Angelica Lagergren har börjat jobba på BB i och med corona-krisen. Foto: Privat, Unsplash

Angelica Lagergren rycker in på BB i corona-krisen: ”Jag kan inte bara se på”

Influencern och tvåbarnsmamman Angelica Lagergren kände sig uppgiven kring allt som sker i världen i och med coronaviruset, covid-19. Hon bestämde sig för att göra en insats – och har nu hoppat in som servicevärd på en BB-avdelning.

I höstas utbildade sig influencern Angelica Lagergren till doula. När nu corona-viruset, covid-19, har gjort att sjukhusen riskerar personalbrist känner hon att hon vill göra en insats.

”Jag klarar mig på bloggen, Tvillingpodden och Instagram – rent ekonomiskt. Men! Jag klarar inte av att sitta hemma och ’bara’ jobba med mina sociala medier när världen krisar,” skriver hon i bloggen och utvecklar: 

”Jag vill inte förminska mitt jobb med sociala medier på något sätt. Inte mitt eller andras jobb som väljer att jobba med det här. Det är en lyx att få jobba med det man älskar. Med det man brinner för, varje dag. Men som sagt, världen är upp och ned och jag kan inte bara se på. Jag måste få göra någonting för andra människor. På riktigt.”

Corona-viruset skapar personalbrist på sjukhusen, så Angelica Lagergren har börjat hoppa in på BB på Danderyds sjukhus. Foto: Privat, Unsplash

Sagt och gjort, i tisdags klippte hon naglarna, satte upp håret, drog på sig sjukhuskläderna och började jobba som servicevärd på BB på Danderyds sjukhus.

– Danderyd hade lagt ut på sin Facebook-sida att de behövde folk, men jag hade kontakt med en barnmorska sedan tidigare och berättade att jag kunde göra vad som helst. Det tog bara några dagar innan jag fick komma på intervju, berättar hon för mama

Gör du alltså detta gratis?
– Nej, nej, jag får en lön. De hade den här tjänsten förut men tog bort den vid nedskärningarna, men nu i och med corona behöver de extra hjälp. De uppskattar verkligen den här hjälpen så de behöver nog den annars också.

En servicevärd arbetar på en specifik vårdavdelning på sjukhuset och tar bland annat hand om enklare städning, påfyllning av material och service till patienter och personal. Angelicas jobb är att underlätta för undersköterskor, barnmorskor och läkare. 

”De ska kunna göra sakerna de är bra på och utbildade till, vårda. Jag finns där som en hjälpande hand i den speciella tiden vi lever just nu,” skriver hon.

Har dina doula-kunskaper kommit till användning?
– Nej, jag är på en vårdavdelning dit man kommer om man har fått en bebis men fått komplikationer, eller om man är gravid och har havandeskapsförgiftning. Jag får inte göra någonting medicinskt, men igår fick jag ta hand om en bebis när mamman var på toaletten. 

Har du jobbat som doula ännu?
– Nej, jag har inte hunnit göra det och just nu får inga doulor följa med till sjukhuset. Men jag får förhoppningsvis ta hand om dem jag har inplanerade längre fram i vår.

”Jag har fått ett helt fantastiskt bemötande på BB. Vilka hjältar det finns på den här avdelningen!” säger Angelica om personalen på Danderyds sjukhus. Foto: Privat

I både bloggen och på Angelicas Instagram strömmar peppande kommentarer in:

”Du är så tamefan bra. Skulle kunna tänk mig att föda flera barn bara för att få ha dig i närheten under själva förlossningsfasen! Hinner inte prata mer, ska gå och ligga med min man nu! Hejdå!”

”Grattis! Så stor hjälp för oss på förlossningen ska du veta. Uppskattas verkligen.”

En kommentar stack ut lite extra i flödet: ”Åhh du var inne med macka, kaffe och goda grejer till mig förut. En måltid har aldrig smakat bättre,” skrev en mamma som fått uppleva Angelicas service, och Angelica minns henne, även om de inte setts sedan dess:

– Det är fantastiskt att hon ger feedback på det arbete man gör, avslutar hon.

Heja dig Angelica! Hoppas att fler tar efter!

Du kanske också vill läsa om Sofia var IVF skjuts upp på grund av corona-viruset: ”Det är svårt att vara positiv”
Eller om hur kändismammorna tänker kring covid-19: ”Jag är livrädd”