Spana in dinosaurier på museum!
Spana in dinosaurier på museum!

Spana in dinosaurier på museum!

Men hallå, vad är det som är så kul med utdöda ödlor? Fråga dina barn! De vill garanterat hänga med på dino-museum! Häng med!

Världens bästa dinosaurie-museum

När ens barn får dinosauriefeber är det bara att kapitulera. Inget, och jag menar inget, kan stoppa en vetgirig, nyfrälst dinodiggare som fått upp ångan. Innan du vet ordet av har ni lånat bibliotekets alla dinoböcker för tionde gången. I alla dina blomkrukor betar växtätare av plast. På kvällen nattar du en unge som vägrar sova utan sin Brachiosaurus, och minst arton gånger i veckan får du förklara att filmen ”Jurassic Park” är för större barn.
Någonstans där är det dags för ett musei-besök. Kul och lärorikt för både den ring­rostiga vuxna och det kunskapstörstande barnet. Ska man ändå ut och resa kan man lika gärna kolla upp om det finns ett museum med dinosaurier i närheten.
Sannolikt gör det det, precis som det existerar små dinosauriefans över hela planeten. Extra spännande är det att besöka ett museum på en plats där man hittat dinolämningar. Jag och min Björn, 5, reste till Museum fur Naturkunde i Berlin. Vid de virtuella ”Juraskåpen” fann de små dinofantasterna varandra fast de talade olika språk. För till skillnad från dinosaurierna finns inget som tyder på att dinointresset skulle dö ut. Pokémon, Bionicles, Ninja Turtles kan slänga sig i väggen. Dinosaurier är grejen. Och det ser bra ut, även för dina barnbarn. Varje år hittar forskarna nya dinosauriefossil och dinomuseerna blir bara fler. 

Dinomuseer i Sverige

Evolutionsmuseet, Uppsala
Dinokul: På detta lite bortglömda museum finns Nordens största utställning av äkta dinosauriefossil och annat spännande som skelett av urtida fisk- och svanödlor, en samling av fossila ryggradslösa djur och ett mineralogiskt kabinett.
evolutionsmuseet.uu.seNaturhistoriska Riksmuseet, Stockholm
Dinokul: Utställningen ”4 ½ Miljarder år – jordens och livets historia” bjuder på en fantasieggande miljö med bland annat rekonstruktioner av skelett från växtätaren Plateosaurus och Tyrannosaurus rex. Missa inte den bedårande sovande Psittacosaurus och boet med ungar. nrm.se

Dinomuseer i övriga världen

Dinosaur Museum, Dorchester, England
Dinokul: Englands enda helt renodlade dinosauriemuseum med fossiler och rekonstruktioner av bland andra Stegosaurus och Triceraptor. Museets maskot är filmstjärnan ”Dina”, känd från BBC:s science-fiction-serie ”Dr Who”.
thedinosaurmuseum.com

Paleontologisk Museum, Oslo, Norge
Dinokul: I grannlandet finns en fin samling med fossilerade dinospår från norska Spetsbergen, en Tarbosaurus rex-skalle, dino-reden med ägg, en nästan hel Sauropod och mycket mer.
toyen.uio.no

Dinosaur State Park USA, Connecticut, USA
Dinokul: Parken ligger vid en tvåhundra miljoner år gammal dinosauriestig som hittades på 60-
talet. Här kan man kolla på fossilerade dinosauriespår, och 250 träd och växtarter från tiden jättedjuren knallade omkring på platsen. Delar av året finns möjlighet att göra egen gipsavgjutning av ett äkta dinospår. Parken är en ”registered Natural Landmark”.
dinosaurstatepark.org

Rocky Mountain Dinosaur Resource Center, USA
Dinokul: Nytt museum med åtskilliga dinosaurier. Learningcenter för barn med möjlighet att studera dinosauriebajs på nära håll, göra utgrävningar, kolla på pedagogisk biofilm med mera. Riktigt paleontologisk labb på plats där besökare kan kika på forskararbete genom glasruta.   
rmdrc.com

Royal Tyrrell Museum, Drumheller, Kanada
Dinokul: Räknas till ett av världens tre bästa dino-museer. Här finns omkring 125 000 fossil. I den
gigantiska dinosauriehallen är 40 dinoskelett monterade. Ett av dem är publikdragande Tyrannosaurus Rex. Guidade turer till utgrävningarna i närheten. Möjligheter att övernatta.
tyrrellmuseum.com

Musée Parc des Dinosaures, Montpellier, Frankrike
Dinokul: Museum på spännande plats för alla dinodiggare. Under kritaperioden kom dino­flockar hit för att lägga ägg. Här kan man kika på skelett, fossiler, dinosaurieägg och dinosauriefotspår. Utgrävningar för barn. På sommaren arrangeras guidade visningar till dinosauriereden med ägg.
musee-parc-dinosaures.com

Fukuni Prefectural Dinosaur Museum, Katsuyama, Japan 

 

 

Dinokul:

 Räknas tillsammans med Zigong Dinosaur Museum och Royal Tyrrell Museum som ett av världens tre bästa dinomuseer. Äkta fossiler, men också robotdinos som både rör sig och låter. I dinolabbet finns fossil man får röra och känna på. 

 

 

dinosaur.pref.fukui.jp/en

Museum fur Naturkunde, Berlin, Tyskland
Dinokul: ”The World of Dinosaurs”, häftig permanentutställning med ofattbart stor Brachiosaurus, fossil av urfågeln Archae-opteryx och många andra urtidsdjur. I de virtuella ”juraskåpen” som barnen själva manövrerar får museets dinosaurieskelett kött på benen.
museum.hu-berlin.deZigong Dinosaur Museum, Zigong, Kina
Dinokul: Asiens första dinosauriemuseum, byggt på plats där man hittat mängder av väl-bevarade dinosauriefossil. Zigong Dinosaurie Museum lär ha den största samlingen av dinosauriefossil i världen. Omeisaurus, Gigantspino-saurus, Yangchuanosaurus, Huayangosaurus och Xiaosaurus är några snyggingar man kan hälsa på.
zdm.cn

Institut royal des Sciences naturelles de Belgique, Bryssel, Belgien
Dinokul: Naturhistoriska museet i Bryssel har Europas största dinosaurieavdelning. I det
nyrenoverade dinogalleriet tronar kändisar som Tyrannosaurus och den berömda Iguanodon från Bernissart. Här finns också Diplodocus, Stego-saurus, Triceratops, Maiasaura och  Cryolopho-saurus. Ingen hejd på barnvänligheten med
interaktiv avdelning och laboratorium för små dinodiggare. Barnbesökarnas teckningar läggs ut på nätet. Dino Cafée med Tyrannosaurus-bagetter och Triceraptor-sallad på menyn.
naturalsciences.beMuseo Jurásico de Asturias, Lastres, Spanien
Dinokul: Arkitektritat museum med fantastisk utsikt över havet. Här finns ett 12 meter högt Tyrannosarus-skelett och en replika av den
största av alla köttätare: Gigantosarius.
museojurasico.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!