Hej då blöjan! Dags att börja potträna. Foto: Shutterstock

Snabb potträning – så gör man

Sofia och Michael Bergenstjerna utvecklade en egen metod för potträning. Deras dotter blev blöjfri på tre dagar. Så här gjorde de.

Pröva pottan ibland eller helt blöjfritt från första stund? Det är inte lätt att veta hur man ska ta sig an potträningen. 

Sofia och Michael Bergenstjerna lät sin dotter Stella, då 18 månader, sitta på pottan vid några bestämda tidpunkter under dagen. Det kom lite kiss i pottan ibland men hon gjorde inga större framsteg, tyckte de.

– Stella verkade mest förvirrad och förstod inte alls vad hon förväntades göra, säger Sofia Bergenstjerna.

För att få dottern Stella (t.h) blöjfri utvecklade Sofia och Michael Bergenstjerna en metod för snabb potträning. Med på bilden är också lillasyster Alice. Foto: Privat

Torr på natten efter tre dagar

Under en middag berättade deras italienska vänner hur de hade pottränat sin då 2-åriga dotter. Hon hade blivit torr på mindre än två veckor. 

Vi måste testa, tänkte Sofia och Michael. 

– Vännerna förklarade kort hur de hade gjort och vi skrev ner några punkter på ett papper som vi tog med oss hem. Vi läste allt vi kunde hitta om potträning och sedan satte vi igång. 

– Efter bara två dagar hade Stella lärt sig att känna igen sina signaler och gå till pottan. Efter tre dagar var hon helt torr även på natten. Självklart kom det i byxan då och då även efter de tre dagarna, men vi hade fått en bra grund att stå på och blöjorna var borta, säger Sofia.

Hjälp barnet att förstå sina behov

Stella var 18 månader när hon blev blöjfri. En bra ålder att börja potträna sitt barn, tycker Sofia. 

– Potträning går ut på att du hjälper ditt barn att bli så självständigt som möjligt i att hantera sina behov. Det upplever vi att ett barn kan börja klara av vid 18 månaders ålder. 

Det utmärkande för Potträning på 3 dagar, som Sofia och Michael döpt sin metod till, är att föräldrarna ger potträningen fullt fokus under några dagar – för att verkligen ge barnet de bästa förutsättningarna att lära sig ett nytt beteende.

– Vi tycker att det vanligaste rådet man får om potträning idag är att låta barnet sitta på pottan vid bestämda tidpunkter på dagen för att försöka få till en träff. Förhoppningen är att barnet på det sättet lär sig att använda pottan. Det kan skapa en utdragen process som ger barnet dubbla budskap. Ibland ska barnet kissa i blöjan, ibland i pottan. Det blir svårt för barnet att lära sig något nytt när det måste använda det gamla beteendet större delen av tiden, säger Sofia.

Snabb potträning – 10 steg

1. Är det rätt tidpunkt för familjen att börja potträna?

2. Är ditt barn kapabelt att potträna?

3.  Bestäm ett datum och rensa några dagar från alla andra aktiviteter.

4. Förbered dig själv och ditt barn mentalt.

5.  Förbered hemmet (plasta in, ta bort möbler etc) och ta fram pottan.

6. Ta av blöjan och berätta för barnet att hen nu ska få lära sig att kissa och bajsa i pottan.

7. Observera barnets signaler medan ni leker.

8. Hjälp barnet till pottan vid kiss och bajs.

9. Stötta ditt barn med tålamod och glatt humör.

10. Öka utmaningarna allt eftersom. Gör små utflykter utan blöja varje dag. Sikta på att pottan tillslut ska stå i badrummet.

Läs också: Potträna en bebis? Så funkar babypottning

Förbered barnet och hemmet

Rent praktiskt går metoden till så att man avsätter några dagar när föräldrarna bara är hemma med sitt barn och inte gör så mycket annat än att potträna. 

– Då kan man fokusera helt på att hjälpa barnet och att skapa en positiv och lugn miljö utan att vara stressad eller bli avbruten av tusen andra saker, säger Sofia.

Pottränning - tänk på det här

ÄR TAJMINGEN RÄTT?

5 tecken att leta efter

1. Att barnet är friskt och mår bra.


2. Att det är lugnt och tryggt i familjen (inte flytt, ny förskola, skilsmässa, stressig period på jobbet etc). 


3. Att barnet kan följa enkla instruktioner.


4. Att barnet kan kommunicera sin egen vilja till dig i form
 av ljud, signaler, kroppsspråk eller tal.

5. Att barnet kan gå till och från toaletten själv.

Att var väl förberedd är viktigt – både att förbereda sig själv och barnet mentalt för vad som ska hända, samt att skydda sitt hem från det kiss och bajs som sannolikt kommer att hamna på både mattor och möbler. 

