Foto: Karl Nordlund

Clara Herngren är Årets bonusmama 2017: "Jag är så stolt över min familj"

I succéserien ”Bonusfamiljen” berättar hon med värme och humor om en verklighet massor av familjer – och hon själv – lever i. Clara Herngren är Årets Bonus-mama.

Det var när Clara Herngren, 44, utbildade sig till samtalsterapeut för just bonusfamiljer som hon fick idén till tv-serien. Delar av hennes familj – maken Felix Herngren och svägerskan Moa Herngren – är medskapare, regissörer och manusskribenter.

Är det bonusfamiljens tur att glänsa nu?
– Ja, kanske det. Det blir allt vanligare att leva i  bonusfamilj och att man pratar om hur det är. När jag själv var nybliven bonusmamma var all litteratur på temat så deppig. Undertexten var: ”Gör det inte – det är bara jobbigt!”

Varför tror du att tv-serien har blivit en sådan stor succé?
– Jag tror att folk känner igen sig. Vi ville skapa en så verklig historia som möjligt. Den handlar ju om hur vi är i våra nära relationer, och just det tycks det finnas ett stort intresse för.

Hur får ni själva er bonusfamilj att fungera?
– Vi har levt tillsammans så länge, 14–15 år, så vi har blivit vana.

Vad var tuffast från början?
– När jag och Felix träffades bröt vi båda upp från tidigare relationer, och det var ju svårt. Det kändes som att vi hade så många emot oss. Då är det lätt att tänka ”Ska vi sabba för så många för att kunna vara tillsammans? Får man göra så?”.

Clara Herngren tog emot priset på Årets mama den 13 november. Foto: Frank Nordenberg

Men ni vågade ändå?
– Ja, vi kämpade på för att vi kände att vi var rätt för varandra. Felix var coolare än jag. Han sa hela tiden ”De kommer att klara det här. Och vi också”. Och det hade han ju rätt i till slut.

Vad kännetecknar en bonusmamma?
– Jag önskar att det är en person som är rustad att klara svåra situationer och i grunden tycker om barn och andra människor. Det krävs mycket av en bonusförälder, man behöver ofta ha ett  helikopterperspektiv och sätta sig in i hur andra personer känner.

Vad är det bästa med att leva i bonusfamilj?
– Jag känner mig så rik som får ha så många barn och fina människor omkring mig, att få leva i alla faser av föräldraskapet samtidigt. Felix äldsta dotter är 26, nästa är 21, och så har vi två ton-åringar, plus flera små barn.

– Jag är så stolt över alla barnen och alla oss vuxna, som har klarat det här och som tycker så mycket om varandra.

Ditt bästa råd till en nybliven bonusmamma?
– Först och främst: Heja dig! Och sedan: Ta det lugnt, ha inte för höga förhoppningar och sträva inte efter att efterlikna en kärnfamilj, det är dömt att misslyckas. Välj dina strider och tänk på hur du själv skulle vilja att dina egna barns bonusföräldrar ska vara – och försök att vara sådan själv.

Text: Nina Hampusson
Foto: Karl Nordlund
Stylist: Sara Sadeghi
Hår och makeup: Sarah Grundén 
Fotoassistent: Emil Magnusson 
Stylistassistent: Emma Sundström 

Givetvis minglade Clara Herngren på Årets mama. Se resten av bilderna från kvällen!

Foto: Frank Nordenberg