Annika Leone: ”Lyxklagomålen på förskolan får mig att skämmas”

Sluta klaga på lyxproblem i förskolan, hylla i stället hjältarna som jobbar där. mamas bloggare och krönikör ANNIKA LEONE är trött på folk som ställer orimliga krav på förskolan.
Foto: FOTO: MAGNUS RAGNVID

Den här krönikan skrev jag när min dotter Lilo började förskolan. Idag har hon hunnit bli 5 år, men jag upplever fortfarande att det ställs orimliga krav på förskolan och dess personal.

Den här texten handlar om hur många föräldrar (som har barn på förskolor i Stockholmsområdet) beter sig. Orimligt, tycker jag nu som då.

”Du ska svara mig när jag tilltalar dig! Hör du det?!”

Vid grinden till förskolan står en unge och gråter. Personen som skriker är en mamma som är på väg in för att hämta sitt barn. Och hon är upprörd över att detta barn, inte hennes, är i tårar. I stället för att prata med barnet, trösta det, eller hjälpa till så fortsätter hon att skrika på förskollärarna att de minsann ska sköta sitt jobb och inte låta barnet stå här och gråta. Personalen har koll på barnet, de har bara inte hunnit dit än, och barnet verkar nu ännu mer upprört över kvinnans skrik än hen var tidigare.

Min dotter har precis börjat på förskolan. Det var nervöst i början, visst, men jag kom snabbt på att jag inte hade något att oroa mig för. Om det är något förskolepersonal kan så är det ju att ta hand om barn.

”Varför har de ens plankor på dagis! Det ska inte finnas farliga saker som plankor där!”

Men redan innan jag fick min uppfattning om förskolan i lag hade jag ofrivilligt fått ta del av folks minst sagt hårda krav på den.

En mamma, exempelvis, var upprörd över att hennes son hade gjort sig illa på en planka och skrev ut sitt hat mot förskolan på Facebook: ”Varför har de ens plankor på dagis! Det ska inte finnas farliga saker som plankor där!”.

En planka – farlig? Verkligen? Jo, men absolut, låt barnen sluta leka med allt på förskolan. Låt dem inte utveckla lek och lärdom genom något annat än ofarliga böcker. Eller vänta, är pappret verkligen Svanenmärkt eller kan det skada Kalles fingrar? Kan han stoppa pappret i munnen och kvävas? Förbjud böckerna och vaddera alla rum! Panik!

Och sedan de ”moderna kraven”. Suck. Fick Lisa äta icke-ekoodlad gurka? Fick Pelle inte laktosfri ost? Har Nisse fått tillräckligt med C-vitamin i dag? Vilka E-nummer är det i brödet? Fick Maja glutenfritt (fast hon tål gluten)?

De här lyxklagomålen får mig att skämmas. Har någon av de här klagonissarna någonsin öppnat DN eller slagit på nyheterna? Hur kan man inte uppskatta den barnomsorg vi har jämfört med andra länder? Våra barn har det SVINBRA!

”De som klagar mest är de som kompenserar för sitt dåliga samvete”

Jag kan inte med ord beskriva hur tacksam jag är över att någon tar hand om mitt barn, byter blöja på henne, bär henne, tröstar henne, matar henne, leker med henne – varje vardag. Förskolan gör henne lycklig!

Men jag har kommit på vilka som klagar mest – det är de som kompenserar för sitt dåliga samvete. Det är de som kräver eko-päron och sedan går hem och steker billig, fryst pyttipanna på antibiotikafylld gris från okänt land. Det är just de föräldrarna som är de jobbigaste på föräldramötena. De som låtsas bry sig mest av alla.

För mig är förskolepersonalen samhällets hjältar. Så stötta dem istället för att klaga. De kan sitt jobb bättre än du. Och det är inte en pedagogs uppgift att ha kolla på vems mössa som är vems. Det ansvaret är bara ditt.

Läs också: ”Alla som lämnat ett gråtande barn på förskolan borde läsa detta” 

Mer av Annika Leone: ”Sharenting – tänk på detta innan du delar bilder av ditt barn” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!