Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sofia Hallberg med sönerna Elvis och Stanley. Det skiljer bara 10 månader mellan barnen.Sofia Hallberg med sönerna Elvis och Stanley. Det skiljer bara 10 månader mellan barnen.Sofia Hallberg med sönerna Elvis och Stanley. Det skiljer bara 10 månader mellan barnen.
1 AV 2
Använd ”jag”-form • Diskutera förväntningar
2 AV 2
Sofia Hallberg med sönerna Elvis och Stanley. Det skiljer bara 10 månader mellan barnen.
Foto: Privat/Sofia Hallberg

Sofia födde två barn inom tio månader: "Gråa hår och otrolig glädje"

Många väljer att låta det gå flera år mellan barnen - andra ser fördelar med att få barnen tätt. Mellan Sofia Hallbergs söner skiljer det bara tio månader.

När Sofia Hallberg födde sitt tredje barn Elvis tänkte hon och hennes man Philip att det skulle vara mysigt med ett till syskon. Men att bli gravid igen gick mycket snabbare än de tänkt. När Elvis bara var en månad så visade graviditetstestet positivt 

– Att det skulle gå så snabbt var inget vi riktigt hade förväntat oss, men det var mer än välkommet! 

Fyrabarnsmamman Sofia med sina två yngsta pojkar.Fyrabarnsmamman Sofia med sina två yngsta pojkar.Fyrabarnsmamman Sofia med sina två yngsta pojkar.
Fyrabarnsmamman Sofia med sina två yngsta pojkar. Foto: Privat

Barn som föds tätt inpå varandra, med mindre än 18 månader mellan, kallas för pseudotvillingar. Sofias son Stanley föddes bara 10 månader efter storebror Elvis. Sedan tidigare hade Sofia och Philip även storebröderna Kasper och Malte. När man får vanliga enäggs- eller tvåäggstvillingar är man ju bara gravid en gång. Men när man får pseudotvillingar är man gravid två – och av 19 månader var mamma Sofia gravid 18.

– En sak vi förväntade oss var att det skulle bli intensivt. Och det blev det! berättar Sofia.

Så var det att få pseudotvillingar

Sofia Hallberg tyckte att graviditeterna var krävande, eftersom hon hade mycket problem med illamående och yrsel. Att samtidigt vara hemma med en liten nyfödd var knepigare än hon tänkt.

– Alla som har barn vet vilken omställning det är att ha en nyfödd. Att samtidigt gå igenom en graviditet direkt efter tog på krafterna. 

Sofia berättar att hon brottades med dåligt samvete över att hon inte hade ork att ge nyfödde sonen Elvis allt som hon önskat. 

Men i dag ser det lite annorlunda ut. Elvis har hunnit fylla tre år och bebisen i magen, Stanley, har fyllt två.

Sofia brottades med dåligt samvete för Elvis då han var bebis och Stanley låg i magen.Sofia brottades med dåligt samvete för Elvis då han var bebis och Stanley låg i magen.Sofia brottades med dåligt samvete för Elvis då han var bebis och Stanley låg i magen.
Sofia brottades med dåligt samvete för Elvis då han var bebis och Stanley låg i magen. Foto: Privat

Vilka utmaningar har det varit att få barnen så tätt?
– Nu är grabbarna större och utmaningarna andra. Vår minsting Stanley gör allt storebror gör och tror att han klarar av precis allt Elvis gör. Det dåliga samvete vi kände för att Elvis inte fick så mycket ”ensamtid” har ersatts av glädjen att de har varandra!

SOFIA HALLBERG

Ålder: 40.

Familj: Maken Philip och barnen Kasper, 17, Malte, 14, Elvis, 3, och Stanley, 2.

Bor: Staffanstorp.

Gör: Jobbar som koordinator på ett säkerhetsföretag.

Hur var det med din arbetsplats, var du orolig att berätta att du var gravid igen?
– Jag var väldigt stressad över just detta! Inte för att min arbetsplats sagt något olämpligt innan eller så, men att berätta innan man ens kommit tillbaka att det blir en mammaledighet till, det var nervöst. Men för mig gick det bra! 

Om du ser tillbaka, hur var det att vara gravid samtidigt som du var föräldraledig då?
– Jag skrev in mig för min graviditet på mitt samtal som egentligen skulle vara det sista på MVC för Elvis, ler Sofia.

– Graviditeten innebar också att lilla Elvis fick följa med överallt på mödravården, ultraljud och så vidare. Då jag hade en jobbig förlossning med Elvis som fastnade fick jag samtidigt gå på samtal med en specialistbarnmorska för förlossningsrädsla. Jag var också rädd för hur kroppen skulle klara en ny förlossning så tätt inpå.

