Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Då: Afterski. Nu: Springa efter en skenande pulka.
Då: Afterski. Nu: Springa efter en skenande pulka.
Då: Afterski. Nu: Springa efter en skenande pulka.
Då: Afterski. Nu: Springa efter en skenande pulka. Foto: Istock

Skidsemester före och efter barn – 10 tydliga skillnader

Glöm offpist, långluncher i toppstugan och pjäxdans till coverband – skidsemester med barn är något helt annat än förr. mamas KNIVLISA har varit i fjällen och listar de största skillnaderna mellan skidsemester före och efter barn.

mamaredaktionen

1. Morgonen

Före barn: Du snoozar bort förmiddagen, klär på dig, äter frulle, ut i backen. Största motgången är att äggen på hotellet var liiiite för hårdkokta.

Efter barn: Väckarklocka har du inte använt på många år, så du vaknar av den vanliga sparken på dagens valda kroppsdel. Sedan kutar du efter barnen med inte bara ett, utan hundra, lager kläder. Tanken slår dig att svetten (på dig) kommer bilda miljoner iskristaller på din hud när ni kommer ut.

2. Från stuga till backe

Före barn: ”Åh, det är så jobbigt att gå och köpa liftkort, varför kan man inte bara få åka direkt?”

Efter barn: ”Få se nu, fyra par skidor, fyra par stavar, två stora väskor med mat, och två människor som inte vill gå själva, hur ska det ens gå att förflytta sig EN meter?”

3. Syssla i sittliften

Före barn: ”Så skönt att sitta och vila lite grann.”

Efter barn: ”Vänta, kan inte barn glida ur de här hur lätt som helst och dödsstörta ner i ravinen? Bäst att jag sitter superspänt och håller krampaktigt i deras overaller.”

4. Synen på (alla) småbarn

Före barn: ”Gud vad gulliga de är som åker störtlopp, fria som vinden, som vore de själva på hela berget.”

Efter barn: ”STANNA! Ni MÅSTE lära er att kolla UPP i backen, ni blir ju överkörda av fartgalna 90-talist-stockholmare utan koll.”

5. Matsäcken

Före barn: Du har absolut inga mackor, eftersom du ska sitta länge på fjälltoppsrestaurangen och lyxäta with a view. Det är halva upplevelsen. Man är väl DINK (double income, no kids).

Efter barn: Du har gjort hundra mackor, pannkakor, muffins, varm choklad, varm saft, ägg och någon överraskning. Samt massa mutor i form av kexchoklad. Eftersom en barnportion på restaurang kostar ett mindre lands BNP är det INTE ett alternativ att äta ute.

6. Det störigaste med snön

Före barn: När den är för lite pudrig eller isig. Att föret inte är optimalt alltså.

Efter barn: Att du med jämna mellanrum måste hacka bort klumpar från barnens pjäxor (ofta på skidor i en skogsslinga).

7. Dagens största träningsmoment

Före barn: När du gör 360 i ett hopp.

Efter barn: Att du åker i förväg för att det går så bra, och sedan måste knata uppför backen för att barnet har ramlat högst upp.

8. Vuxenrelationen

Före barn: Ni åker tillsammans hela dagen (läs gör åttor) och småpussas i liften tills det är dags för en Irish coffee och långkalsongsmys framför brasan.

Efter barn: Ni ser knappt röken av varandra på hela dagen eftersom en av er måste gå på toaletten med det ena barnet, samtidigt som den andre sliter sig svettig i fjällets plattaste barnbacke.

9. Avslutning på dagen

Före barn: Man slutar när man vill och går till after skin, sveper hot shots och röjer med coverbandet!

Efter barn: Man slutar när första barnet vägrar åka mer (vilket mycket väl kan inträffa efter första åket) och går i stället till knattediskot, dricker medhavd Mer och klappar i takt med en jättelik snögubbe.

10. Vad du postar på Instagram

Före barn: Motljusbild på dig från toppen.

Efter barn: En film där barnet gör sina första svängar! Du har aldrig varit stoltare, eller lyckligare.

Du vill kanske också läsa denna igenkännande lista: Om vabruari hade Facebook – exakt så här skulle det vara
Skippar ni skidsemester och tar en tripp till huvudstaden istället? Kolla in våra tips på saker du kan göra med barnen i Stockholm!

Text: Lisa Eriksson