”Oavsett om du har varit ute och kört backintervaller med barnvagnen eller gått en promenad i barnens tempo och tittat på älgbajs, så känner man att: nu gjorde vi något av den här dagen också”, säger Anna Jönsson Haag. Foto: Sara Gärdegård

Anna Haag om äventyren med barnen: ”Går sällan enligt planen”

Att köpa fika och stanna till i närmaste skogsdunge efter hämtningen, kan vara ett alldeles utmärkt vardagsäventyr för en barnfamilj. 

Det tycker skidparet Anna och Emil Jönsson Haag, som gärna ger sig ut i skog och mark med sina två söner. 

– Om man är ute och gör saker är man här och nu med barnen. På något sätt är det vad barnen uppskattar allra mest, säger Anna Jönsson Haag.

Från sin barndom minns hon skidturer med matsäck och bärplockning i skogen. Och så förstås den där gången när hela familjen skulle ut och vandra. Anna var tio år och hennes lillebror var bara tre eller fyra. Och så blev det som det kan bli med förberedelser och packning och barn – väldigt försenat. 

– Vi kom i väg vid sju på kvällen och skulle gå en mil och ta oss över sjöar... Jag vet att mamma var jättestressad för att vi kom i väg så sent och var arg på pappa som inte hade planerat bättre. Vi kom fram till fjällstugan vi skulle sova i, vid midnatt. Men det var så otroligt häftigt och det minns jag än i dag. 

Både hon och maken Emil har den typen av minnen från sin uppväxt, så när de själva blev föräldrar 2019 var det men en önskan om att göra liknande saker med barnen.

Anna Jönsson Haag

Ålder: 36 

Familj: Emil, 37, barnen Harry, snart 3, och Helge, 1.

Bor: Frösön, Jämtland. 

Gör: Driver företag inom flera olika branscher, bland annat hälsa & friskvård.

Instagram: @annahaag

När paret lade sina längdskidåkningskarriärer på hyllan året innan, hade de tagit medaljer i såväl OS som VM. Så för Anna och Emil, som är vana med mycket fysisk aktivitet, får vardagsäventyren med barnen gärna ge någon form av träning.

– Vi började ganska omgående när vi fick Harry. Han fick hänga med på träningsresor och vi var uppe på bergen kring Åreskutan redan när han var väldigt, väldigt liten. Vi märkte att: Det här går ju! Det är inte så svårt att amma eller byta en blöja utomhus. Det är inte så svårt att få i dem en klämmis, inte så svårt att klä dem... Så länge de är mätta, belåtna och varma när de är små. 

Anna Jönsson Haag om utflykterna med barnen

Deras erfarenheter har resulterat i boken ”UT! En guide till att njuta av livet utomhus”, som de hoppas ska inspirera fler att våga ge sig ut, med eller utan barn. 

– Vi vill inte ha hetsa och pressa för vardagen är redan så fullsmockad med saker vi måste göra. Men det räcker att köpa en festis och en bulle från macken och sedan efter förskolan traskar man till närmaste skogsdunge och fikar där, säger Anna. 

LÄS OCKSÅ: Nyblivna tvåbarnsmamman Anna Haag: ”Denna förlossning var mindre påfrestande”

Hon tror att många, kanske framför allt barnfamiljer, känner att steget för att ta sig ut i skog och mark är stort. 

– Vi är inga äventyrare i grund och botten. Vi är inga experter på hur man lever på fjället i flera dygn. Men vi är duktiga på att ta oss ut i ur och skur och vi vill sänka trösklarna. Vi vill ge de där små, enkla råden om hur man kan göra och berätta om våra egna äventyr. Sådant vi tycker om och brukar tänka på. 

Ett litet och smidigt gasolkök är en bra investering, tycker Anna och Emil Jönsson Haag. Foto: Sara Gärdegård

Förutom att uppleva solnedgången uppe på Åreskutan har familjen Jönsson Haag morgonsprungit med barnvagn på stadssemestern och åkt skidor med barnen i pulka bakom. Men ett av de bästa minnena är från Kullahalvön i Skåne förra sommaren. 

– Då gjorde vi både lite större äventyr där vi bar barnen för att ta oss längre sträckor, men sonen fick också gå själv och upptäcka. Det var så ovanlig natur och det var så spännande för både oss och han. Det var en speciell upplevelse. 

Det gäller att vara medveten om att det sällan går enligt planen.

I påskas när de åkte skidor gled äldsta sonen Harry runt i vagnen, där hjulen kan bytas ut mot skidor. När de stannade och fikade tog de fram Harrys skidor och så fick han också testa att åka lite innan skidturen fortsatte. 

– Barnen är ju ganska fantastiska, de gör ju som man gör och inte som man säger. När de ser hur vi gör vill de också göra det. Men det handlar också om att göra det man själv tycker är roligt och visa det för barnen.

