Foto: Getty images

Angelina Jolie om skilsmässan från Brad Pitt, cancern och livet som mamma

På ytan är hon en superwoman, men även en Hollywood-mama är sårbar. I en exklusiv intervju med mama berättar Angelina Jolie om livet som ensamstående förälder, om skilsmässan från Brad Pitt, om operationerna och om att ha ett hjärta som blöder för en brinnande värld.

Det är lätt att tro att Angelina Jolie är en superkvinna. Hon är en av Hollywoods bäst betalda skådespelare, hon har en blomstrande karriär som producent, manusförfattare och regissör och hon lägger både kraft och pengar på att göra världen till en bättre plats. Dessutom är hon mamma till inte mindre än sex (!) barn.

Men allt är inte riktigt så perfekt som det ser ut på ytan, berättar hon när mamas Tina Jøhnk Christensen träffar henne mitt under inspelningarna av Disney-filmen ”Maleficent 2” i London. Även en superwoman pusslar och sliter för att få livet att gå ihop.

– Jag tror inte att det är enkelt för någon kvinna att hinna med både familj, jobb och sig själv. Det viktigaste för mig har varit att försöka prioritera. Högst på listan står alltid barnen. Deras glädje och hälsa är alltid viktigast. Jag försöker bygga upp deras självkänsla så att de blir sex starka individer, som samtidigt är ödmjuka och omtänksamma.

Flocken samlad! Angelina med barnen (fr v) Shiloh, Vivienne, Pax, Maddox, Zahara och Knox. Foto: Getty images

I dag är Angelina ensamstående mamma till de sex barnen – Maddox, 17, Pax, 14, Zahara, 13, Shiloh, 12, och tvillingarna Vivienne och Knox, 10 – efter skilsmässan från skådespelaren Brad Pitt. Barnen bor större delen av tiden med henne.

I september 2016 separerade paret efter tolv år tillsammans, ”för att rädda familjens välmående”. Pitt erkände senare att han hade alkoholproblem. Angelina har aldrig pratat offentligt om det som hände innan skilsmässan, och hon gör det ogärna nu också. När mama träffar henne säger hon att det inte är ett dugg roligt att vara singel – ”det finns inget positivt med det alls” – men att det inte finns några alternativ just nu.

– Jag tog ledigt i ett och ett halvt år för att vara med min familj när de behövde mig som mest. Jag inser hur privilegierad jag är. Inte många kvinnor kan ta en paus från jobbet när resten av livet krisar. Jag tänker ofta på andra kvinnor som går igenom samma sak med sämre förutsättningar och mindre stöd.

Barnen stöttar varandra efter skilsmässan

För mama berättar hon om hur imponerad hon är av hur barnen har reagerat på skilsmässan. Sedan pappa Pitt lämnade familjen har Angelina och barnen kommit varandra närmare än någonsin.

– Barnen har varit helt fantastiska! De har funnits där för varandra på ett sätt som jag aldrig har sett tidigare. Det är så rörande att se hur mycket de har hjälpt varandra, hur de har stått enade genom allt. Storebröderna har stöttat de mindre, och alla sex har stöttat mig.

Brad Pitt och Angelina Jolie var ett par i många år innan de gifte sig 2014. Foto: Getty images

För visst har hon behövt stöd.

– Jag kanske ser tuff ut på jobbet, men jag är precis lika sårbar som vilken mamma som helst. Jag är livrädd för att något ska hända mina barn och blir svag i knäna vid minsta cykelvurpa. Min familj betyder allt för mig, och om jag inte hade dem eller om något hände dem … Det skulle krossa mig totalt, har Angelina sagt i en tidigare intervju med undertecknad.

Adopterade sitt första barn 2001

Angelina är mest känd som skådespelare, men många av de roller man numera förknippar henne med har egentligen inget med hennes yrke att göra. Filmen ”Lara Croft: Tomb Raider” gjorde henne inte bara till en internationell superstjärna 2001 – den öppnade också hennes ögon för allt lidande som finns i världen. Filmen spelades in i Kambodja, ett land drabbat av svår fattigdom efter ett långt och blodigt inbördeskrig. Kanske var det där glöden tändes i Angelinas stora mammahjärta. Året efter filmpremiären åkte hon tillbaka till Kambodja för att volontärarbeta – men också för att bli mamma för första gången. Med sig tillbaka till USA hade hon sju månader gamla Maddox – sitt första adoptivbarn.

