Aldrig mer julstress – så hittar kändismammorna jullugnet

Drömbilden av julen kan skilja sig rejält från verkligheten, när to do-­listorna skapar mer stress än mys. Här ger kändis­mammorna sina bästa tips för att komma i julstämning – på riktigt.
Foto: Ellos

Anja Pärson och Filippa Rådin:

”Vi minimerar tiden i köket”

Anja Pärson och Filippa Rådin vill att deras jul ska vara fylld med härliga människor som får vara med och bidra med sina traditioner. Spännande konstellationer och möten är drömmen. Men hur lyckas de uppfylla drömbilden? 

– Tiden är utmaningen. Önskan är ju att alla förberedelser ska vara smidiga och att själva julafton ska vara lugn. Man vill inte behöva vakna upp jättetidigt och slå in paketen till  julstrumpan, säger Filippa.

Hur hinner ni med allt?

– Med åren har vi kommit fram till att vi vill minimera

tiden i köket för att hinna vara så mycket som möjligt med barnen i stället. Vi köper julmat från en restaurang. För oss är det värt det. Men några grejer till julbordet gör vi själva, som skinka och Gáhkku, ett samiskt mjukt tunnbröd, säger Anja.

”Vi är motpoler – jag är snabb och effektiv och Filippa är den kreativa konstnären som alltid är sen”

Foto: Ellos/istock

Hur gör ni med shoppingen?

– Vi köper det mesta på nätet för att slippa stressa i julhandeln. Generellt har vi få klappar och köper bara vad var och en verkligen vill ha eller behöver. Vi styr vad mormor och andra släktingar ska köpa till barnen så att det blir bra saker. Äldre familjemedlemmar får trisslotter och välgörenhetspaket av oss, säger Filippa.

– Till varandra ger vi fina nattkläder eller festkläder, något som uppvaktar och som man vet att den andra kommer använda, säger Anja.

Kommer ni överens om allt?

– Vi är motpoler när det gäller tid. Jag är snabb och effektiv och Filippa är den kreativa konstnären som alltid är sen, säger Anja.

– Men hemma tar vi det väldigt lugnt och fokuserar på några få saker som vi verkligen gillar. För oss är det att baka pepparkakor – med köpt deg – och göra pepparkakshus med olika teman som safari, skog eller Disney. Barnen har så bra fantasi! Sedan satsar vi på två fina julgranar. En som barnen får dekorera och en som jag styr över, säger Filippa.

Hur firar ni julafton?

– Det är olika beroende på var vi är. Men den kan till exempel börja med en julfrukost med min exman och hans familj och sedan en storjul hemma hos oss. Vi tycker om att samla alla nära och kära under julen, och är öppna för att låta traditionerna utvecklas utifrån vem som är med och firar. Livet är ju under ständig utveckling. En dag kommer barnen med nya respektive, och bjuder in till fler spännande möten, säger Filippa. 

Vad vill ni inte missa på julafton?

– Vi är alltid ute mycket och aktiverar barnen med pulka och skidor. Om vi har riktig tur snöar det, säger Anja.

 

Foto: Emma Sundh

Emma Sundh:

”Vi delar på ansvaret för julplanerna”

Vintageexperten och klimatkämpen Emma Sundh älskar julen, men skulle vilja förändra den lite för att undvika de värsta stresshålen.

– Drömjulen är lugn och förberedd dagen innan. Allt är fixat den 23 december och den 24 går jag bara runt och insuper allt. Myser. I verkligheten är vi ute i sista sekund, det ska njutas och fixas i en salig blandning och vips så var julafton över. Jag skulle vilja tweeka julen lite för att undvika stresshål, förväntningar och alldeles för mycket konsumtion. Alltid är det ju någon som får ett bryt.

”Det är stressigt att hinna föreviga allt fantastiskt på Instagram, ha ha”

Vad stressar mest vid jul?

– Att hinna föreviga allt fantastiskt på Instagram, ha ha. OCH leva i nuet samtidigt. Gah! Och såklart att försöka ha noll förväntningar fast jag har längtat efter julafton i flera veckor. Den ekvationen går inte alltid ihop.

Foto: Emma Sundh

Hur firar ni jul?

