Filippa Rådin och Anja Pärsons sommar med barnen i nya huset: ”Tokplanerar inte upp allt”

Senaste året har varit intensivt för Filippa Rådin och Anja Pärson. De bygger nytt hus, har startat en egen Youtube-kanal och håller dessutom på med sina vanliga jobbuppdrag. Nu väntar några veckor i nya sommarstället. Vi på mama ringde upp Filippa för att kolla läget!

Hej Filippa! Vad har ni för sommarplaner?

– Den här sommaren blir lite speciell eftersom vi håller på att bygga vårt sommarhus som kommer stå färdigt inom kort. Eftersom vi snart har byggt färdigt vårt lilla paradis kommer vi vara hemma mycket och bara göra några avstickare. Jag är sugen på att campa med vårt taktält igen och placera det på något nice ställe. Vi var faktiskt nyligen på Legoland också och brände av det nu för att slippa högsäsongen. Det var en hit, verkligen uppskattat. Vi körde järnet hela familjen faktiskt, även Emmi som är 15 tyckte att det var kul.

Härligt! Ni campade med taktält förra sommaren också, berätta?

– Vi åkte med taktältet till Skåne, tillsammans med kompisar så vi hade flera taktält. Det var en toppenresa. Vi satte upp dem någonstans med fin utsikt, lagade god mat och så där... Mycket vatten, lite lugn och ro runtomkring men ändå närhet till att hitta på saker. Som när vi åkte ner och hamnade i Varberg och det var skatefestival, det var också en upplevelse. Det fanns jättemycket att göra och blev väldigt spontant och kul. 

Filippa Rådin

Ålder: 49.

Familj: Gift med Anja Pärson, barnen Emmi, 15 (från Filippas tidigare relation) och gemensamma barnen Elvis, 10, Maximilian, 7, och mellanpudeln Astrid, 2. 

Bor: Umeå

Gör: Stylist, designer och influencer. Sedan i höstas har paret också Youtube-kanalen ”Anja och Filippa” som följer deras husbygge. 

Mysigt ju. Men ert sommarställe på en strandtomt utanför Umeå ser också helt otroligt ut. Ni planerar inte att flytta dit på heltid?

– Det är fantastiskt. Vi skulle helst av allt vilja bo där, men med logistiken med barnens aktiviteter och så är det skönt att ha boendet inne i stan. Men på sommaren är det mycket lättare, så då kommer vi vara där ute hela tiden. 

Förstår! Blir det midsommarfirande i nya huset då?

 – Vi är så på uppstuds hela tiden... Men vi har köpt vildfångade, jättegoda räkor så vi har preppat för att äta gott. Vi kommer förmodligen vara ute i sommarstället med kompisar och njuta nu när poolen blir färdig och allting är klart. Det är där vi vill vara nu. 

https://www.instagram.com/p/CR52tu7txbz/?hidecaption=true

Du säger att ni är på uppstuds, betyder det att ni inte planerar så mycket för sommaren utan mer är spontana? 

– Det blir lite grann efter väder och vind vad man känner för och gör, men vi gillar det. Vi har ju så klart viss huvudplanering som att ungarna har fotbollsskola eller golf och tennisskola, men runtomkring håller vi det lite öppet.

Anja har tidigare sagt att ”vi har ett fantastiskt liv tillsammans, men lika mycket får vi jobba för det. Det är två starka brudar som vet vad de vill, så det är inte konfliktfritt”. Hur har det gått att bygga hus ihop?

– Ja, men är det någon gång vi inte har konflikter så är det när vi bygger. Det går väldigt smooth, vi tycker det är jätteroligt och vi har våra olika roller. Men vem har konfliktfritt? Det har ju ingen. Det finns ju alltid nåt och det är ju så livet är och ska vara också. Jag älskar att det är så ändå, att vi har diskussioner där vi stöter och blöter och så...

Varför det?

– Det är högt i tak, det är kreativt och det för en framåt. Det är skönt att man inte går omkring och är orolig utan att åsikter får finnas och att man har tolerans mot den andra även om man tycker olika – för det gör man ju. Man tycker ju olika med många. Skillnaden med Anja och mig är att vi är duktiga på att prata om det. 

https://www.instagram.com/p/CejLxoTNrzc/?hidecaption=true

Du nämnde att ni har olika roller, vilka då?

– Jag är mer den strukturerade; vad har vi framför oss? ”Du gör det och jag gör det”... Jag kanske är lite mer att jag bestämmer, styr up en dag eller en vecka tillsammans med snickaren. Vad behövs i materialväg... Egentligen handlar det ju mycket om struktur när man har mycket runtomkring.

