Piloten Maria berättar för mama hur hon kombinerar mammalivet med sitt jobb som pilot – och samtidigt visar upp livet på sociala medier.

Småbarnsmamman Maria om livet som pilot: "Alice går alltid först"

Internationell press har kallat henne ”The blonde bombshell”. Maria Pettersson har gjort världssuccé med sitt Instagram-konto @pilotmaria där hon lägger upp personliga bilder på sig själv, ettåriga dottern Alice, arbetsdagarna som pilot och platserna de besöker världen över.

– Hon har rest väldigt mycket, säger Maria till mama.

Här berättar hon om att vara småbarnsmamma och att flyga passagerarplan – och ger sina bästa tips för när man ska flyga med småbarn.

Thérèse Bilby

Du jobbar som pilot, är småbarnsmamma och har över en halv miljon följare på Instagram. Hur hinner du med allt? 
– Ja du, det handlar om att prioritera. Men Alice går alltid först, när hon är vaken är allt mitt fokus på henne. 

Marias arbetsschema är rullande – först är det fem dagars jobb och sedan är hon helt ledig fyra. Det är bra när man har småbarn, tycker hon, eftersom hon får mycket tid tillsammans med sin dotter. Visst är det mycket obekväma arbetstider, men hon har egentligen fler lediga dagar med dottern än andra har som bara har två dagar helg. 

Maria Pettersson bor i England sedan 2018, och har nyligen separerat från Alice pappa.
– Hennes pappa och jag bor nära varandra och vi har en bra relation, men det är ändå svårt. Jag försöker se det positiva, att det är några dagar för mig att ladda ny energi. 

Maria Pettersson jobbar till vardags som pilot. När hon fick Alice var hon mammaledig i sju månader, men sedan var hon tvungen att gå tillbaka till jobbet. Foto: Instagram @pilotmaria

 

Maria fick inte jobba när hon var gravid

Hur kommer det sig att du blev pilot? 
– Jag reste mycket efter gymnasiet och bodde utomlands. När det kom till att välja karriär så kändes pilotyrket helt rätt. Jag har ett teknikintresse och det gav mig chansen att fortsätta resa. Min pappa hade privatlicens, han flög mindre plan men aldrig kommersiellt. Jag tror ändå hans intresse för flyg smittade av sig. 

Att vara pilot och vara gravid gick egentligen inte ihop. Som egenföretagare och kontraktsanställd fick Maria nämligen inte jobba under graviditeten. Hon fick inte heller någon betald föräldraledighet. Därför började hon jobba heltid igen när dottern Alice var sju månader.
– Jag hade jättegärna varit föräldraledig längre. Men det var helt enkelt en pengafråga.

Maria och dottern Alice. Foto: Instagram @pilotmaria

”Min dotter har rest väldigt mycket”

Jag gissar att din dotter rest mycket eftersom du är pilot?
– Hon har rest väldigt mycket. Hon har nog samlat fler flygmil än de flesta gör under en hel livstid. Min släkt bor alla i Sverige och på hennes pappas sida av släkten bor alla i Portugal. Det är viktigt med familj så jag har tagit henne till Sverige en del och hennes pappa har rest med henne till Portugal. 

Du kommer från Göteborg, men bor i England. Hur ofta är du och din dotter i Sverige? 
– Precis, jag kommer från landet en liten bit utanför Göteborg. Den senaste tiden har vi varit hemma ganska mycket. En gång i månaden nästan. Hon älskar att vara i Sverige. Min syster har tre barn, Alice kusiner, som hon älskar.
– För mig är familj viktigt och jag vill att Alice skall växa upp med dem så mycket som möjligt. Vi brukar se till att ha nästa resa bokad innan vi åker tillbaka så vi vet när vi ses igen. Nästa gång ska min mamma och syster komma och hälsa på oss i England. Det är enklare nu när de inte har lika många PCR tester – det blev ganska fort väldigt dyrt när man skulle boka alla tester.

1 AV 2
Marias dotter har fått följa med på många resor.
Foto: Instagram @pilotmaria
2 AV 2
Marias bästa tips när man ska resa med en bebis är att hålla bebisen vaken innan resan, och så att alltid ha med en bärsele.
Foto: Instagram @pilotmaria

På tal om tester. Har covid ställt till det mycket för dig som pilot? 
– Ja, det har det absolut. Vi flyger mycket mindre än vad vi gjort tidigare år och de har reducerat våran lön under en femårsperiod. 

Pilotens bästa tips för när man ska flyga med bebis

Vad är dina bästa tips när man ska resa med en bebis?
– Se till att hålla bebisen vaken när du är på flygplatsen och se till att åka till flygplatsen i tid. Undvik stress! Att åka cirka två timmar innan brukar ge en vaken tid av några timmar, vilket gör det perfekt för Alice att sova på flyget. Många brukar tipsa om att välja flygturer som passar med bebisens tupplurar. Men det är inte alltid så enkelt om det bara går ett flyg. Då försöker jag planera kring avgångstiden i stället. 

Maria ser också alltid till att ha med en bärsele.
– Jag har en från Baby Björn som jag tycker är enkel att använda och Alice är bekväm i den. Att alltid packa nödvändigheter till bebisen i en ryggsäck är också ett bra tips, för att hålla dina händer fria!
– Många är emot skärmtid för små barn men att ha något avsnitt av Alice favoritprogram, Babblarna eller Colomelon, på telefonen har varit en räddare!

