Foto: Privat

Emma, 29: Sluta köpa julklappar till min bebis, tack!

Julen är på ingång och med den en hel del köphets. Men hur ska man göra om man inte vill att släktingar köper något till ens bebis? mama-läsaren Emma Andersson efterlyste hjälp och fick svar.

”Tack, men nej tack! Får man säga det så här i jultider?

För nu är den ju snart här, julen. Och när jag tänker på den stundande högtiden tänker jag också ”tack, men nej tack”! Inte till julen som sådan, utan till alla presenter som min 10- månadersbebis förmodligen kommer få. 

I vår släkt har vi sedan länge slutat med julklappar mellan oss vuxna, men barnen får fortfarande. Mitt barn är yngst i släkten och har också många vuxna runt sig som vill ge honom saker. Eftersom han har äldre kusiner betyder det att han ärvt i stort sett allt, och i dessa tider när klimathotet står bakom nästa hörn, tycker jag bara att det är positivt – både för plånbokens och klimatets skull. Detta gör dock att önskelistan blivit ganska kort, mitt barn har nämligen lika roligt med en barngaffel som med en ny, fin leksaksbil. Han vet liksom inte ens vad leksaker är – allt är en lek i hans nyfikna ögon. 

Går det att slå in blöjor och katrinplommonpuré? På allvar funderar jag på att ta något här hemma och slå in, för hittills har papper och snören varit mest populära när det vankats paketöppning. 

”Jag låter hellre tomten knacka på en extra gång hos en behövande familj”

Jag har nu sagt till mina släktingar att de får köpa max en julklapp var till min son. Jag har försökt säga det med allvar i rösten så att alla ska förstå, men mötts av halvskratt och ett ”det kan inte du bestämma”. Men det kan jag väl visst?! Sakerna som köps kommer ju att fylla MIN redan lite trånga boning. 

Samtidigt vill jag inte vara otacksam mot mina släktingar, så jag berättade om mitt dilemma i mamas Facebook-grupp mamapower, och undrade hur man gör för att slippa stänga dörren i ansiktet på tomten. Jag fick en hel mängd bra tips som jag därför vill dela med mig av här!

Det vanligaste tipset jag fick var att öppna sparkonto till barnet, eller att skriva detaljerade listor med saker han faktiskt behöver. Många mammor i gruppen verkar ha supergod framförhållning och tänker redan nu på badkläder till sommaren, regnställ eller böcker till framtida sagostunder. (Den framförhållningen behöver dock inte betyda att han måste få allt nu, utan kan få presentkort som kan användas när behovet finns – smart!) 

Några tipsade om att önska sig julklappar till barn som annars inte kommer få några. Man kan exempelvis skänka i staden där man bor eller köpa gåvobevis hos någon hjälporganisation. Några sa också att man faktiskt kan ställa krav på att en del av budgeten SKA gå till bättre behövande barn. På så sätt går det att slippa fylla på både klimatångesten och hemmet med saker. 

Det verkar ju alltså som att många andra lyckats med detta och efter mitt inlägg i mamapower är jag övertygad; I år säger jag ”tack men nej tack”, fortsätter diskutera vår klimatpåverkan hemma och låter hellre tomten knacka på en extra gång hos en behövande familj.

Text: Emma Andersson

Spana också in vår lista med tips på klimatsmarta hållbara julklappar
Du kanske också vill läsa influencern Angelica Lagergrens krönika om att fira jul utan sina barn? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!