– Julafton börjar långsamt och dundrar sedan igång med matlagning. Därefter blir det lååååååång lunch med vegetarisk Jansson (mitt bästa) och annat smarr. Vi äter fram till Kalle Anka som är obligatorisk tittning för alla barn under 40 år. Efter Kalle smiter alla iväg för att panik-rimma till alla julklappar och vid 17-snåret kommer tomten. Vi läser rim, fräckaste rimmen får hejarop och så öppnar vi julklappar. När vi är helt slutkörda sjunker vi ner framför ”Karl Bertil Jonsson” på tv. Resten av kvällen nibblar vi av alla smarriga rester från lunchen, babblar och så somnar vi framför tv:n. Vi firar vartannat år med min familj i Värmland och vartannat år

med min mans. I år blir det nog fir i Stockholm, i vår nya lägenhet.

Och hur hittar ni jullugnet?

– Vi planerar julafton långt i förväg, pratar om allas förväntningar och plockar bort hälften av allt som vi har tänkt. Och SÅKLART: delar på förberedelserna. God jämställd jul!

 

Foto: Kristin Lagerqvist

My Feldt:

”När vi julbakar känns det som att vi leker”

Superkonditorn och programledaren My Feldt älskar julen, men förknippar den också mycket med stress.

– Jag kan längta ett helt år efter julen, men mina barndomsjular var ofta kantade av stress, där mamma var själv med oss sju syskon. Hon ville så väl och så mycket. Men ofta slutade det i tårar. Hon var så mån om att även barn i familjer där det inte bakades skulle få lussekatter, att hon till sist glömde att baka egna. Hon gjorde så gott hon kunde. Men jag tänkte ofta: ”När jag får barn så ska det inte vara så här.”

”Vi beställer hela julbordet från bra restauranger”

Hur hittar du julharmonin nu när du har

egna barn?

– För mig är det viktigaste att behålla lugnet. Att till exempel använda bakningen som ett sätt att få en stund tillsammans runt bordet. Det luktar gott i hela huset och det känns som att vi leker. Jag och barnen klär alltid granen tillsammans och ställer fram tomtarna från när jag var liten. Jag älskar gamla saker och vävda textilier men också ögonblick som när jag och alla syskon står och rullar köttbullar i köket.

Foto: Kristin Lagerqvist

Blir det prestige när man ska bjuda in till julbord och själv är kock?

– Den stora fördelen med att vara kock är att man känner många andra kockar som driver bra restauranger. Vi beställer hela julbordet därifrån. Vi kryssar för allt som vi tycker är gott och sedan samlas alla syskon med sina familjer hemma hos oss. Vi dricker glögg, griljerar en skinka och hämtar bröd från bageriet. Julen får inte handla om stress. Det spelar ingen roll om ljusstakarna inte står framme den första december.

 

Foto: Emily Slotte

Emily Slotte:

”I år blir det en Instagram-fri jul”

mama-bloggaren Emily Slotte ser julen som ett ypperligt tillfälle att njuta av familjen och bara ha det mysigt – men hon kan stressas av att kolla in alla andras härliga julfiranden på Instagram.

– I år har jag bestämt mig för att koppla bort vad alla andra gör, hur alla andra har det och hur fint alla andras jul ser ut. Jag skrev ett inlägg om det förra året på min blogg och jag tror inte jag är själv med de tankarna. I år blir det kanske en Instagram-fri julafton? Kanske rent av en mobilfri!?

”Vi äter en god skinkfrukost tillsammans med en sprakande brasa – och kaosiga barn, stök och hög tempo, såklart”

Hur firar du jul?

– Vi börjar firandet direkt på morgonen med att alla barn har fått en julstrumpa fylld med en passande tidning, ett litet paket och något gott att äta på innan frukost. Sedan äter vi en god skinkfrukost tillsammans med en sprakande brasa – och kaosiga barn, stök och högt tempo, såklart. 

Foto: Emily Slotte

Hur ser drömjulen ut vs verkligheten?

– Att ha alla jag älskar och tycker om i min närhet är drömmen! Att ha Mauro Scocco på mild volym och alla är så där fint klädda, harmoniska och glada. Ett glas glögg i handen, en gnistrande gran och lagom med klappar under granen. Men nja. Så ser det inte ut direkt. Eftersom min pappa bor på Gotland får vi aldrig till att fira allihopa, och barnen lyckas alltid tjata hål i huvudet på mig innan lunchen ens är framdukad då en liiiiiten julklapp kanske, kanske kan få öppnas innan tomten kommer!? Klappberget under granen växer för varje år i stället för tvärtom. Målet det här året är att fokusera på några färre men fina klappar. Barnen lyckas ändå glömma bort hälften till dagen efter.

