Flera norrländska förskolor har börjat med stämpelklocka på förskolorna. Föräldrar betalar bara för den tid barnet faktiskt är på förskolan.

Stämpelklocka på förskolan - bra eller dåligt?

Frukost, gummistövlar, snabbt iväg, av med ytterkläderna på dagis – och stämpla in. Den här morgon­rutinen blir allt vanligare, åtmin­stone i norra Sverige där stämpelklocka på förskolan har slagit igenom på allvar.

Stämpelklockor på förskolan är på väg att revolutionera hela grunden för dagistaxan as we know it. Syste­met är i full gång i flera norrländska kommuner med pionjären Malå i spetsen (Bjurholm, Vilhelmina, Storuman, Norsjö och Sorsele har också hakat på).

Poängen är att man bara betalar för de timmar som barnet är på förskolan – hej då, heltid, halvtid och allting däremellan (även om de flesta kommuner faktiskt inte erbjuder något däremellan, utan håller stenhårt på hel- eller halvtidsreglerna). 

Om barnet är sjukt betalar man inget. Inte heller betalar man för lediga dagar eller på semestern. För kommunen finns en risk att intäkterna går ner. Å andra sidan kan systemet underlätta administrationen – och, inte minst, ge nöjdare föräldrar. 

Uppgifterna från stämpelklockan, som är elektronisk, skickas till utbildningsförvaltningen. Föräldrarna behöver inte anmäla hel- eller halvtid i förväg (men missar man att stämpla in debiteras en heldag). – Föräldrarna efterfrågar det här. Via uppkopplingen är det enkelt att se hur många barn som finns på en avdelning timme för timme vilket skapar möjligheter att till exempel omfördela personal, säger Lena Oscarsson, utbildningschef i Vilhelmina, till Lärarnas tidning.

Vad tycker du om idén – bra eller bu? Tyck till i kommentarsfältet här nedan!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!