Amy Schumer, mamma till fyraårige Gene, hittar det humoristiska i gravidtet, förlossning och mammaliv. Foto: Felipe Ramales / STELLA Pictures

Amy Schumers vågade mammaskämt: ”Har inga gränser”

Tv-aktuella Amy Schumer har gått från att skämta om sex till att finna det humoristiska i mammalivet, gravidkrämporna och kroppen efter förlossningen. Nu gör hon sig redo för en ny humorturné – men trivs bäst hemma med maken och sin treåriga son.

När komikern Amy Schumers karriär tog fart blev hon känd som en ”sexkomiker”, som snabbt steg i popularitet tack vare sitt ärliga, ofiltrerade – och ofta väldigt utlämnande – humormaterial. Ohämmat skämtade Amy om allt från sperma till gruppsex och sitt eget underliv.

Ett tiotal år senare, som gift småbarnsmamma, har innehållet i hennes standup-shower ämnesmässigt tagit en ny riktning. Men uppriktigheten och gränslösheten består, med skämt om sitt kejsarsnitt (”han kom ut genom soltaket!”), sin tuffa graviditet, det äktenskapliga samlivet under småbarnsåren (”vi har insett att den bästa veckodagen att ha sex är i morgon”) och hysterektomin. 

Amy Schumer

Ålder: 41 år

Familj: maken Chris, 42, och sonen Gene, 4 

Gör: Komiker och skådespelerska

Aktuell: Med en ny säsong av humorserien ”Inside Amy Schumer”

Opererade bort sin livmoder

Amy, som länge lidit av den smärtsamma sjukdomen endometrios, opererade i fjol bort sin livmoder – och lät sedan ett foto av det blodiga organet pryda loggan till sitt produktionsbolag.

”Jag vet inte varför jag inte har några gränser”, säger Amy Schumer i en ny intervju med New Yorker. ”Jag har bara inte det.”

Amy Schumer spelar in scener till sitt återupplivade humorprogram ”Inside Amy Schumer” i New York. Foto: Elder Ordonez / STELLA Pictures

I höst återupplivar hon sin komediserie ”Inside Amy Schumer”, som slutade sändas 2016, och ger sig ut på en turné med 60 standup-shower tvärsöver USA – en hektisk och kringflackande livsstil som Amy länge trodde skulle hindra henne från att gifta sig och få barn.

”Jag hoppas att det händer, men jag vet inte hur realistiskt det är”, sa hon i en intervju med programledaren Barbara Walters 2015 – men bara några år senare mötte och gifte hon sig med tv-kocken Chris Fischer. Strax därefter välkomnade de sonen Gene, i dag 3 år.

När man hör dem gråta och sträcka sig efter en vill man bara kräkas

Att lämna familjen och åka på turné känns ångestfyllt, berättar Amy Schumer, som anser att livet på en turnébuss inte är den bästa miljön för ett litet barn som mår bra av rutiner.

”Jag ser framför mig hur fruktansvärt det kommer vara att säga hej då till honom, typ tredje gången jag åker i väg på turné. När man hör dem gråta och sträcka sig efter en vill man bara kräkas”, säger hon till New Yorker.

Drabbades av hyperemesis

Kräkningar är annars något Amy förhoppningsvis slipper under denna turné. Förra gången hon turnerade var hon gravid och led av svår hyperemesis – en allvarlig form av gravidillamående som ledde till att hon till sist fick avbryta turnén och läggas in på sjukhus.

Graviditeten skildras i den närgångna dokumentären ”Expecting Amy”, där vi ser komikern kräkas under ett Pilatespass, under en poddinspelning och på flertalet hotell. Amy tvingades till och med ta med sig en soptunna upp på standup-scenen, då hon aldrig visste när det var dags för nästa kräkattack.

Amy Schumer med 4-åriga sonen Gene i New York. Foto: Felipe Ramales / STELLA Pictures

Denna gång kommer hon i stället våndas över allt hon går miste om där hemma – som när sonen somnar i hennes famn i soffan.

”Det finns ett begränsat antal kvällar de kommer vilja göra det”, säger hon. ”Jag kommer att missa 65 nattningar. Jag menar, vad är det värt? Är jag galen som gör detta?” 

Vill få kvinnor att känna igen sig

Samtidigt drivs hon av viljan att med sin frispråkighet få kvinnor att känna igen sig – och känna sig mindre ensamma. När andra Hollywoodstjärnor hymlar med sina skönhetsingrepp erkänner Amy villigt att hon låtit fettsuga den del av magen som hängde ner över kejsarsnittsärret. 

Allt jag gör, gör jag för att få kvinnor att må bättre

Hon har låtit tv-kameror följa med in i förlossningssalen, visat upp sina blodsprängda ögon efter gravidkräkningarna och skämtat om hur hon ibland känner sig snygg och andra gånger tycker att hon ”ser ut som ett monster”.

Det bästa som finns är när sonen somnar i ens famn, tycker Amy Schumer. Foto: Instagram/STELLA Pictures

”Allt jag gör – okej, inte allt, jag är med i en majonnäsreklam – men allt annat gör jag för att få kvinnor att må bättre”, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Gravida Chrissy Teigen: ”Jag ska namnge min bebis efter mina växande bröst”

LÄS OCKSÅ: Kändismammorna som har fler än fyra barn