Sätt inte press på ditt barn som stammar!
Sätt inte press på ditt barn som stammar! Foto: Getty Images/iStockphoto

Stamning – när orden fastnar

Gör inte barnets stamning till ett stort problem. Men vänta heller inte med att söka hjälp. Om den vuxne känner oro och frustration är det svårt att bemöta det stammande barnet på ett naturligt sätt.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Många barn börjar staka sig eller stamma i 2- till 4-årsåldern. I den åldern händer mycket med barnets språkutveckling och oftast växer problemet bort tills barnet börjar skolan.

Men ungefär 1 procent, cirka fem gånger fler pojkar än flickor, fortsätter att stamma upp i vuxen ålder. Varför man stammar är inte helt klarlagt. Ärftlighet är en förklaring, men forskarna tror att det kan finnas flera andra faktorer.

Är man som förälder det minsta orolig för sitt barns tal eller om barnet själv reagerar negativt på sitt tal, blir generat eller börjar undvika vissa ord eller situationer bör man söka hjälp, säger Carina Tenghagen Moberg som arbetar på logopedmottagningen vid Kristianstad sjukhus.

– Oavsett om stamningen blir bestående eller inte är det bra att ge talet så gynnsamma förhållanden som möjligt. Om barnet är oberört men föräldrarna oroliga är det kanske i första hand de som behöver stöd.

Hennes råd till föräldrar är att våga tala om stamningen, utan att för den skull göra den till något svårt eller konstigt.

– Man behöver inte säga ordet stamning, men man kan prata om pratet, till exempel genom att säga: ”Jag ser att det är jobbigt när orden fastnar”.

Ett annat råd är att lämna mer utrymme i samtalet med barnet.

– Säg inte ”Ta det lugnt” till den som stammar. Prata istället själv lugnare. Vi vuxna ställer gärna så många frågor. Försök att minska den verbala pressen på barnet.

Carina Tenghagen Moberg tar emot barn från tidig förskoleålder till gymnasieåldern.

Hon pratar med föräldrarna, lyssnar på barnet, tittar efter spänningar i kropp eller ansikte, ser på barnets samspel med omgivningen och använder olika former av tal- och röstteknik. Går barnet i skolan är det viktigt att ta reda på om skolarbetet påverkas av stamningen och om samråd med läraren/lärarna behövs.

– Vi kan aldrig lova att stamningen ska försvinna. Målet är att hitta sätt att få fram talet lättare.

Hjälp ditt stammande barn så här:

Upplever du eller barnet stamningen som ett problem, sök hjälp. Kontakta sjukhusets logopedmottagning eller skolhälsovården.

Låt barnet tala färdigt och försök inte fylla i ord.

Dra ner på ditt eget ”tal-tempo” och lämna mer utrymme för barnet i samtalet.

Fundera över hur ni pratar hemma. Hjälp till att fördela talutrymmet så att alla i familjen kommer till tals.

Visste du att…

… den som stammar oftast inte har problem att få fram orden när han eller hon sjunger, spelar teater, talar i kör, viskar eller pratar med ett husdjur eller ett litet barn?

Artikeln publicerades 2009.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!