Foto: Sandra Myhreberger

Anitha Schulman: ”Det finns ingen snabbfil ut ur en skilsmässa”

Anitha Schulman, 38, är nyskild, framgångsrik och lever ett maxat varannan vecka-liv. För mama berättar medieprofilen om den omvälvande separationen från Calle Schulman, och om varför fler kvinnor borde skapa sina egna spelregler.

mama träffar Anitha Schulman mitt i ett fredagsstökigt Stockholm. Det är eftermiddag på restaurang Strandvägen 1, och en uppsluppen känsla av helglängtan har börjat sprida sig i den sobra lokalen. Anitha har slagit sig ned vid ett av borden intill fönstren, en av få platser i lokalen där solen har lyckats leta sig in.

Hon är kreatören och medieprofilen som med tv-serien ”Mammor”, poddcasterna ”Lille-lördag” och ”Fylle-podden” och egendesignat porslin har lyckats med den något sudoku-sensationella uppgiften att balansera en kreativ karriär, parallellt med rollen som mamma till Penny, 6, och Tom Allan, 2.

Allt gick Anitha Schulmans väg. Men bakom framgången pågick också de desperata försöken att rädda ett äktenskap, en kamp som fick sitt slut i december 2016 när paret Schulman i sina sociala kanaler publicerade det gemensamma inlägget som bekräftade deras skilsmässa:

”Jag och Calle har gemensamt lugnt och stilla bestämt oss för att separera. Det sker helt utan dramatik. Vi är bästa vänner och kommer fortsätta umgås tillsammans med barnen. Det är tråkigt och sorgligt men vi är säkra på att det är det bästa alternativet.”

"Att vara stöttande på Instagram är inte samma sak som att vara det internt"

– Det händer något i relationen när man börjar springa lika snabbt som sin man. Antingen springer man tillsammans som ett team eller så springer man ifrån varandra. Det visade sig att jag och Calle inte var ett bra team, och det tvingade oss att ta det tuffaste emotionella beslutet vi någonsin har tagit. Vi tvingades att välja bort kärleken för att rädda en vänskap. På ett sätt var det ett ömsesidigt beslut och samtidigt inte. Det blev början på en extremt prövande tid.

Vissa säger att framgång i karriären är ungefär som att skriva under på ett nederlag i relationen?

– Det är intressant hur flera män går omkring och kallar sig feminister och sedan inte stöttar sina kvinnor när de blir lika framgångsrika. Att vara stöttande på Instagram är inte samma sak som att vara det internt. Det är till och med statistiskt bevisat att i par där kvinnor befordras och får ett övertag gentemot mannen slutar 15 procent av relationerna i skilsmässa inom tre år. Så där följer väl jag och Calle statistiken.

Hur länge hanterar man de här tankarna innan de landar i skilsmässa?

– Jag är i grunden en väldigt lösningsorienterad person som tänker att allt går att fixa. Därför var det ett enormt nederlag att inse att det inte fanns någon lösning på det här, att relationen hade misslyckats, ironiskt nog när allt annat gick så bra. Det har kostat mig enormt mycket och jag vet fortfarande inte om det var värt det. På samma sätt som det tar tid att komma fram till ett sådant beslut så går det inte heller att tvätta bort alla känslor ur kroppen på ett par månader. Även om kärleken är död så finns det kemiska spår i mig som tillhör någon annan. Det finns helt enkelt inga snabbfiler ut ur en skilsmässa.

Anitha Schulman passade under plåtningen på att ta en selfie till Instagram, där hon har över 72 000 följare. Foto: Pillan Thelaus Foto: Pillan Thelaus

Skiljer man sig även från sig själv?

– Jo, faktiskt, och det är smärtsamt på många sätt. Plötsligt får man konfronteras med alla sina dåliga sidor och inse sanningar om sitt eget beteende. Samtidigt är det nödvändigt för att komma vidare. Skilsmässan är kvittot på relationen, så är det, och den sanningen tar tid att processa.

"Calle och jag har försökt se till att den andra mår bra"

För Anitha har skilsmässan också blivit ett uppvaknande. En obekant tillvaro som tvingar henne att ta itu med nya känslor samtidigt som livet går vidare. Sorgen finns där som ett filter. I lägenheten har det blivit tyst varannan vecka. Nya rutiner räddar henne, men också att hålla fast vid gamla. Hon njuter av sin nya frihet men känner lycka varannan söndag när hon åter fyller kylen med barnens favoriter. Växelvis spänning, växelvis tomhet.

