Foto: Instagram @sofiegranqvist

Sofie Granqvist: ”Vi facetimeade så fort Mika kom upp på mitt bröst!”

Plötsligt blev hon höggravid med hela svenska folket. Efter att Andreas Granqvist skjutit Sverige vidare i fotbolls-VM vändes supportrarnas blickar mot höggravida frun Sofie. Nu är lilla Mika född och för mama berättar Sofie om att föda utan Andreas på plats och om livet som nybliven tvåbarnsmamma.

Hur är det att vänta barn med hela Sveriges ögon på en? Få som vet, bortsett från ungefär kungafamiljen och en handfull kändisar. Och Sofie Granqvist. Fru till landets nya favorit: fotbollspelaren Andreas Granqvist. Beräknat förlossningsdatum var den 3 juli, samma dag som Sverige mötte Schweiz – och gick vidare till kvartsfinal.

Namn: Sofie Granqvist, 31Familj: Maken Andreas Granqvist, 33. Döttrarna Nova, 4 och nyfödda Mika.Bor: HelsingborgInstagram: @sofiegranqvistHur kändes det att veta att Andreas skulle missa förlossningen?– Jag visste redan vid Italienmatchen i Milano i november att jag var gravid och att ett VM skulle betyda att jag förmodligen skulle få klara en förlossning själv. Men det var ren glädje när de gick vidare och redan då började jag mentalt förbereda mig att vara utan Andreas när bebis skulle komma, säger Sofie till mama en dryg vecka efter att dottern Mika fötts.

För det blev som trott: Parets andra dotter föddes den 6 juli, när Andreas fortfarande var kvar i Ryssland.

 Den 6/7 föddes lilla Mika.

”Det är synd att Andreas missade denna magiska upplevelse som det är att föda barn”

Hur var det att föda utan att han var med?

– Det gick faktiskt bra att föda utan Andreas, vi hade haft lång tid på oss att prata genom allt och vi pratade under förlossningen lite via telefon och så fort Mika kom upp på mitt bröst så facetimade vi varandra. Jag hade med mig en god vän, Sofie Borg, som var helt fantastisk! Hon masserade, peppade, hejade och stöttade mig så fint under den snabba förlossningen. Det som jag tycker är synd är att Andreas missade denna magiska upplevelse som det är att föda barn, men han fick å andra sidan vara med om ett fantastiskt VM!

Andreas Granqvist blev Granen med hela Sverige efter att han först gjorde matchens enda mål mot Sydkorea – och när han sen i rysarmatchen mot Mexiko satte 2-0. Och ungefär samtidigt blev Sofies graviditet väldigt intressant för landets supportrar. Så pass att en av supportrarna bestämde sig för att dra igång en insamling på Twitter:

Foto: Faksimil Twitter

Det tog inte direkt lång tid innan målet var nått, och det med råge. Över 45 000 kronor samlades in.

”Jag är väldigt glad över att största delen av pengarna gick till välgörenhet”

Hur reagerade du när du fick höra om insamlingen från supportrarna?

– Så otroligt gulligt men jag kände att jag absolut inte ville ta emot blommor för så mycket pengar därför blev jag väldigt glad när största delen av pengarna gick till välgörenhet. Blommorna pyntade vårt hus så fint, folk stannar fortfarande och tar bilder. Stort tack till alla som bidrog!

 Andreas med största supportrarna av alla: Nova och Sofie.

Merparten av pengarna skänktes till projektet Allas rätt till en gran vars syfte är att ge en julgran till socialt utsatta människor och andra som inte har råd att själva köpa en.

Och vad blev det för blomma? 

– Det blev massor med små minigranar, vilket jag tyckte var fyndigt! Sen två stora jättefina blomsterarrangemang i gult och blått.

”Känslan när han kröp ner i sängen till oss mitt i natten och pussade Mika för första gången var obeskrivlig”

Blommorna lämnades över av artisten Pidde P, som gjort låten ”Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva”, samtidigt som Sofie låg nyförlöst på BB – så svärföräldrarna fick ta emot dem i deras hus i Påarp.Dagen efter att Mika kom till världen var VM-sagan slut för denna gång, efter att Sverige förlorat mot England med 2-0.Hur kändes det när Sverige åkte ut? – Usch jag grät! Kände killarnas besvikelse ända hem i tv-soffan. När de gått så långt kände jag att de lika gärna kunde gå hela vägen. Men självklart var en liten del i mig glad då jag fick hem min man och mina döttrars pappa, känslan när han kröp ner i sängen till oss mitt i natten och pussade Mika för första gången var obeskrivlig!

 VM-hjälte och nybliven tvåbarnspappa.

Så nu är hela familjen samlad hemma i Helsingborg och livet som tvåbarnsmamma börjar ta form.

Har det blivit någon tvåbarnschock?

– Tvåbarnschock... nja det var lite svettigt senast idag när Andreas var iväg och spelade paddel och bebisen skrek för mat och vår äldsta dotter hade kletar ut slime över hela parkettgolvet. Då kände man att man hade behövt ett par armar extra! Men jag löste det och det blir säkerligen enklare när man vänjer sig, allt är fortfarande så nytt och det känns som om jag ammar 24/7.

 Stolt storasyster.

Hur ser resten av sommaren ut?

– Jag ska komma in i livet som tvåbarnsmamma, vi ska heja allt vad vi kan på HIF (Helsingborgs IF) och Andreas ska fokusera på sitt nya lag. Men framförallt, njuta av att äntligen ha fått flytta hem och kunna umgås med familj och vänner när vi vill. Det är lycka på hög nivå!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!