Foto: Meredith Bruner

Anine Bing: "Vi bråkade mycket under graviditeten"

Från modell till designer – spikrak succé för Anine Bing som nu klär Hollywood-kändisarna med sina bohemrockchica plagg. Nyblivna mamman Jennie Hammar tog ett seriöst mammasnack med sin LA-kompis. ”Jag älskar att vara mamma och skulle gärna ha tre barn, men Nicolai sätter ned foten.”

Med 115 000 följare på Instagram är Anine Bing en av tidens mesta trendsetters. Postar hon en bild på palmer i LA får hon genast ett par tusen likes. Och ja, vem vill inte leva livet som hon där i solen, med snygga naglar på handen runt en nypressad grön juicedrink på väg till sitt eget huvudkontor för det självtitulerade klädmärket Anine Bing (som såklart ligger mitt i LA Downtowns fashion district, där alla stora märken har sina showrooms: Isabel Marant, IRO och BLK DNM, och där nya, hippa restauranger, hotell, butiker och gallerier poppar upp överallt).

När jag väl hittat parkering på den stökiga, trafikerade gatan, tryckt in min höggravida kropp i en hiss full med slokhattade hipsters och åkt till tionde våningen, hittar jag Anines kontor. Det är ett vitmålat landskap med enorma, industriella fönster. När man blickar ut över skyskraporna utanför känns det nästan som New York.

På de 600 kvadratmetrarna springer ivrigt arbetande anställda fram och tillbaka. Jag tar plats vid konferensbordet och hinner precis stoppa i mig ett par kvadrater medhavd mjölkchoklad innan Anine kommer inspringande.

– Förlåt att jag är sen! ropar hon med andan i halsen.

– Hur mår du förresten? frågar hon och berömmer min mage.

Jag har två veckor kvar av graviditeten och svarar givetvis att jag ”mår bra” fast det enda jag känner för är att dra täcket över huvudet och spola fram bandet. På Anines blogg har jag tidigare sett pigga bilder på henne ända fram till förlossningsdagen. Jag kan inte känna igen mig i det där.

Anine Bing bär sina egendesignade kläder

Hon har på sig en kort klänning och boots, båda egendesignade, och kommer med en fotograf i hälarna som precis plåtat bilder till bloggen. Som egenföretagare och nybliven tvåbarnsmamma gäller det att vara effektiv. Anines dagar går i ett. För två år sedan startade företaget i en undangömd lokal i Silver lake där Anine och hennes sambo Nicolai initialt skötte allt från design till pr och paketering själva. I dag har de åtta anställda och märket säljs i över 100 butiker runt om USA och Europa.

Men mitt i all framgång kände Anine ändå att det var dags för ett andra barn. Och för fem månader sedan föddes Biancas, 3, lillebror Benjamin. En ofattbart söt liten kille, med nyfikna bruna ögon och muntert humör. Och även om det är stressigt, bitvis nästan överväldigande, älskar Anine livet som tvåbarns­mamma.

– Första graviditeten hade jag det ganska soft. Jag jobbade inte så mycket då, utan kunde vara hemma och vila. Den här gången hade jag ju en business och ett barn att sköta. Det fanns ingen tid för vila, säger hon efter att ha bytt om till mjukisbyxor och grå kashmirtröja. En avslappnad stil som på Anine ser ut som high fashion.

– Jag jobbade tills dagen innan jag skulle föda. Jag var ute och plåtade vår höstkampanj veckan innan vi skulle ha barn! Men jag ska inte bara klaga, det var värst i början av graviditeten, när jag mådde illa. Det var jobbigt, konstaterar hon och trycker hungrigt i sig ett par chokladbitar.

Hade du några cravings?

– Äpplen, hela tiden, flera om dagen. Och turkisk peppar. Någon skrev på bloggen att jag inte fick äta saltlakrits, men jag går på min egen magkänsla. Med Bianca ville jag ha bearnaisesås, pommes frites och milkshakes.

Hela familjen samlad! Foto: Meredith Bruner

Bråkade med maken

Precis som Bianca, 3, föddes Benjamin i Los Angeles, på sjukhuset Cedars Sinai. Och precis som med Bianca blev Anine igångsatt, dagen före beräknat datum, på grund av lågt fostervatten. De åkte in redan vid fem på morgonen och 14 timmar senare föddes Benjamin.

