Är skärmar farliga för barn? Hur länge bör en 1-åring sitta framför en ipad? Och vad gör skärmtiden med barnens kroppar? Hjärnforskaren Katarina Gospic svarar. Foto: Getty images

Är skärmar skadliga för barn? – Hjärnforskaren svarar

Tio minuter Babblarna, en timme framför Barnkanalen och lite play doh-hacks på Youtube. Timmarna framför skärmen springer snabbt i väg för såväl våra barn som oss vuxna, men hur skadlig är skärmen för barnen egentligen? Vi vände oss till hjärnforskaren Katarina Gospic för svar.

Visst är det skönt att få en lugn stund i bilen medan bebisen kollar ”Babblarna” på paddan, eller en liten sovmorgon medan barnet kollar ”Greta Gris” på mobilen i sängen? Men hur skadlig är skärmtiden för våra barn egentligen? Och kan timmarna framför tv, telefoner och surfplattor försämra synen eller till och med skada deras nackar?

Enligt statens medieråd använde 54 procent av de svenska ettåringarna internet förra året. När Internetstiftelsen släppte 2019 års undersökning om barn och ungas internetanvändning kunde man utläsa att 77 procent av barnen mellan 11 och 19 år dagligen var inne på sociala medier.

54 procent av ettåringar använder internet

När vi var små visades barnprogram en kort stund varje kväll och Kalle Anka var heligt på julafton. Idag, när all världens underhållning finns framför näsan på barnen, är det kanske inte konstigt att det konsumeras desto mer. Samtidigt går vi föräldrar med näsorna i mobilen mest hela tiden, oavsett om det är för praktiska saker som inköpslistor och skolans informationsverktyg, eller för att själva hålla oss uppdaterade i sociala medier.

Så, hur ska man som förälder tänka när det kommer till skärmtid? Hjärnforskaren Katarina Gospic, 35, har skrivit böcker om hjärnan och syns flitigt i tv-rutan som expert när det kommer till forskning om skärmtid. Här ger hon tre mammor med olika dilemman råd kring hur de ska tänka kring skärmtid för barnen.

Lena, 27: ”Hur skadlig är skärmen?”

”För husfridens skull låter jag min 1-åring kolla på paddan medan jag fixar hemma eller när vi åker bil. Men hur skadlig är skärmen? Finns det någon åldersrekommendation kring skärmtid och kan nackdelarna vägas upp av att jag alltid försöker välja program som ska stimulera barnets utveckling, som exempelvis ’Babblarna’?”/ Lena

Expertens svar: ”Det skadligaste med skärmen är att den tar tid ifrån det viktigaste” 

”Självklart kan det finnas bra innehåll på skärmen, bra appar kan till exempel snabba på utvecklingen av språk och matematik. Rekommendationen från Amerikanska Barnläkarakademin är att barn under två under inte borde ha någon skärmtid. Under hösten publicerades en uppmärksammad studie som var den första att visa hur skärmtid hänger ihop med strukturella förändringar i hjärnan. Ett barns hjärna utvecklas snabbt under de första åren och mer skärmtid ger sämre kontakt mellan hjärncellerna. Vissa av förändringarna är så pass stora att barnet skulle kunna få sämre förutsättningar för att utveckla sina kognitiva förmågor i form av språk, strategiskt tänkande och känsloreglering. Sen finns det ett stort orosmoment med vad skärmen tar tid ifrån. Barn i den här åldern behöver närhet och interaktion – något skärmen tar tid i från. Försök i stället att lägga undan paddan och prata med eller läs en bok för barnet. Ju yngre ett barn är desto viktigare är det att skärmtiden är kvalitativ. Det vill säga att man tänker på innehållet, längden och att man tittar tillsammans med sitt barn.” 

Ett barns hjärna utvecklas snabbt under de första åren och mer skärmtid ger sämre kontakt mellan hjärncellerna. Foto: Getty images

Läs också: ”Hjälp, jag favoriserar ett av mina barn” 

Ida, 32 ”Mitt barn är beroende av telefonen”

”Min 5-åring har utvecklat någon form av beroende till telefonen. Så fort jag försöker ta den ifrån honom blir han väldigt arg. Jag försöker hitta bra argument som ska få honom att förstå att det kan påverka hans kropp längre fram i tiden, men finns det verkligen bevis på att exempelvis ögon och nackar mår sämre efter en uppväxt framför skärmen – och kan man bli kvitt barnens skärmberoende?”/ Ida

Expertens svar: ”Försök skapa en balans när det kommer till tiden vid skärmen”

”Många appar är designade för att attrahera ditt belöningssystem. De är byggda för att få oss att vilja fortsätta titta eller spela lite till. Barns hjärnor har, till skillnad från vuxna, svårare att sätta gränser. Försök att skapa en balans mellan andra aktiviteter och tiden vid skärmen. 

När det kommer till skärmtid för barn i den här åldern ska man tänka på tillgången till skärmar, längden på skärmtid och innehållet. Den bästa skärmtiden är (ju yngre desto viktigare), kort, begränsad, tillsammans med en vuxen och med ett pedagogiskt innehåll. Sen finns det lite att tänka på när det gäller hur kroppen mår av livet vid skärmen. Ögonen påverkas om man tittar på en sak med samma avstånd under en längre tid. Ögonen behöver varierad stimulans, det vill säga att man fokuserar både nära och långt bort samt tittar i olika vinklar. Dessutom ökar tyngden på nacken med fem gånger när man sitter med näsan i skärmen.” 

Skärmen kan påverka ögonen om man tittar på en sak med samma avstånd under en längre tid. Foto: Getty images

Diana, 38 ”Är vännerna online bättre än inga alls?”

”Min 11-åring sitter väldigt mycket framför Youtube och Tiktok. Jag försöker vara delaktig i vad hon kollar på men så fort jag lämnar rummet kan hon ju enkelt byta innehåll. Hon har inga andra fritidsaktiviteter och säger själv att hon har många kompisar som hon pratar med via dessa kanaler. Hon har inte så många kompisar på sina skola och jag gillar ju trots allt att hon har någon att prata med – även om det faktiskt sker online. Borde jag ändå försöka minimera hennes tid vid skärmen eller kan skärmtid faktiskt vara gynnsamt i vissa fall?”/ Diana

Expertens svar: ”Hjälp ditt barn att hitta en rolig fritidsaktivitet”

”Du skriver att det känns bättre att hon har kompisar, oavsett om det är online eller inte, men jag tycker inte att det ena behöver utesluta det andra. Man kan ha kompisar online, men det är också väldigt viktigt att träffa kompisar i verkliga livet. 

Mitt tips är att du som förälder behöver hjälpa ditt barn att hitta en rolig fritidsaktivitet. Studier visar att sport i grupp är bra för barn ur många aspekter. Bland annat skapar det ett ”jävlar anamma” som är en riktig framgångsfaktor senare i livet och dessutom kanske hon träffar några nya kompisar på köpet.”

Som förälder kan du behöva hjälpa ditt barn att hitta en rolig fritidsaktivitet. Foto: Getty images

Mer spännande läsning:
mama-psykologen svarar: Mina bonusbarn gör mitt liv till ett helvete!
Eller: Vår 2-åring visar tecken på beroende

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!