Foto: Karl Nordlund

Maxida Märak är Årets artistmama 2017: "Kvinnliga musiker är bäst"

Hon dominerar på scen, leder galor och tar fajten – alltid 100 procent när­varande. Maxida Märak är Årets Artist-mama 2017.

Det senaste halvåret har Maxida Märak, 29, släppt ny EP, spelat in musikvideor, och turnerat stenhårt. Och som vanligt aldrig tvekat att ta fajten – vare sig det gäller samernas rättigheter, ojämställdhet i musikbranschen eller sociala medier-hets.

Du är en av framtidens mäktigaste personer enligt TCO. Känner du att du har makt?
– Ja, men på ett ödmjukt sätt. Jag tror att jag har ett positivt inflytande på människor i min omgivning. Jag har lyckats behärska den hårfina gränsen mellan att vara politiskt medveten och korrekt, men samtidigt mänsklig och felande.

Hur för du din styrka och makt vidare till din dotter NikeSunna?
– Genom att leva som jag lär. Det är lätt att prata om vad man vill ge sina barn, men svårare att genomföra. Allra mest handlar det om att vara där, att lyssna, läsa böcker och hitta på historier tillsammans.

– Jag tänker ofta på hur NikeSunna kommer att se på sin uppväxt när hon är 12–13 år. Jag vill inte att hon ska tänka att ”Mamma pratade mycket om hur det borde vara, men var inte så närvarande”.

Har du någon mäktig mamma-förebild?
– Alla kvinnor i min släkt. Mamma, mormor och alla som tog hand om mig under min uppväxt . Vi kvinnor måste verkligen vara superhjältar!

Maxida både uppträdde och tog emot pris på Årets mama. Foto: Frank Nordenberg

På din EP ”5” har du nästan bara jobbat med kvinnor.
– Ja, de var bäst helt enkelt. Folk framställer det som att man måste söka med ljus och lykta efter bra kvinnliga musiker och producenter, men det finns hur många som helst! De måste bara släppas fram. Vi kvinnor måste lyfta varandra. Ända sedan jag var barn har jag ogillat hela ”tjejer kan inte leka tre”-grejen. Konkurrensen.

Missa inte mamas stora intervju med Maxida från i våras: ”Jag faller aldrig – jag måste vara stark för min dotter”

Varifrån kommer den bilden tror du?
– Vi har ingen given plats på maktpositioner. När en av tio i en styrelse är kvinna är det lätt att bygga upp bilden av konkurrens: ”Titta, vi har bara en plats för kvinnor, ni får tävla om den”.

Hur är det att ha barn när man är på turné?
– Det blir bara roligare och roligare ju större NikeSunna blir. Nu börjar hon tycka att det är coolt och är väldigt stolt över mig, sjunger med i låtarna och så.

Du får ofta ta debatten om att musikbranschen inte är rätt plats för någon som har barn. Hur tacklar du kritiken?
– Det är lätt att ta den debatten, för det är precis tvärt om. Jag har mer tid med mitt barn än någon av mina vänner med ”vanliga” jobb. Min bransch är så accepterande till att ha med barn på jobbet, det är ett sådant privilegium.

Text: Nina Hampusson
Foto: Karl Nordlund
Stylist: Sara Sadeghi
Hår och makeup: Sarah Grundén 
Fotoassistent: Emil Magnusson 
Stylistassistent: Emma Sundström 

Givetvis minglade och uppträdde Maxida Märak på Årets mama. Se resten av bilderna från kvällen!

Foto: Frank Nordenberg
Foto: Frank Nordenberg
Foto: Frank Nordenberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!