Hon beskriver den vassa verkligheten som uppstår när ens man går vidare och hur en känsla som är självklar på pappret inte är lika lätt att hantera i verkligheten. Det finns ett vi, även om familjen har splittrats, och en vilja att backa tillbaka och skydda dem man älskar.

En skilsmässa handlar också om att hålla masken. För varandras skull, för barnens skull. Hur klarar man det?

– Det är lätt att säga att man vill vara sådan, men rent praktiskt är det skitsvårt i början. Fokuset borde vara ”att vi mår bra” men samvetet säger ”att barnen ska må bra”. Det där blir gärna ett mantra som senare blir ett guilttrip-vapen mot varandra. Vem som är bäst förälder. Därför har vi försökt se till att den andra mår bra. Ibland snackar vi, eller så sammandrabbar vi brutalt tills den andra förstår. Mår vi bra är det också lättare att ha en fin föräldrarelation. Det är ju vad vi vill ge barnen. Jag har märkt hur de känner av charaden direkt, när vi ”spelar vänner”. De känner oss bättre än vad vi gör själva och jag vill aldrig att de ska känna skuld över vårt beteende. Barnen har ju inte valt att vi ska skiljas, det har vi. Därför måste vi möta dem med respekt och lyssna på deras känslor.

Alla som har följt Penny tänker att det är en väldigt klok liten tjej. Hur har hon kommenterat skilsmässan?

– Penny är en lillgammal och smart tjej som ibland bryter ihop, som alla gör under en skilsmässa. Det här är omvälvande för henne. Hon höll på att tappa sin första tand nyligen och var med mig den veckan. Då blev hon så ledsen för att Calle inte var där med oss. Sådana stunder blir det otroligt sorgligt och då pratar vi om det. Hon är väldigt kommunikativ och öppen, och det gör det lite lättare. Men självklart är det känslomässigt tufft ibland. För alla.

– Tom Allan var mest förvirrad i början. Varför var inte jag och Calle på samma plats längre? Nu ser jag att han har börjat vänja sig. Han säger till och med ”där bor mamma och där bor pappa”. Han kommer ju på sikt inte ens minnas att vi har levt ihop. Det finns också en sorg i att inte få träffa sina barn varje dag. Jag försöker att se det fina i att få längta efter dem. Det är otroligt dubbelt och det tar tid att vänja sig. Söndagarna har blivit viktiga för mig. Då fyller jag kylen och planerar min vecka med dem.

"Att vara singel innebär ett enormt roddande nuförtiden"

Du och Calle är också ett känt mediepar som förväntas ventilera er tillvaro på sociala medier.

– Sociala medier är ingen kompis. Det är ett rör som det ibland blåser varmt och ibland kallt ifrån, beroende på vad du ropar in i röret. Det är lite så man får förhålla sig.

Känns det som att du och Calle har var sitt crew som battlar?

– Nej, jag tror vi har väldigt olika följare. Jag har inte upplevt något slags ”team Calle” och ”team Anitha” under den här perioden. Däremot känns det pressande att bli citerad direkt ur podden, en mening ryckt ur sitt sammanhang och hur den meningen sedan blir en rubrik i en kvälls-tidning. Så mediehanteringen har varit väldigt viktig. Samtidigt, bjuder man in media i medgång så får man ta konsekvenserna i motgång.

Mitt i allt så har du också kommit ut på dagens singelmarknad. Påminner den om den du lämnade?

– Verkligen inte! Att vara singel innebär ett enormt roddande nuförtiden, där man förväntas boka upp sina singelveckor. Sedan är män och kvinnor väldigt olika här. Männen kastar sig ut, medan jag har haft ett stort behov av att skydda mitt liv. Jag har varit ganska lågmäld med vad jag har för mig eller vilka projekt jag jobbar med. Time will tell, antar jag, vilken strategi som funkar bäst. Men visst, jag har ett härligt privatliv och allt det här känns på riktigt svinspännande.

Du har aldrig funderat på att göra en Jennifer Aniston och ritualbränna gamla minnen som en nystart?