– Ta bort känsliga saker i hemmet och köp plastad frotté. Den kan man lägga i sängen, soffan, vagnen och i bilstolen. Förutom en potta kan det vara bra att köpa en toaring för barn och en pall. Då kan barnet lättare komma upp till handfatet för att tvätta händerna. Och köp en resepotta, det kan underlätta mycket när man är ute och det är långt till närmaste toalett.  

Läs också: Börja potträna – när familjen är redo

Potträna i en avgränsad del av hemmet

Ett par veckor innan potträningen ska starta kan man börja prata med sitt barn om kiss och bajs och varför man går på toaletten. Visa barnet hur man drar ner och upp byxorna. 

Böcker om att gå på pottan kan också vara en bra förberedelse. 

– Kanske har barnet aldrig sett någon annan i familjen gå på toaletten eller ens sett sitt eget bajs, säger Sofia.

När dagen väl kommer gäller det att börja i en avgränsad del av hemmet för att lättare kunna fånga kisset och bajset. Kanske har barnet ett rum med leksaker där man kan vara? Sätt pottan där, ta av blöjan och berätta för barnet att hon eller han ska få lära sig hur man kissar och bajsar på pottan.

– Var nära ditt barn och lek tillsammans samtidigt som du observerar barnets signaler och hjälp barnet till pottan vid kiss och bajs. Stötta ditt barn med tålamod och glatt humör. Tänk att varje ”olycka” är ett träningstillfälle som barnet lär sig av.

Låt pottan stå där barnet leker under de första dagarna av potträningen. Foto: Shutterstock

Gör små utflykter – och ta med pottan

När barnet verkar börja förstå vad som händer i kroppen och har fått till några träffar i pottan, tycker Sofia och Michael att man kan ge sig ut på kortare utflykter utanför hemmet. Det sker vanligtvis efter en eller ett par dagar, och då är det en bra idé att ha med en resepotta i en påse under vagnen.

Att sluta med blöjan helt kan nog kännas övermäktigt för många familjer.

Blir alla barn blöjfria på tre dagar?
– Metoden går ut på att barnet till slut gör kopplingen mellan sina behov och att gå till pottan. Det är en process som tar olika lång tid för alla. Det kan gå på tre dagar för en del men majoriteten behöver 1–2 veckor för att bli klara, säger Sofia. 

Svaret grundar hon på en undersökning som hon och Michael lät göra bland drygt 3000 föräldrar som prövat deras metod.

– Den visade att det är fullt möjligt att bli dagtorr på tre dagar. En tredjedel av familjerna blev det. Inom 14 dagar var fyra av fem familjer dagtorra. 

Men ibland går det bara inte. Barnet kan vägra pottan och föräldrarna ger upp. 

– Jag tror att det vanligaste misstaget föräldrar gör, oavsett metod, är att man är för "på" och tjatar om pottan. Det leder ofta till att barnet sparkar bakut och inte vill längre, säger Sofia. 

– Jag tror att barn har ett behov av att känna sig delaktiga. Som förälder måste man släppa på kontrollen och låta barnet ta plats och känna att det här är "min grej".

Så många dagar tog det för barnen att bli blöjfria

När Sofia och Michael Bergenstjerna hade utvecklat sin metod skrev de en bok, Potträning på 3 dagar, som kom ut 2015. 2018 genomförde de en undersökning där föräldrar som använt metoden fick berätta hur det hade gått. Frågorna togs fram med stöd av Anna-Lena Hellström, uroterapeut och professor emerita vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Enkäten skickades ut till 3 150 personer och 815 svarade. Genomsnittsåldern för barnen i undersökningen var 2–2,5 år.

Torr på dagen

30,3 procent av barnen blev torra på dagen inom 3 dagar

63,7 procent blev torra på dagen inom 7 dagar

77,9 procent blev torra på dagen inom 14 dagar

88,2 procent blev torra på dagen inom 28 dagar

Torr på natten

Två av tre familjer valde att ta bort nattblöjan samtidigt med dagblöjan eller inom samma tidsintervall som barnen blivit dagtorra. Av dessa blev 83,5 procent torra inom samma antal dagar som behövdes för barnet att bli torr på dagen.

Anna-Lena Hellström, uroterapeut, vad tycker du om tredagarsmetoden för att sluta med blöja?

 Anna-Lena Hellström, uroterapeut.

– Den kan fungera bra när föräldrarna verkligen bestämt sig. Att inte använda underkläder under potträningen är en framgångsfaktor.

Sofia och Michael Bergenstjerna har beskrivit sin potträningsmetod i boken ”Potträning på 3 dagar”.

Läs också: Nya råden – sluta med blöja tidigt