Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Hur skyddar man sitt barn bäst i solen?

Solkräm – inte tillräckligt skydd för barn

Barn ska ha kläder på sig i solen, säger hudläkare Olle Larkö. Solkräm skyddar inte huden tillräckligt mycket.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hur ska man bäst skydda sitt barn från solen? Vilken solkräm är bäst för barn? När kan barn börja med solkräm? Och ska solkrämen ha fysikaliskt filter eller kemiskt filter?

Olle Larkö, hudläkare och professor emeritus i dermatologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Vi har pratat barn och sol med Olle Larkö, hudläkare och professor emeritus.

Enligt Olle Larkö är det kläder och skugga som är det huvudsakliga, och bästa, skyddet. Och det är viktigt att skydda sitt barn mot solen. Skälet är enkelt: alltför mycket sol när man är barn kan leda till skadliga hudförändringar i vuxen ålder.

Antalet fall av den allvarligaste hudcancerformen malignt melanom har dubblerats i Sverige på senare år, vilket oroar läkarkåren.

– Bränner man sig i solen som barn är risken större att man får hudcancer senare i livet. Varje gång man bränner sig ökar risken för hudcancer. Små barn blir ­dessutom lättare brända, säger Olle Larkö.

Barn under 1 år ska inte vistas i solen

Barn under 1 år ska inte vistas i direkt solljus alls, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, och även för äldre barn är det viktigt att skyddas mot solen.

– Äldre barn bör ha solhatt, solkläder och vit, så kallad fysikalisk, solkräm på oskyddad hud, som i ansiktet och på händerna, säger Olle Larkö.

De senaste åren har svenska cancerforskare och Strålsäkerhetsmyndigheten varnat i media för att man inte skyddas fullt ut mot malignt melanom med ­solkräm (läs mer om det längre ner).

– Vi svenskar har haft en övertro på solskyddskräm. Den är bra som komplement på ansikte och händer, men det allra bästa skyddet ger kläder. Att bara skydda sitt barn med solkräm, oavsett hur hög solskyddsfaktor den har, räcker inte.

Om solkräm inte räcker – hur ska man göra då?

– Genom att hålla sig borta från solen när den är som starkast mellan 11 och 15 på dagen, och genom att använda kläder och solhatt till små barn.

Hur ska man klä sitt barn för att skydda mot solen?

– En vanlig t-shirt ger 10–15 i solskyddsfaktor, det är bra. Pröva att klä ditt barn i långärmad luftig tröja, skjorta eller klänning, eller långa tunna shorts och solhatt och sätt lite solkräm på händer och ansikte. Då är barnet okej.

– På stranden idag kan man se många små barn som har på sig UV-dräkter när de badar och leker i solen. Det är rätt väg att gå, säger Olle Larkö.

Fysikaliskt filter eller kemiskt

Skugga, kläder och solkräm där kläder inte täcker – så ser bästa solskyddet ut. Foto: Shutterstock

Det pågår en diskussion om det är dåligt för små barn att använda solkräm med kemikaliskt filter (det vill säga solkrämer som ”går in” i huden). Vissa menar att små barn inte kan bryta ned de kemikalier som absorberas i kroppen av de kemiska solskyddsmedlen.

En forskningsrapport från amerikanska FDA (motsvarigheten till svenska Läkemedelsverket, redaktionens anmärkning) som publicerades i den vetenskapliga tidningen Jama i maj 2019 visade att fyra ämnen som är vanliga i solkrämer med kemiska filter inte stannar i huden utan går över i blodet.

– Det här stärker min uppfattning att barn ska ha solkräm med fysikaliskt filter, säger Olle Larkö.

Han rekommenderar solkräm med fysikaliskt skydd, eller partikelfilter som det i bland kallas, till barn under 2 år. Det är de solkrämerna som lägger sig ovanpå huden som en vit hinna.

– Men egentligen har det inte så stor betydelse vilket solskydd man väljer för man ska smörja solkräm på så små ytor.

Läs också: Solkräm med kemiska filter går över i blodet 

 

Behöver man vara rädd för nanopartiklar i solkräm med fysikaliskt filter?

– Det har funnits en farhåga att partiklar från till exempel titandioxid (som är ett vanligt ämne i solskydd med fysikaliskt filter) ska kunna slinka in genom huden, men nej, detta är ordentligt utrett och det är inget man behöver vara rädd för.

Är det bättre att välja ekologiskt solskydd till barn?

– Jag tycker att man ska välja solskydd som finns på apotek, för där har de koll. Generellt finns det inga skäl att tro att naturprodukter är ofarligare. I dermatologiska sammanhang ger naturprodukter mer allergier än syntetiska produkter. Bara för att det är naturligt är det inte bättre.