– Jag mådde illa och spydde av epiduralen, skakade och frös, men det är ju naturligt. Kroppen går ju igenom en enorm påfrestning. Jag stannade två nätter på sjukhuset. Det är skönt att ligga där och bara mysa innan man måste ut och möta verkligheten.

Anine är en av de där kvinnorna som verkar GJORD för att föda barn. Bara lätta förlossningar och graviditeter, eller?

– Jag har varit så himla känslig under graviditeterna, vilket satt en annan press på mitt och Nicolais förhållande. Vi bråkade mycket, om både arbete och saker i vardagen.

Tycker du att det är stor skillnad mellan att ha ett och två barn?

– Jag fick ingen chock, såsom jag hör att många andra får. Det är klart att det kan vara lite trixande, när de ska nattas och de väcker varandra. Eller om jag är ensam med båda och de pockar på uppmärksamhet samtidigt.

Hur kände Nicolai?

– Jag tror att det var mer av en omställning för honom än för mig. Det är nog för att han har stora delar av businessen på sina axlar. Han kan inte ta några lediga dagar, som jag. Det var jag som pressade igenom att vi skulle skaffa ett andra barn så tätt inpå. Jag älskar att vara mamma, och vill ha fler barn, men där sätter Nicolai ner foten. Men det kanske har mer med mina graviditeter att göra, än själva barnen, säger hon och skrattar innan hon fortsätter:

– Jag ÄLSKAR att vara mamma, och skulle i alla fall vilja ha tre barn. Men man vill inte pusha det för mycket heller, det är verkligen ett gemensamt beslut. Det beror på vad man vill ha för sorts liv också.

Anine bloggade tre dagar efter förlossningen

Hur löser ni det praktiska? Var är Benjamin när du är på kontoret?

– Det är det tråkiga, att jag kände att jag fick lämna bort honom för tidigt. Bianca var hemma med mig i 1,5 år. Men nu, när man har eget företag, och det faktum att det inte finns någon mammaledighet i USA, så fick han vara med mig på jobbet de första fyra månaderna, säger hon och viftar bort en lock från ansiktet.

– Jag började jobba sex dagar efter förlossningen. Då gjorde jag en tv-intervju. Nu i efterhand kan jag tycka att det var helt överdrivet, men det fanns liksom inga alternativ. Det har varit jobbigt att jag har så många roller i företaget, att jag MÅSTE jobba. Men i stället är jag ganska flexibel. Jag kan åka och hämta tidigt på dagis, vid 2-3-tiden. Sen har jag en gullig nanny, som Benjamin tycker jättemycket om, men det är lite tråkigt att inte vara med honom hela tiden.

Du bloggade redan tre dagar efter att Benjamin kom. 

– Ja, ha ha! Men jag tycker att det är roligt också, så jag ska inte bara sitta här och tycka synd om mig själv. Men vissa dagar kan man ju bryta ihop av trötthet, så blir det ju. Men då kan jag verkligen bara stanna hemma.

Och de dagarna kommer ibland, försäkrar Anine.

Men på Instagram och din blogg är det lätt att tro att din vardag är lekande lätt. Hur är det egentligen?

– Ibland kan det vara svårt att hitta en balans, men det är viktigt att lyssna på kroppen. Nu tycker jag det går bra, men jag minns i början när Benjamin var superliten – då kände jag mig splittrad. Allt jag ville var ju bara att mysa med honom. Samtidigt kunde jag inte checka ut helt från jobbet. Jag hade ständigt dåligt samvete, för honom eller för jobbet.

"Jag var trött och grumlig"

Du var tillbaka i form DIREKT efter förlossningen! Hur då?

– Det är bara gener. Vad skulle man kunna göra på den veckan för att få bort det? Rent fysiskt är kanske min kropp gjord för att ha barn. Första veckan var jag bara hemma och åt och myste, jag har inte tränat sen Benjamin kom.

Hur kände du dig under den första bebistiden? Hade du ont i kroppen? Trött?

– Det fysiska var inga problem, men jag var trött och grumlig.

Har du något tips till mig, som ska föda här i USA snart?

