Sluta med blöja och börja potträna i sommar

Här är 10 bra tips för en blöjfri sommar!

Vi Föräldrar

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Öka ”kiss-medvetenheten”

Vänta med att ta bort blöjan tills barnet har börjat intressera sig för vad som kommer i blöjan – och varifrån det kommer. Det kan variera från 1- till 4-årsåldern. När du byter blöja, fråga gärna om ­barnet har kissat eller bajsat så att det blir ­uppmärksamt på att något har hänt.

2. Ta det lugnt

Börja med att ta bort blöjan på dagen när ni är ­hemma och det mesta är välkänt och lugnt. Hemma blir också små olyckor helt odramatiska och man har nära till ombyte.

3. Låt barnet välja

En egen potta kan göra barnet nyfiket och är en bra start på den blöjfria åldern, men en del barn vill sitta på riktiga toaletten (kanske med en barnsits).

4. Gör det till ett litet äventyr

Att sitta på pottan ska vara kul. Lyssna på ljudet av kiss i pottan, gör kissljud tillsammans och läs kanske en bok. Tvinga aldrig barnet att sitta på pottan. Under en period är det kanske dockan eller nallen som ­tillbringar mest tid med att ”kissa”.

5. Tänk på tajmingen

Prova med att sätta barnet på pottan efter sov- eller matstunden. Försök också att läsa av barnet. Kanske stannar det upp i en rörelse när det behöver gå på toa, skruvar på sig eller ger ifrån sig ett visst ljud.

6. Peppa och uppmuntra

Kommer det inget kan man säga ”vad bra att du ­försökte”, och visa inte om du tycker att bajset luktar illa. Pottan ska vara förknippad med något positivt.

7. Är barnet moget?

Att bli blöjfri brukar inte ta så lång tid – om barnet är redo. Tar det tid kan man behöva vänta lite med det blöjfria livet. Tänk på att kiss och bajs handlar om mänskliga behov och om mognad; det har inget med prestation att göra.

8. Satsa på snabba knappar

Det är bra om barnets kläder är enkla att ta av, för det kan ju bli bråttom, bråttom!

9. En olycka händer så lätt

Gör ingen stor grej om barnet kissar eller bajsar på sig. Kissa och bajsa måste man ju få göra även om det hamnar i byxan. Barnet kan också glömma bort sig under lek.

10. Vänta med natten

Många barn behöver blöja på natten även om de har blivit torra på dagen.

Läs också:

Babypottning – så här funkar det

Om du vill testa babypottning – 4 frågor och svar

Blöja eller inte? Kulturen avgör

Blöjfri på tre dagar – funkar det?

Tidig potträning – nya råd

• Källor: Vi Föräldrars stora bok om barn (köp den här) och 1177.

Artikeln publicerades i juni 2017.