Behöver barn med mörk hy solkräm?

– Om barnet är riktigt mörkt är det fem gånger tåligare mot solen än någon som har väldigt ljus hy, så det är inte lika viktigt med solkräm. Men tänk fortfarande på värmen; sätt aldrig ett litet barn ­obevakat i solen, säger Olle Larkö.

Solkräm skyddar inte mot all strålning

En viktig förklaring till varför kläder är det bästa solskyddet är att solkrämer i första hand skyddar mot UVB-strålning.

– UVB ger rodnad och det är framför allt den strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. Solskyddsfaktorn berättar hur effektivt UVB-filtret är, säger Olle Larkö.

Solkrämer skyddar inte lika mycket mot UVA-strålning.

– UVA-strålningen är den som gör huden brun och också den kan ge solskador. Även om du använder ­solskyddskräm får du mycket UVA på dig, säger Olle Larkö.

Enligt Olle Larkö är det främst ­svenskarnas solvanor som ligger bakom ökningen av hudcancer i Sverige.

– Vårt problem i Sverige är att vi ­förlänger tiden i solen genom att använda solkräm. Det är helt fel, vet vi idag. ­Siffrorna på solskyddskrämen står för hur mycket längre man kan vara i solen utan att bli röd, men de hjälper inte fullt ut mot vissa former av hudcancer.

Vilka former av hudcancer skyddar solkräm inte mot?

– Solkrämer minskar framför allt risken för viss vanlig cancer, skivepitelcancer, men sannolikt även för malignt melanom. När det gäller cancerformen basalcellscancer vet vi betydligt mindre om hur krämerna fungerar, säger Olle Larkö, och tillägger:

– Ordet ”skydda” bör undvikas när man pratar om solkrämer, eftersom man då får en falsk säkerhet. Att använda kläder innebär alltid den största riskminskningen.

Måste ta tjockt lager med solkräm

När solkrämer testas görs det med ett tjockt lager kräm, mycket tjockare än de flesta tar, enligt Olle Larkö. Skulle man smörja sig tre gånger om dagen med så mycket kräm som krävs, skulle man göra av med en flaska på 100 gram på en dag.

– Åker man utomlands är det ännu ­viktigare att tänka på solskydd. På Kanarie­öarna, till exempel, är solen två och halv gånger så stark som i Sverige.

Men även i Sverige bör man alltså vara försiktigare än vad många tror. Att sola flera timmar i bara bikini eller badbyxor är ett riskbeteende, tycker Olle Larkö.

– Klart att man som barnfamilj en varm sommardag kan bada på stranden en ­kortare sväng, men att ligga flera timmar i solen med en bebis skulle inte jag ­rekommendera. Det är ett riskbeteende, säger han.

Samma solråd gäller för både vuxna och barn. Lätta, långärmade kläder är ett effektivt skydd och tiden i direkt solljus ska begränsas när strålarna är som ­starkast.

– I direkt solljus utan skydd tycker jag inte att vuxna heller ska vara längre än en halvtimme. Att ta lunchkaffet i solen är lagom, säger Olle Larkö.

Morgonpass utomhus borde passa många småbarnsfamiljer. Sedan är det bra om barnen leker i skuggan eller ­inomhus mitt på dagen, för att sedan, på sena eftermiddagen, gå till stranden eller ut på gården eller ­tomten igen.

Passa på att åka till stranden när ingen annan är där!

Skydda barn i solen – gör så här

• Barn under 1 år ska inte vara i direkt solljus överhuvudtaget.

• På stranden kan små barn skuggas med parasoll eller soltält.

• I barnvagnen: klä barnet i täckande men tunna kläder och solhatt. Använd parasoll eller särskilt UV-skydd till barnvagnen.

• Oavsett ålder bör barn undvika att vara i direkt sol mitt på dagen när solen är som starkast (klockan 11–15).

• Det bästa solskyddet för barn är kläder, hatt och solglasögon. Solkräm kan användas som komplement där kläder inte täcker.

• Det finns solkrämer som är vattenfasta, särskilt anpassade för barn och som har hög solskyddsfaktor (minst spf 30). Tänk dock på att solkrämen kan försvinna när barnet torkar sig med handduk. Återapplicera därför ofta.

• Välj helst solkräm med fysikaliskt filter (kallas även partikelfilter) till barn under 2 år. Sådan solkräm gör huden vitaktig när den stryks på. Den reflekterar solstrålningen, till skillnad från solkrämer med kemiska filter som absorberar solstrålningen.

• Solen är oftast starkare utomlands än i Sverige. Därför är det ännu viktigare att solskydda sitt barn på resor.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs också: Hur märker jag om mitt barn har otrygg anknytning?