Anitha Clemence är mamma till Penny och Tom Allan samt sambo med Joel Åhlén-Nyström. Foto: Karina Ljungdahl, Privat

Anitha Clemence: ”Varannan-vecka-livet är fullkomligt fantastiskt!”

Hur mycket skärmtid har Penny och Tom Allan och vem bestämmer egentligen där hemma? Vi tar mama-tempen på influencern och medieprofilen Anitha Clemence, 41, aktuell med ungdomsserien ”Röda linjen”.

Hej Anitha, så spännande med en ny tv-serie!
– Ja det är SÅ kul! Det är en dramaserie om ungdomar mellan 15 och 18 år som lever längs den röda tunnelbanelinjen i Stockholm, som löper från fattig till rik förort. De här ungdomarnas liv och drömmar ser så klart olika ut beroende på var de bor, men deras öden flätas ihop längs med seriens gång. Som tittare kan man varje vecka hjälpa våra karaktärer att fatta beslut i olika situationer. Jag är upphovskvinna och står för manus och regi.

Det låter hektiskt! Hur mår du just nu?
– Jag mår mycket bra tack, men ja – jag är ganska stressad. Jag jobbar in i kaklet till semestern. Sedan får det gärna bli en lugn och varm juli.

När grät du senast?
– Förra veckan. Jag var utarbetad och PMS:ig, vilket inte var en superkombo när barnen kom på att de skulle leka ”vilken förälder är bäst på vad”. Jag, min sambo Joel, barnens pappa Calle och hans sambo Sandhra skulle utvärderas på skoj. Jag scorade sämst på precis allt. Då brast det för mig – om jag inte kände mig otillräcklig innan så hade jag fått beviset nu. Barnen fick panik och sa att de bara skojade… Jaja, jag fick några bra learnings i alla fall.

Vad är det bästa med varannan-vecka-livet?
– För mig som gillar att jobba har varannan-vecka-livet gjort att jag har betydligt mindre dåligt samvete. Jag känner att jag faktiskt räcker till överallt vilket var ett ständigt dilemma tidigare, med småbarn och karriär på heltid, dygnet runt.

Och det sämsta?
– Att jag saknar barnen ibland, men så här efter 3,5 år skulle jag aldrig vilja byta bort det här upplägget, det är fullkomligt fantastiskt. Jag är en förespråkare för familjen, men inte alltid för tvåsamheten. Det är en rest sedan vi var djupt kristna. Många jag känner gör sina liv så komplicerade på grund av äktenskapets konventioner. Jag tycker att man ska vara mer öppensinnad. Skulle det vara lättare att vara särbor en period – var det! Gör det som funkar utifrån var du är, i stället för vad som förväntas av dig. 

Instagram-profilen Anitha Clemence om sitt mammaliv. Foto: Privat

Vad har du lärt dig från dina barn?
– Hur mycket som helst! Jag har verkligen lärt mig att vara lyhörd och bejakande, och problemlösning och förhandling blir man ju expert på. Man måste lära sig att tolka ett sammanhang och göra det bästa utifrån det. Utan mina barn hade jag aldrig förstått den komplexiteten. Jag har själv inga syskon, så det har varit oerhört värdefull kunskap för mig. 

Vilket är ditt bästa mamma-hack?
– Att ens barn är bästisar med ens egen bästis barn, man får liksom nytta och nöje i ett.

Vad är viktigast att lära dina barn?
– Att man ska vara en god medborgare och ansvarsfull mot sig själv och andra. 

När går mammahjärtat sönder?
– När Tom Allan sa att han inte vill spela in ett klipp till bonusfarfar, för att han skäms för sin röst. Eller när Penny plötsligt känner sig missförstådd. Man tror att man skrattar med, men plötsligt skrattar man åt.

Åh, igenkänning på den… Vem bestämmer hemma?
– Penny, hon sätter agendan. Men Tom Allan tar all plats.

”Jag saknar doften från bebistiden, i övrigt inte speciellt mycket. Förlåt!”

Bästa konversationen hittills den här veckan?
– ”Du har ingen glad min mamma.” Det säger Tom Allan när man blir irriterad på honom och då måste man säga om samma grej som man är irriterad för med ett glatt ansiktsuttryck. Det är minst sagt ett spännande socialt experiment.

Hur mycket får dina barn kolla på surfplatta och mobil?
– Jag tror inte på förbud. Vi har en väldigt öppen dialog om skärmar, och jag stöter sällan på patrull när jag ber dem lägga bort paddor och telefoner. Mina ungar har ju haft tillgång till surf sedan de föddes, så jag tror inte att de ser på det som en lyxig grej, utan bara något man gör. Då blir det inte heller så exklusivt och åtråvärt.

Äntligen sommar! Anitha Clemence och barnen Penny och Tom Allan firar med utflykt. Foto: Privat

Vad saknar du mest från bebistiden?
– Doften, i övrigt inte speciellt mycket. Förlåt! Små barn är gulliga men stora barn är väldigt mycket roligare.

Beskriv dig själv som mamma med tre ord!
– Analyserande, organiserande och lat. Vilket ger konsekvensen att om barnen vill ha något, då får de lösa det. 

Vilken är din vanligaste muta?
– Aktiviteter: Utflykt, Gröna Lund, playdates och så vidare. Och glass!

Hur ser era sommarplaner ut?
– Om restriktionerna släpper så blir det två veckor i Turkiet i slutet av juli. På vår barnfria vecka ska jag och Joel vandra i fjällen alternativt Alperna. Sedan hoppas jag att jag hinner med en weekend på Hydra också. Var där förra året och blev helt förälskad.

Kanske vill du också läsa om ”Sommarlov”-Malin Olssons vardagsliv med Simon Peyron och dottern Blanka?
Missa heller inte 14 kändismammors bästa mammahacks (gissa vem som har lyckats lura barnen att havrefras är chips!?) 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård & molnlampa för endast 159 kr. Köp nu!