– Frågan är vad jag skulle bränna då? Fast jag gjorde en sak; jag fixade brösten. Efter en separation kan männen gå till gymmet och se ut som när de var 20-någonting inom tre månader. Som kvinna är man märkt på ett annat sätt efter två, tre graviditeter. Visst, du kan träna, men det finns spår av amning och bebis över hela din kopp. Hela min fysik är förändrad efter att jag har burit och ammat barn. Alla känner olika inför kroppens förändring, jag unnade mig ett par nya bröst och känner mig supernöjd. Det var väl min ritual antar jag, att få en ny kropp som tillhör mig och som inte har varit utlånad till någon annan.

"Män i min egen ålder kontaktar mig inte ens"

Hur känns tanken på att börja dejta igen?

– Jag har varit i relationer under mer eller mindre femton år. Förr gick man ut, blev full och kanske fick man något hemsläp. Jag var en helt annan person då, som satt på tjejmiddagar och kollade över axeln för att se om någon kollade tillbaka. Nu finns Tinder, så krograggandet har helt tappat sin funktion. Men jag känner en annan säkerhet i dag.

Penny: Blus, 179 kr, Åhléns. Kjol, 179 kr, Lindex. Örhängen, 1500 kr, Reminiscence. Skor, 199 kr, River Island. Anitha: Byxdress, 799 kr, UY. Scarf, 949 kr, och armband, 499 kr, Syster P. Ringar, 2600 kr, Sofia Eriksson. Halsband, 499 kr, Zanzlöza selected. Örhängen, 1800 kr, Ploggi. Tom Allan: Jacka, 650 kr, Tao & friends. Jeans, 199 kr, H&M. Foto: (c)2017 Sandra Myhrberg Photographer All rights re

SNO STILEN: Shoppa Anithas, Pennys och Tom Allans snygga vårstil

Det känns som att man måste presentera ett ganska bra case innan man kommer fram till dig. Vilka killar är det som vågar?

– Den största överraskningen har varit killarna i kategorin ”tio år yngre”. De har inga problem med att ta kommandot och är helt orädda inför starka och framgångsrika kvinnor. Vi kan titta på varandra med en blick och redan där finns det något överenskommet. Män i min egen ålder kontaktar mig inte ens. Jag tror att det beror på att vi spelar på samma planhalva. I deras ögon är jag ett hot. Yngre killar tycker att det är coolt att jag gör min grej och är framgångsrik i det jag gör.

"Det finns många perks med varannan vecka-livet"

Apropå det, det känns som att du jobbar extremt mycket?

– Jo, jag gör faktiskt det, men jag tycker att det är kul att jobba och det har blivit en del av en livsstil. Vissa håller ut till helgen och ägnar två dagar i veckan åt att göra sådant som de tycker är roligt på riktigt. Jag tänker precis tvärtom och har valt att jobba med det roligaste jag vet. Det hänger också ihop med att jag har blivit äldre, klokare och duktigare på att styra min tid.

Du lever varannan vecka-liv nu. Har du hunnit landa i den tillvaron?

– Tidigare hade jag samma kroniskt dåliga samvete för såväl barnen som jobbet, därför har jag börjat se många fördelar med varannan vecka-livet. Nu kan jag sitta på jobbet fram till klockan nio utan att känna dåligt samvete. Jag kan maxa med jobb under mina fria veckor och under veckorna med barnen så bokar vi in playdates och resor. Jag upplever att jag plötsligt har fått väldigt mycket tid. Det finns många perks med varannan vecka-livet.

Blir folk provocerade av att du tycker det?

– Jag förstår verkligen inte varför i så fall. Alla som har barn vet hur jobbigt det kan vara. Jag sprang konstant mellan två världar och flydde växelvis in i jobbet eller familjen utan att vara helt närvarande någonstans. För par skulle jag rentav vilja uppmana till särboskap. Folk underskattar vad det innebär för kropp och själ att få ostörda dagar. Om jag skulle få ett barn till så skulle jag tänka helt annorlunda, inte minst vad gäller hur man ordnar allt omkring sig.

"Jag har minnesluckor från Pennys första år"

Så du är öppen för ett till barn?

– Absolut! Om jag träffar någon och blir tillräckligt kär så tror jag att jag vill ha barn med den personen.