Pilotmarias 5 bästa tips till att flyga med bebis

1. Åk till flygplatsen i god tid så undviker ni onödig stress. 

2. Försök att hålla barnet eller bebisen vaken och pigg på flygplatsen.

3. Välj gärna en flygtur som passar med bebisens tupplur, men om det inte fungerar så försök att planera efter avgångstiden. 

4. Ha barnet i en sele och grejerna i en ryggsäck, så får du båda händerna fria.

5. Ha några avsnitt av barnets favoritprogram nedladdade på telefonen. En riktig räddare! Men titta utan ljud!

Maria ”Pilotmaria” Pettersson är uppmärksammad internationellt

På Instagram och Youtube delar Maria sin vardag, både inifrån flygplanet, resor och så klart vardagen med dottern Alice. Kontot är så stort att både The Sun och Daily Mail har skrivit om henne. Den förstnämnda beskriver henne som "Det blonda bombnedslaget som dokumenterat sin stekheta globetrotter-livsstil med en serie selfies från cockpiten".

Maria älskar att resa. Foto: Instagram @pilotmaria

Du som har så stora konton både på Instagram och Youtube, har du drabbats av näthat? Du berättar i en vlogg om en kvinna som trakasserat dig i nästan ett år?
– Ja, vissa gömmer sig bakom en skärm och tror att det är okej att säga vad de vill. Jag har varit ganska förskonad mot näthat men en kvinna har trakasserat mig nu i över ett år. När jag var gravid kritiserade hon allt jag gjorde då. När Alice var nyfödd var jag en dålig mamma och när jag kom tillbaka till jobbet var jag en dålig pilot.
– Samtidigt som det har varit otroligt påfrestande, kan jag inte hjälpa att jag också tycker synd om henne. Tänk att gå runt med så mycket hat i sin kropp. 

Maria och dotter Maria hemma i Sverige. Foto: Instagram @pilotmaria

 

Hur är det att vara pilot när hela branschen är i stor förändring och klimatfrågan är på allas läppar?
– Jag förstår att folk har frågor och åsikter angående flygandet. Jag kan inte yttra mig för djupt, då jag inte har all kunskap för det. Men flygbolagen och flygplanstillverkarna gör mycket för att få flygtrafiken att bli effektivare och mer bränslesnål. Jag kan också tycka att frågan ibland känns orättvis. Det finns många andra bovar i klimatfrågan som tyvärr ingår i varje människas vardagliga liv. Att vara pilot är ett yrke jag valt. Jag äter inte kött eller fisk, jag källsorterar och försöker värna naturen bäst jag kan utöver det.

Vad är det bästa rådet du fått från en annan mamma? 
– Att lyssna mer till vad Alice vill snarare än vad böcker och andra säger är ”rätt”. Jag älskar att ta råd från andra föräldrar, men ibland kan det bli lite mycket. Alla barn är olika och vad som passade för en, kanske inte passar Alice. Till exempel här i England rekommenderar dom att man ska sluta med ersättning vid ett år och gå över till mjölk, och sluta med flaska och dricka det ur en kopp. Jag älskar Alice nattning med nappflaskan och hon älskar det också. Det är lätt att bli stressad när man hör hur och vad alla andra gör. Så ett tips från en mamma till en annan, ta alla dessa rekommendationer och milstolpar med en nypa salt. 

Slutligen. Det är lätt att få dåligt samvete och bli stressad om man flyger och ens barn är missnöjt, hur ska man tänka då tycker du?
– Jag hoppas och tror att de flesta medpassagerare har förståelse. Börjar Alice tappa tålamodet och jag märker att snart börjas det, det är oftast då telefonen åker fram med ett avsnitt av hennes favorit program som hon får titta på utan ljud. Jag kan ta barn som skriker, men att sitta och lyssna på någon annans iPad eller Candy Crush har jag svårt för, skrattar Maria.
– Jag sa faktiskt till en man som hade sin iPad på hög nivå. Det var ett sent flyg och jag tror inte att Alice var den enda passageraren som försökte sova. 

Hur reagerar du själv som pilot om ett barn gallskriker på planet?
– Jag reagerar egentligen inte alls på om barn gallskriker i kabinen. Jag tror att desto mer man stressar upp sig för det, desto mer kommer ens barn känna av att man är stressad och skrika ännu mer. Jag tror att så länge de andra passagerarna ser att man försöker lugna sitt barn så har de förståelse. Barn skriker, det är naturligt och de skriker absolut om de blir fasthållna och man sitter intryckt i ett säte. 

Maria @pilotmaria Pettersson

Ålder: 37

Gör: Arbetar som pilot

Familj: Dottern Alice ett år.

Så bor jag: I en lägenhet i Chelmsford, England.

Tre snabba med @pilotmaria

Det gör jag när jag får två timmar själv: Jag älskar att ta ett långt bad men ibland kokar jag en kaffe, sitter på soffan och skrollar på telefonen eller kollar youtube.

Det läser jag när jag sitter på toaletten: Det är jätteohygieniskt, men det blir ofta telefonen!

Det skrattade jag åt senast: Det har blivit mycket mer skratt efter barn! Nu när hon vill lära sig nya saker och äta ny mat är det så roligt! Hennes min varje gång hon testar något nytt är oslagbar!