Röda mattan ena dagen, resor till krigshärjade länder den andra. Foto: Getty images

17 år och ytterligare fem barn senare – tre biologiska och lika många adopterade – brinner Angelinas hjärta fortfarande lika starkt för världens alla orättvisor. Hon har fortsatt jobba som FN-organet UNHCR:s utsända och har besökt mängder av drabbade länder, ofta tillsammans med barnen. Framför allt 12-åriga Shiloh har visat ett stort intresse för sin mammas humanitära arbete. För Angelina är det viktigt att visa barnen hur världen omkring dem ser ut – framför allt för barn som lider.

– Mina barn vet att jag kämpar för barnens rättigheter och de har alla rest med mig när jag har besökt krigstribunaler runtom i världen. Jag hoppas att jag lyckas ge dem en stark känsla för rätt och fel, och att de kan göra aktiva val utifrån den känslan. Jag vill visa att det finns massor av saker man kan göra för att hjälpa andra, berättar Angelina i en tidigare intervju.

Angelina är i dag ensamstående med barnen sedan skilsmässan från Brad Pitt. Foto: Getty images

Gör resor till krigshärjade länder

Egentligen är det faktiskt ganska enkelt, menar Angelina när mama träffar henne – om alla bara lever utifrån samma regel.

– Jag och barnen pratar mycket om att kärnan i allt vi gör alltid måste vara vänlighet. Om de bara är snälla mot andra och samtidigt har en bra självkänsla hoppas jag att de lyckas leva sina liv med rätt fokus.

Ena dagen på inspelning för en megaproduktion i Hollywood, nästa mitt i ett land som är förstört av krig eller naturkatastrofer. Det är tvära kast och stora kontraster, men kanske är det just det som gör att Angelina ägnar så stor del av sitt liv åt att hjälpa andra – för att visa sig själv och sina barn att alla inte har haft lika mycket tur i livet som de.

– Historierna är så brutala. Ett litet barn i irakiska Mosul berättade för mig att hon hade sett en man dödas mitt framför henne på gatan, och en mamma och pappa beskrev hur deras tonårsdotter hade träffats av en granat som slet bort båda hennes ben och lämnade de trasiga benpiporna stickande ut från benstumparna. De bar henne till ett sjukhus och bönade och bad om att få behandling, men blev nekade och dottern dog i deras armar, skriver Jolie i ett öppet brev i nättidningen Huffington Post.

Angelina på en av sina många resor till krigsdrabbade länder. Här i Mosul i Irak. Foto: © UNHCR/Andrew McConnell

Sedan 2017 jobbar Angelina tillsammans med den tidigare norska statsministern Jens Stoltenberg, numera Natos generalsekreterare, i ett projekt som verkar för att stärka kvinnors rättigheter i krigszoner.

– Under de närmaste åren kommer vi att jobba fram en plan för hur Nato kan skydda och stödja kvinnor som lever mitt i kriget, bland annat genom att öka antalet kvinnor i organisationen och att skapa strategier för hur man militärt förhindrar det sexuella våldet och andra brott som drabbar kvinnor i konfliktområden. Vid första anblick kan det se ut som att militären och de humanitära arbetarna har olika agendor, när de i själva verket strävar mot samma mål: fred. Man kan befria ett område militärt, det såg jag själv i Mosul nyligen, men om du inte lägger kraft på att bygga upp landet efter kriget och förbereder för hur alla de som har flytt ska kunna komma tillbaka, då blir freden inte långvarig.

Har flyttat till nytt hus

För Angelina är den största utmaningen med att vara mamma

att försäkra sig om att barnen hittar sin egen glädje i livet, och en känsla av mening. Sin alldeles egna mening.