Men du skulle ta emot mer hjälp?

– Jag skulle vara mer noga med att ha stöd runt mig. Jag har minnesluckor från Pennys första år, men det är först efteråt som man inser hur otroligt dränerande småbarnsåren är. Därför har jag blivit duktigare på att säga nej. Häromdagen tackade jag nej till att föreläsa på ett chefsseminarium eftersom jag inte kände att jag var i den känslomässiga balans som krävs för att motivera andra. Så jag bokade av. Det hade jag inte vågat för tre år sedan.

En stark trio: Tom Allan, Anitha och Penny Schulman. Anitha: Jacka, 799 kr, Never denim. Topp, 299 kr, och kjol, 199 kr, H&M. Armband, privata. Tom Allan: Skjorta, 179 kr, Lindex. Byxor, 425 kr, Gap. Penny: Klänning, 249 kr, Lindex. Armband, 299 kr, Zanzlöza zmycken. Halsband, 499 kr, Zanzlöza selected. Foto: Sandra Myhrberg

Penny har gjort viral succé, vilket också lockade fram nättrollen. Går det ens att förklara innebörden av det för ett barn?

– Nej, jag tror inte det. Men nätet är det nya offentliga rummet och det måste vi anpassa oss till. Däremot så kommer det att krävas tuffare regleringar i framtiden som skyddar framför allt barn och unga på nätet. Föräldrar har ett enormt ansvar för att lägga en bra grund hos sina barn, eftersom man behöver vara mycket mer hårdhudad i dag. Jag är glad att Penny är så cool och orädd. Hon frågade mig ”Mamma, vad jobbar du med?”. Jag sa att ”Mamma är chef”, ”Det ska jag också bli”, svarade hon.

"Penny älskar att stå i centrum och Tom Allan är den som gömmer sig"

Du och Calle annonserade för ett tag sedan att ni inte kommer att vara lika transparenta när det kommer till Penny i framtiden.

– Det är ett gemensamt beslut initierat av mig. Det föll sig ganska naturligt när jag började gå på möten inför hennes kommande skolstart. Det är ett ganska hårt klimat för små tjejer där ute och barn i dag är mycket mer medvetna än tidigare. Och bara att byta skola och förlora tryggheten i sitt gamla kompisgäng är en stor omställning för ett barn. Jag tycker att hon ska få gå igenom det i lugn och ro, så beslutet är helt odramatiskt.

– Penny älskar att stå i centrum och vill hon vara synlig i framtiden så har hon ett ess i rockärmen. Tom Allan däremot är den som gömmer sig i bakgrunden och gråter vid skolfotograferingen. Vi kommer att supporta våra barn och ge dem precis vad de behöver i framtiden. Så som de flesta föräldrar tänker.

Din karriär har tagit fart de senaste två åren. Vad var det som hände?

– Jag gjorde något ganska radikalt när jag valde att vara föräldraledig med Tom Allan i mindre än en månad och sedan började jobba halvtid. Det innebar att jag inte halkade efter på det sätt som många kvinnor gör. Min upplevelse var att jag tappade otroligt mycket fart och självförtroende under min mammaledighet med Penny. Vad ville jag göra med mitt liv egentligen? Resultatet blev att jag bröt upp från min fasta anställning och startade eget, och under året med Tom Allan så började allt sätta sig. Det fanns verkligen ingen tid att förlora. Kvinnor glömmer ofta vad föräldraledigheter och vabbande innebär för ekonomin och pensionen. Egentligen borde kvinnor kräva att deras män täcker upp den procent som försvinner under mammaåren, så att färre kvinnor behöver få ett bittert uppvaknande när det är dags för pension.

"Jag har alltid sett till att ha en plan för mig själv"

Att undvika den klassiska kvinnofällan?

– Verkligen! Jag har så många exempel på par där hon har levt på en veckopeng från honom och i utbyte har hon skött hem och barn. Sedan träffar mannen någon yngre på jobbet. Under tiden har han pensionssparat, investerat i privata fonder och äger villan medan hon åker ut på gatan utan en redovisad inkomst sedan tjugo år tillbaka. I dag är det otroligt viktigt att ta ansvar för sig själv och sin ekonomi på ett sätt som tidigare generationer inte har behövt göra.