Jag sökte igenkänning, jag sökte efter familjer i samma sits som oss som skulle kunna säga att det kan faktiskt bli bra.

Oron fick Sofia att också söka information på egen hand. Men det hon hittade var nästan uteslutande negativt. Överallt stod det om hur fel det var att få tätt och hur den äldre behövde mer ensamtid med föräldrarna än han nu fick.

Sofia vill berätta att det faktiskt blir bra

Därför vill Sofia berätta sin historia för att hjälpa andra mammor och familjer där barnen föds tätt. 

– Jag sökte igenkänning, jag sökte efter familjer i samma sits som oss som skulle kunna säga att det kan faktiskt bli bra. Att det är utmanande och jobbigt, det ger gråa hår men det ger också en otrolig glädje!

När man får barn med mindre än 18 månaders mellanrum så kallas det ofta för pseudotvillingar. ”Det är utmanande och jobbigt, men det ger också en otrolig glädje!”När man får barn med mindre än 18 månaders mellanrum så kallas det ofta för pseudotvillingar. ”Det är utmanande och jobbigt, men det ger också en otrolig glädje!”När man får barn med mindre än 18 månaders mellanrum så kallas det ofta för pseudotvillingar. ”Det är utmanande och jobbigt, men det ger också en otrolig glädje!”
När man får barn med mindre än 18 månaders mellanrum så kallas det ofta för pseudotvillingar. ”Det är utmanande och jobbigt, men det ger också en otrolig glädje!” Foto: Privat

I dag är killarna två och tre år, hur är det nu att ha barn med så liten åldersskillnad?
– Förutom att jag är trött, som alla småbarnsföräldrar med konstant sjuka barn, så mår jag bra. Jag är lycklig!

Hur såg morgonen ut i dag? När vaknade barnen?
– Den började 04.45 med två småttingar som inte alls har förstått det här med att vi har ställt om klockan! Så det var bara att gå upp och sätta på kaffet och gå ut med hunden och så var dagen i gång. Frukost och och kläder till de små, så att de är redo att lämnas på förskolan klockan sju så att mamma och pappa kan åka och jobba. 

Aj vad tidigt att vakna! Vad tycker du och barnen det är roligast att hitta på ?
– Vi älskar lekland, det är full fart och fullt kaos! Eller att komma ut i skogen och bara få vara ett tag. Barnen älskar att leta sniglar och andra djur och då kan man själv få andas och ladda batterierna.

De står på varandras sida hela tiden, vad som än händer. På gott och på ont. Men absolut mest på gott!

Mysigt! Vad är bästa konversationen hittills i dag?
– När jag försökte förklara för vår Elvis varför jag sa till hans lillebror. Jag förklarade att jag var tvungen att säga till honom då man absolut inte slåss. Vi hade ett långt samtal om vad som hänt, men han köpte det inte alls, han sa: ”Sluta mamma var inte arg på Stanley”. De står på varandras sida hela tiden, vad som än händer. På gott och på ont. Men absolut mest på gott!  

Mysigt att de är så tajta! Har du något riktigt bra mamma-hack då om de gaddar ihop sig?
– Att välja sina strider. Är det verkligen värt att gå in i varenda strid? Jag tycker inte det!

Och vad är viktigast att lära dina barn tycker du?
– Respekt! Jag vill lära dom i att man ska respektera varandra och stå upp för sin sak och för andra som kanske inte klarar det själv. 

Om du skulle få två timmar själv, vad gör du då?
– Ja, det är inte så mycket av den varan just nu. Men jag skulle absolut lägga mig i ett bad och lyssna på en podd. Bara pausa en liten stund!

Om du sitter på toaletten, då, vad läser du?
– Ingenting! Då man alltid får någon som rycker i dörren!

Jag har lärt mig att vara tacksam till livet och leva i nuet.

Saknar du något från tiden innan du fick barn?
– Det skulle nog vara att få sova på nätterna. Men att bli mamma har gjort mig till en bättre människa. Att bli mamma gav livet en större mening. Även om man är så trött ibland så att man gråter så skulle jag aldrig vilja vara utan det!

Avslutningsvis, vad har du lärt dig från dina barn?
– Jag har lärt mig vad ovillkorlig kärlek är. Jag har också lärt mig att allt ytligt vi har i vårt samhälle i dag inte betyder något. Jag har lärt mig att vara tacksam till livet och leva i nuet. Tiden går så fort ändå. Jag har lärt mig att de älskar oss lika mycket även om vi inte orkar hålla allt i topptrim varje dag. Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst, men de har helt enkelt lärt mig att leva!

LÄS MER: Josefine Kitti om nyfödda tvillingarna med Emil Hansius: ”Lättnad att de mådde så bra” 

LÄS MER: Fina slumpen – nyfödda tvillingarnas namn var samma som sjuksköterskornas