– Allt jag vill är att de ska engagera sig, vakna varje morgon med ett driv – men också att de ska skratta och leva och uppskatta livet. Jag vill att de ska veta vad de vill göra med sina liv, att de vet vad de strävar efter. Då tror jag att de klarar svåra perioder också. Som tonåren. Jag har ett helt litet gäng tonåringar därhemma nu, och det kan onekligen vara komplicerat. Just nu hoppas jag bara att de inte ska bli lika svåra som jag var som tonåring. Hittills verkar det lugnt, har Angelina sagt i en tidigare intervju.

Här läker familjen efter skilsmässan. Foto: /IBL

Angelina köpte nyligen en villa i LA-området Los Feliz. Huset – byggt 1913, med sex sovrum och tio badrum – har tidigare ägts av den legendariska, amerikanska regissören Cecil B. DeMille och gick loss på 25 miljoner dollar. Här finns gott om plats för både mamma och den stora syskonskaran – och för Angelinas nya intresse för matlagning.

– Jag har börjat ta matlagningslektioner! Jag vet inte hur bra jag är på det än. Jag är väldigt otålig och kanske lite nyckfull och har alltid haft väldigt svårt att hitta ro i köket, men jag försöker verkligen. Och jag har märkt att om jag lagar mat så hänger barnen med mig i köket. Ofta slutar det med att de tar över grytorna. Ärligt talat är de bättre på matlagning än jag. Ett tips till alla mammor: Påstå att du inte kan laga mat, så lär sig kidsen att göra det i stället. Jag brukar skoja om att det var min plan hela tiden.

I ärlighetens namn är det dock tvärtom, menar hon:

– När du har sex barn inser du rätt snabbt att du inte är chef

över något alls…

Minstingen Vivienne tar lift på mammas rygg. Foto: Getty images

Angelina opererade bort båda brösten

För snart fem år sedan genomgick Angelina ett stort ingrepp där hon valde att operera bort båda brösten och ersätta dem med implantat. Två år senare lades hon in igen, den här gången för att ta bort båda sina äggledare och äggstockar.

Angelina har förlorat både sin mamma, mormor och moster i kvinnorelaterad cancer och efter att det konstaterades att även hon bar på BRCA1-genen, med en 87-procentig risk att drabbas av bröstcancer och en 50-procentig risk att drabbas av äggstockscancer, ville Angelina ta det säkra före det osäkra. Den senaste operationen gjorde att hon hamnade i klimakteriet, men i en intervju med Vanity Fair berättade hon att det knappast har fått henne att känna sig mindre kvinnlig – snarare tvärtom.

– Jag känner mig ännu kvinnligare nu. Det vill jag att andra kvinnor ska veta: Du kan vara i klimakteriet eller operera bort båda brösten och fortfarande känna dig superkvinnlig.

Angelina känner sig ännu kvinnligare efter operationerna. Foto: Getty images

I dag ser hon tillbaka på de senaste åren med ödmjukhet. Hennes arbete med UNHCR, alla resor till fattiga och krigshärjade platser, har gett henne perspektiv på livet.

– Jag fokuserar alltid på hur mycket värre det faktiskt kunde vara. Jag är så lycklig över att inte ha cancer, och jag är så glad och tacksam över att ha opererats, vilket förhoppningsvis kommer att förebygga risken att bli sjuk. Och om jag ändå drabbas någon gång i framtiden så kommer jag att ha skjutit cancern och cellgiftsbehandlingarna några år framåt i tiden, och det ger ro för själen.

Ser fram emot mer egentid

En gång i tiden var Angelina lite av en rebell i Hollywood. I dag har den unga, stökiga, tonårsaktiga tjejen sedan länge ersatts av en helt annan person: en mamma som lever för sin familj. Men det händer att rebellen fortfarande kikar fram, och Angelina säger till mama att hon är redo att vara lite snällare mot sig själv.

– Nu när jag har överlevt småbarnsåren börjar jag inse att min egen leklust – min egen glädje – har pausats en aning. Kanske kan jag få lite mer egentid i framtiden. Det känns som att det är dags för det.

Text: Tina Jøhnk Christensen 

Foto: Getty images

Intervjun är publicerad i mama nr 8 2018.

Älskar du – som vi – mode? Träffa oss på Sveriges största modefestival!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!