– Anja är grym om vi till exempel ska fara någonstans, så är det hon som packar alla väskor och lägger fram allting. Sen kollar jag över det. Där är Anja jättebra – hon har ju hållit på med det i hela sitt liv, så det kan hon göra sjukt effektivt. Det går mycket snabbare för henne än för mig. Hon tänker så här: inifrån och ut. Underkläder, strumpor, t-shirt, byxor, jacka, skor... Sedan badgrejer och sånt. Det är ett bra sätt att packa!

Många upplever en press under sommaren, mycket ska hinnas med, alla ska vara glada och man ska ha det så himla härligt på semestern… Hur tänker du kring det?

– Oftast när man planerar utifrån att det ska funka för barnen blir det bättre. Att inte stressa så mycket, inte tokplanera upp allting... Om man låter saker ta tid och det finns utrymme kan man ta det lugnare och stanna där man trivs längre, i stället för att stressa i väg för att göra någonting annat. Hur semesterupplevelsen blir har egentligen mer att göra med om det finns harmoni i familjen och med barnen. 

Bada är mys. Foto: Instagram.com/anjaparson

Så är det nog. Bästa sommarminnet med barnen då?

– När vi hyrde hus på Santorini i Grekland för fyra år sedan, det var helt ljuvligt. Vi brukar inte göra så mycket utan när vi väl åker iväg har vi några enstaka saker som vi fokuserar på, sedan tar man det lugnt. Då blir det minst konflikter. Vi hade ett helt hus med egen trädgård att vara i med pool, då behöver man inte så mycket mer. Vi åkte någon dag till stranden, men barnen ville ju helst vara hemma och bada i poolen, och så köpte vi bra mat och glass. Det var den perfekta resan. 

https://www.instagram.com/p/CDpDig7nRqY/?hidecaption=true

Du återkommer flera gånger till god mat – det verkar vara viktigt för dig. Vad kommer ni laga i nya huset i sommar?

– Det blir nog mycket frukt, bär, sallad, grönsaker och grillat. Vi kommer köra mycket plock som vi ställer ut, då behöver man inte stå och laga så mycket mat. En pastasallad typ, det tror jag kommer vara ett givet kort, med vuxensaker och barnsaker man kan plocka från. Har man nåt grillat kvar från igår kan man ju skära upp det fint och ha till sallad dagen efter. Jag tror det kommer bli vår grej: grilla på kvällen och lunch blir salladsplock.

Låter ju supersmart! Men du, jag vill prata kläder också... Har du och Anja någon ”sommarstil”?

– Jag har mycket siden och lösa, sköna plagg som tunikor. Jag älskar ju att ha omlottklänning eftersom det är så flexibelt. På stranden kan man ha den öppen som en morgonrock eller på stan med sneakers. Men det funkar också en kväll när man vill vara lite snyggare. 

– Anjas sommarstil – hon har lite sportigare stil: jeansshorts, sneakers och en schyst t-shirt och så. Hon kan också ha blus och kjol, hon är lite mer tvådelad än jag. 

Om inte du hade kommit in i Anjas liv, hur hade hennes sommarstil varit då tror du?

– Jag tror nog den hade varit lite mer sportig. Hon är sportigt kvinnlig nu skulle man kunna säga. 

Och till sist. Efter graviditet, småbarn, amning och så är det ju lätt att man känner sig trött på sin (avsaknad av!) klädstil. Har du några tips om man vill känns sig piffig i sommar men inte har tid eller råd att köpa en helt ny garderob? 

– Mitt hetaste tips är att plocka ut allt ur garderoben och rensa den. Se vad man verkligen trivs och vad man passar i. Prova igenom! Och ta hand om de kläder man trivs i och tycker om. Laga, noppa av, fräscha upp. Om man har en gammal svart t-shirt, köp en ”back to black” så den blir fräsch. Och köp en ny behå! Det gör mycket. Gå till en riktig behåbutik och ta hjälp så du får en som lyfter och som sitter snyggt. Ett tips är också att ha ett bra, hudfärgat linne som är lite glatt i känslan som du kan ha under T-shirtar och blusar och så. Det ska inte sitta för tajt utan det ska falla lite på kroppen, då faller kläderna mycket snyggare. Och våga testa nya oväntade kombinationer.  Prova när du är hemma att kombina plagg på olika sätt och så kan du köpa några få accessoarer som piffar upp. 

– Sen om man ska gå bort till exempel så är mitt tips att köpa en Spanx bodysuit med halvben och utskuren behå i ett. En sådan kan man ha under byxor, klänning, kjol och så. Den gör stor skillnad, det blir en helt annan figur.

LÄS OCKSÅ: Anja Pärson & Filippa Rådin: ”Det är nästan värre att stå bredvid än att föda”

LÄS OCKSÅ: Malin Eklund om sommaren med Sigge och barnen i Sverige: ”Magiskt att komma hem”