Men så klart går det inte alltid enligt plan, och det skriver makarna Jönsson Haag också om i sin nya bok: ”Vi hade glömt skyddet till bärselen så storebror blev ganska vindutsatt och efter ett tag ville han gå själv. Men han ville inte riktigt gå åt det hållet vi skulle.” De skriver vidare om hur barnen tappade humöret och det slutade med att Emil bar äldsta sonen på axlarna (i brant och hal terräng!). ”Stämningen var så som den oundvikligen blir när barnen skriker och vinden friskar i.”

Anna Jönsson Haag tycker att något av det härliga med att ta sig ut, är att komma hem igen: ”Nu har vi gjort något tillsammans, något vi kommer komma ihåg oavsett om det blev exakt som vi hade tänkt eller inte”. Foto: Sara Gärdegård

Vad blev lärdomen från den utflykten? frågar sig Anna och Emil i boken. Inte att stanna hemma nästa gång, utan att vara säker på att ha med sig allt man behöver och dessutom vara beredd på att det kan gå lite hursomhelst med barn på äventyr.

– Det gäller att vara medveten om att det sällan går enligt planen. Men det blev ju en upplevelse ändå. På nåt sätt är det ju lite det man är ute efter, upplevelsen. 

Anna och Emil har också märkt att deras barn har vant sig vid att göra vissa saker, efter att ha gjort det några gånger.

– De första gångerna kanske inte alla är supernöjda. Det kan vara svårt att få alla på bra humör samtidigt. Men börjar man bara ta lite småsteg blir både stora och små vana vid det och man får in rutinen. Det handlar ju helt enkelt om att ta sig ut, ut i det riktiga livet. 

”Det är inte så svårt att amma eller byta en blöja utomhus”, insåg Anna Haag och Emil Jönsson Haag när de fick barn. Foto: Sara Gärdegård

Anna Haag och Emil Jönsson om att bära barn

För den som inte är så äventyrlig då, var ska man börja om man vill komma ut mer?
– Antingen i närområdet som man känner till, eller så kan man kolla upp var det finns STF-boenden om man vill övernatta. Det kan vara enkelt att hitta vindskydd men där är det ofta ganska mycket folk, så det kan vara kul att hitta sina egna platser. Man måste inte gå flera kilometer heller, det räcker att parkera bilen och gå ett par hundra meter–en kilometer och sedan göra en liten camp där. Eller så kanske man kan ha som mål att ”I sommar ska vi se något nytt ställe en gång varannan vecka, oavsett var vi är”.

Det finns ju en uppsjö av friluftsprylar som dessutom kan kosta ganska mycket. Vad är det viktigaste man behöver?
– Har man sköna skor kommer man väldigt långt och där kan det vara en fördel med skor som har lite grepp, så lite mönster i sulan är ju toppen. Ett litet och smidigt gasolkök tycker jag man kan investera i och kanske någon kåsa och termos. För att bära små barn är en bärsele att rekommendera, fram tills de är 1,5–2 år. För äldre barn är en bärstol bättre, för den kan du också ställa ifrån dig. Men där tror jag det finns en ganska bra begagnatmarknad. Det finns nog många, knappt använda, sådana i folks förråd. Och så en skön ryggsäck med midje- och bröstrem så att den kan justeras lite.

Till sist, vad ger det barnen att komma ut på stora eller små äventyr?
– Jag tycker att det ger barnen förståelse för hur det ser ut bortanför gården, staden, där man lever till vardags... Att de får se något mer. Ta på träden, känna på snön, plocka bland löven... Deras världsbild blir lite större. 

Med sin nya bok ”UT! En guide till att njuta av livet utomhus” hoppas skidparet kunna inspirera andra att vara utomhus – med eller utan barn.

6 tips för lyckat familjeäventyr

Sänk kraven. Planera inte för en heldag med upptäcktsfärder och äventyr, men utrusta er för det!

Gör research. Ett tips är att kolla geotaggar på till exempel Instagram. Sök till exempel efter ”Österlen”, klicka på geotaggar-symbolen och bläddra bland bilderna för att hitta platser att besöka.

Kompromissa. Barnen kommer vilja stanna i en lekpark eller klättra i ett träd medan ni kanske vill stanna på ett mysigt kafé eller bara ta er från A till B. 

Undvik transporter. Äventyret finns runt hörnet så utgå hellre från där du är. 

Rör på er så som ni vill. Om ingen i familjen gillar att ta sig fram till fots, gör inte det! Kanske ska ni cykla i stället?

Ta med fika! Granola eller müsli har de flesta hemma, ha i lite extra torkad frukt och hacka lite choklad. Voilà – du har kollijox. Torkad frukt eller nötter är också gott när man är ute. Eller köp med bröd och mjukost.

LÄS OCKSÅ: Farah Abadi: Nu gör jag exakt det jag alltid drömt om att få göra när jag får barn”

LÄS OCKSÅ: Little Jinder: ”Mitt liv är så mycket roligare sedan jag fick barn”