulle ha hänt något med Sabine under den tiden:

– Om något gått fel fanns det ju en risk att min son inte hade hamnat hos mig.

Har du känt dig utanför för att du inte varit gravid?
– I början hade jag tankar kring det, men pappor är ju i den här rollen hela tiden. Jag har faktiskt fått mer respekt för pappor efter det här, ha ha.

På tal om pappor – hur mycket skiljer sig fotbollsherrarnas löner från damernas? 
– Min årslön är kanske som en veckolön för vissa herrar. Det är så stora skillnader så det är larvigt! Att behöva vara borta från sina barn i längre perioder känns ibland som det nästan inte är värt det. Hade man varit rikare hade man kunnat flyga över hela familjen, som herrarna. Jag vill inte klaga, men visst blir det skevt när vi damer får kritik för hur vi presterar i jämförelse med herrarna. Men – jag jobbar ändå med det jag älskar att göra!

Av: Annika Leone

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!