Hur blir det så? Förlorar man sig i romansen och då blir pengaprat ocharmigt?

– Här gäller det att vara realist. Utan att vara paranoid så har jag alltid sett till att ha en plan för mig själv, för många förhållanden går trots allt i kras. Dessutom vill jag kunna erbjuda mina barn lika mycket roligt som min man om vi går åt var sitt håll.

LÄS OCKSÅ: ”Mitt blod kokar när kvinnor inte reflekterar över sin ekonomiska framtid”

Blir du annorlunda bemött nu när du driver företag och är ett respekterat namn i en ganska mansdominerad bransch?

– Jag blir i princip behandlad som en man. Det är väl den ultimata bekräftelsen på att man har lyckats, sorgligt nog. I dag blir jag lyssnad på i mötesrum och jag blir kontaktad för att göra investeringar i företag som aldrig skulle ha kontaktat mig tidigare.

– När jag började min karriär som receptionist fanns det några som var riktigt sviniga mot mig. Jag har aldrig hjälpt dem senare, när jag har varit deras chef eller uppdragsgivare. Det ska man komma ihåg, att alltid vara schysst mot människor som man möter. Var snäll mot den yngre generationen, för i morgon kan det vara din chef.

Missa inte mama nr 4 som finns i butik nu! Foto: Sandra Myhrberg

Slappnar du av nu när dina projekt verkligen rullar?

– Tvärtom! Jag tänker mer än någonsin på vilka val jag gör och vilka jag samarbetar med. Om folk visste vilket slit som ligger bakom ”Mammor” (Anithas egenskrivna serie som sändes på TV3 i höstas, reds anm). Jag började skriva på idén för fem år sedan och pitchade den så småningom för ett produktionsbolag som tackade nej. Sedan låg projektet på is, ny pitch, pilot, pitch igen, först ett ja, sedan ett nej och så börjar man om igen. Till slut blev det en serie. Det har varit värt det, eftersom jag tycker att det är så kul, men jag har jobbat som ett djur. Det konkreta som har hänt är att prislappen har gått upp under den här tiden, och det är ju trevligt.

"Jag har fått ta en hel del skit men har alltid trott på mig själv"

”Mammor” känns som ett bra sätt att göra vinst av att gräva där man står.

– Jag har sprungit från mig själv i så många år. Till slut stannade jag upp och tänkte ”nu är jag morsa och jag ser alla galna saker som händer runt omkring mig – varför gör jag inte bara något av det?”. Det är det som är så fint med livet. Något händer, och plötsligt passar något som inte alls funkade för ett år sedan.

Finns det en charm med att framgången inte kommer vid 25?

– I den åldern är det värsta som kan hända att din kille gör slut eller att du blir uppsagd från jobbet. Naturen är smart och skickar utmaningar till dig allt eftersom du är redo att hantera dem. På den tiden fanns det utrymme att gå in med lupp i varenda känsla. Det skulle man aldrig hinna i dag. Förut kunde jag ta åt mig av en elak nätkommentar, i dag tänker jag att den personen inte mår särskilt bra och släpper det.

– Det finns ett uttryck som säger ”Girls compete with each other, women empower one another”. Det finns något fint med att bli äldre, generösare och klokare. Jag tror att man först då vågar ta besluten som gör att man landar precis där man vill vara.

– Jag har fått ta en hel del skit men har alltid trott på mig själv och de senaste tre åren har det hänt mycket i attityden gentemot mig. Jag fick rätt till slut och det som tidigare var kontroversiellt med mig – att jag inte upphörde att vara kvinna bara för att jag blev mamma – är numera legitimt och anses lyckat. Det är viktigt att komma ihåg att det ena inte nödvändigtvis utesluter det andra. Du har ett liv. Är du inte nöjd med hängbrösten – fixa dem, är du olycklig i din relation – gå vidare. ”What’s in it for me?” borde alla fråga sig en gång extra.

– Hårt jobb, passion, vänner och självkänsla är allt man behöver, och har du inte det så skaffa det. Ge dig själv det bästa och omge dig alltid med goda krafter.

Av: Therese Lukic

Foto: Sandra Myhrberg

Styling: Louise Zetterström

Hår och makeup: Catherine Lehtonen

Stylistassistent: Yasmine Månsson

Fotoassistent: Ingrid Jacobsen