Hur hittar ni jullugnet?

– Vi planerar i god tid var vi ska vara och i år kommer vi fira hemma hos min mamma där jag alltid lyckas hitta ett lugn. När vi har julen hemma hos oss blir det alltid lite extra spring, planering och så vidare – även om det också är härligt! Men det är ännu lyxigare att få ta sina tre barn, åka iväg och bli lite bortskämd.

 

Foto: Cecilia Blankens

Cecilia Blankens:

”Jag satsar på få, bra klappar”

Sedan modeprofilen Cecilia Blankens flyttade till LA har hon släppt på -kraven kring hur en jul ska se ut och vara.

– När vi bodde i Sverige med familjen var jag stenhård i mina traditioner, allt skulle vara exakt likadant varje år. Sedan vi flyttade till LA har det blivit lite mer varierande, men oftast är vi hemma och försöker få till en så julig känsla som möjligt bland palmerna. Eftersom allt inte går att få tag på har det här med att fixa egen julmat blivit en viktig del av traditionerna. Jag gör till exempel alltid egen glögg och egen pepparkaksdeg och bjuder våra kaliforniska grannar på.

Hur ser din relation till julen ut?

– Mina föräldrar skilde sig när jag var sju, och efter det tog ingen av dem riktigt ansvar för julen. Det var nog av respekt för varandra, att man inte ville såra den andra och lägga beslag på barnen. Så resultatet blev jular med ganska lite traditioner och för låg mysnivå. Men det tar jag igen nu. Med BESKED!

Foto: Cecilia Blankens

– I dag gillar jag det mesta med julen, att dona och fixa inför. Planera, laga och baka. Det jag kan stressa över är kanske presenterna. Jag vill inte köpa för mycket, det brukar bli rätt få saker, men då känns det å andra sidan viktigt att det är RÄTT saker.

”Förra året väcktes vi på julaftonsmorgon av att våra döttrar parallellkräktes i varsitt rum”

Hur hittar du fram till en stressfri drömjul?

– Förra året väcktes vi på julaftonsmorgonen av att våra döttrar parallellkräktes i varsitt rum, så jag har lite mer dämpade förväntningar i år. Drömjulen är att ingen ska ha maginfluensa, och att stämningen ska vara så lugn som möjligt. Man får kanske helt enkelt bestämma sig för att nöja sig någonstans, känna att detta duger, ta på sig något varmt och mysigt och hugga tag i en kropp att krama.

 

Foto: Kristin "Krickelin" Lagerqvist

Kristin ”Krickelin” Lagerqvist:

”Mitt fokus ÄR på att barnen ska ha det mysigt”

Inredningsprofilen Kristin ”Krickelin” Lagerqvist försöker att sänka kraven kring jul.

– Hetsen kring att allt ska vara så mysigt och perfekt är enorm. Jag vill ge alla mammor som kämpar för att få december gå ihop med ungar, avslutningar, presenter, sociala åtaganden och arbete en riktigt stor julkram. Heja er! Jag önskar att julen 2018 kan vara lite mjukare för samhället, att vi taggar ner på stress, press och konsumtion och i stället ger tid till varandra.

Vad stressar mest vid jul?

– Det som stressar mest är att det finns så höga förväntningar och så stora jämförelser. Drömmen är att man vill kura ihop sig med familj och vänner som står nära – och så slutar det med att man umgås med människor man aldrig umgås med annars och inte heller har någon lust att hänga med. Jag själv känner inte igen mig i den bilden riktigt, men ser det hos andra.

”Jag sänker kraven och fokuserar på att barnen ska tycka att det är mysigt”

Hur firar ni jul?

– Den enda tradition vi har är att vi är tillsammans i familjen – äter gott, spelar spel, tar en lång promenad och kikar på ”Karl Bertils jul”. Ibland firar vi hos oss, ibland hos svärföräldrar. Förra året var vi i fjällen.

Foto: Kristin "Krickelin" Lagerqvist

Hur hittar du jullugnet?

– Jag sänker kraven och fokuserar på att barnen ska tycka att det är mysigt. En promenad längs stranden, ett juldopp i havet, lite familjespel och god mat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!