– Ta det bara som det kommer. Man kan aldrig förutse någonting. Det är ingen prestige, många ska föda helt naturligt, som att det är det enda ”riktiga” sättet. Min mamma födde fem barn utan bedövning och massor av vänner har gjort det också, men det var inget för mig. Sen känns det tryggt att man vet vilken läkare man har, och att sjukhuset garanterat har plats för dig. Ta med dig en massa snacks!

– Det kommer att gå hur bra som helst. När hon är ute kommer du inte att tänka en sekund på hur jobbig graviditeten var. Jag lovar!

Sex veckor senare träffas vi igen. Hon hade rätt. Jag befinner mig mitt i ett lyckorus. Förlossningen gick bra och Benjamin, 8 månader, tittar nyfiket på min Ilse, en månad.

Och, som Anine sa, graviditeten känns redan avlägsen. Som om det var flera år sen jag låg och stånkade på soffan. Men det är sannerligen en monumental omställning. De senaste dagarna har jag brutit ihop flera gånger bara genom att titta på min lilla bebis.

Anine med dottern Bianca. Foto: Meredith Bruner

Alla hormoner i början, hur tacklade du dem?

– Jag har två supereasy barn. Benjamin är en så snäll bebis, jag ammar honom en till två gånger per natt, annars sover han.

Det låter ju fantastiskt.

– Det är det. Han vaknar var tredje eller fjärde timma, men han har inte gråtit en enda natt sen han kom! Många börjar sömnträna sina barn i den här åldern, men jag har inget emot att amma honom på nätterna. Det är mer Bianca som gör att man inte kan sova. Hon kommer in och är hungrig och vill ha ett glas mjölk på natten.

"Amningen påverkas ju jättemycket av stress"

Anines mjölkdepåer verkade till en början outtömliga, snabbt fylldes hela frysen med mjölk. Trots det fick Anine börja ge Benjamin ersättning efter fyra månader.

– Det var som med Bianca, jag hade SÅ mycket mjölk i början, men efter fem månader blev det mindre. I början pumpade jag mycket och fick 50 påsar mjölk, som jag är glad att jag inte donerade som jag först tänkte. Mjölken påverkas ju jättemycket av stress, och sen började jag lämna bort honom och då blev det också svårt att hålla produktionen i gång, säger Anine och fyller snabbt i:

– Jag ammar fortfarande, så det är inte det, men han är en stor kille och han vill ha så mycket mat. Jag stod och gjorde välling till honom häromdagen och kände mig ledsen över det, men samtidigt – herregud – vissa kan aldrig amma!

Sverige är ett väldigt amningsförespråkande land, hur är det i USA?

– De pushar verkligen för att man ska amma. Men de tycker att man ska ge flaska väldigt tidigt, redan efter ett par veckor. Vilket jag rekommenderar dig, det är en sådan frihet att pumpa.

Hur reagerade Bianca på att få en lillebror?

– Först var hon jätteglad och stolt. Sen fattade hon att: ”Shit, han är här för att stanna!” När jag satt och ammade ville hon också ha uppmärksamhet.

– Hon ville plötsligt ha napp, och ville börja dricka ur nappflaska. Ibland när jag ammar Benjamin kommer hon med sin nappflaska, och vill bli matad. Då låter jag henne vara bebis. Hon testar också gränserna, och retas med honom ibland.

Bianca fyller 3 snart! Går hon i förskola nu?

– Hon började förskolan i september och det var en sådan kamp! Hon grät varje morgon, och JAG grät i bilen när jag lämnat henne, men sen plötsligt vände det. Det tog lite tid för henne att ändra sig, men nu vill hon inte ens åka hem, säger Anine och öppnar ännu ett paket choklad.

Vardagarna må vara intensiva, med förskolelogistik och jobb, men helgerna är heliga och tillbringas alltid med familjen. De åker till stranden eller besöker bondemarknaden och bunkrar upp med frukt och grönsaker.

– De dagarna är så viktiga, tycker jag, eftersom veckodagarna går så fort.

Men det finns inga planer på att sakta ner.

– Jag hade aldrig vågat hoppas att det skulle gå så bra när vi först startade. Jag vet inte hur stort jag vill att företaget ska bli, men jag vill känna att jag hinner med. Både för företaget och mig själv och familjen. Jag vet inte om jag har någon målbild, på många sätt är jag nöjd redan nu.

Av Jennie Hammar

Foto: Meredith Bruner

Artikeln har varit publicerad i mama nr 3, 2014.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!