Skådespelaren Malin Arvidsson förlorade dottern Nike i vecka 40. Foto: Privat

Skådespelaren Malin Arvidsson: ”Min dotter dog i magen i vecka 40”

Varje år dör ungefär 450 barn efter graviditetsvecka 22 i Sverige. För att hedra dessa barn uppmanas vi att den 20 mars bära vitt. För bara några veckor sedan förlorade skådespelaren Malin Arvidsson, 40, sin dotter Nike i graviditetens slutskede. ”Bär vitt-dagen är så viktig”, säger hon till mama.

Lisa Nylén

Den 7 februari var det beräknat födelsedatum för skådespelaren Malin Arvidssons, 40, dotter Nike. Endast en vecka tidigare hade Malin gjort ett ultraljud som indikerade att allt såg bra ut.

– Det var fullt flöde i navelsträngen. Nike låg rätt med huvudet ner och hjärtat slog. Då var det som att jag checkade ut och tänkte att allt var klart. Jag slutade vara orolig, säger Malin till mama.

– Då hade jag ingen aning om att mer än 400 barn per år föds stilla.

Malin Mases-Arvidsson

Ålder: 40.

Familj: Maken Jesper Mases-Berglund, 41 och dottern Alfonsina, 12.

Bor: Rindö, Vaxholm.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Som Sheila i TV-serien ”Alex” på Viaplay och TV3, samt som Karin i Sverigepremiären av ”Såsom i en spegel" av Ingmar Bergman på Regionteatern Blekinge Kronoberg i höst.

Några dagar före BF noterade Malin färre fosterrörelser, men reagerade inte direkt eftersom hon tänkte att allt var lugnt. Att Nike skulle komma snart.

Men så blev det inte. Den 6 februari, dagen före BF, åkte Malin in till sjukhuset eftersom hon upplevde väldigt monotona fosterrörelser.

– Det kändes liksom statiskt i magen. Fast det var fullt av sammandragningar. Sammandragningar är dock inte samma sak som fosterrörelser, så när jag la mig ner för att få kontakt med Nike på de sätt jag visste fungerade fick jag ingen kontakt alls. Det gjorde mig alldeles kall.

Malin med Nike i magen i december 2017. Foto: @malinarvidssonofficial

Malin ringde till sjukhuset direkt, även om hon inte kunde föreställa sig att det skulle vara något så dramatiskt som fosterdöd. Tyvärr visade det sig att det värsta hade hänt – Nike hade dött i magen. Trots det fick Malin vänta ytterligare två dagar på förlossning, då hennes kropp ännu inte var mogen.

– Efter mycket vånda beslöt vi oss för en vaginal förlossning och inte kejsarsnitt på grund av att det var det bästa för min kropp, vårt sorgearbete, vår anknytning och för Nikes förhoppningsvis framtida syskon.

”Det var en oerhört fin upplevelse att faktisk få föda Nike”

Malin fick hjälp att lugnt starta förlossningen.

– Dessa preparat och min kropp behövde 24 timmar på sig att vara redo, därav det oerhört smärtsamma i att behöva vänta och vänta, förklarar hon, men tillägger att de fick bästa tänkbara omvårdnad på Danderyd sjukhus.

– I slutändan visade det sig att det var en oerhört fin upplevelse att faktisk få föda Nike. Det var helt otroligt. Så vackert, så kärleksfullt, så starkt, så makalöst. Trots att hon föddes stilla är hon ju vår gemensamma förstfödda dotter som vi för alltid kommer älska gränslöst.

Nike föddes stilla den 7 februari. Foto: @malinarvidssonofficial

Varför Nike dog i magen vet inte Malin ännu.

– Det är 50 procents chans att vi får reda på dödsorsak och vi inväntar fortfarande svar, säger hon och berättar att hon och hennes man har valt att obducera Nike, bland annat för att stötta forskningen.

– Det finns sätt att förebygga det här och skapa en medvetenhet, men jag upplever att det inte pratas om riskerna i slutskedet av graviditeten, för man vill inte skrämma upp föräldrarna.

”Jag måste göra något gott, för jag blir galen av att inte kunna påverka min egen situation”

För tolv år sedan födde Malin sin första dotter Alfonsina efter en komplikationsfylld graviditet. Därför hade mödravården extra koll på henne när hon nu väntade Nike.

– Jag åt blodförtunnande för att moderkakan skulle växa och Levaxin för min sköldkörtel, men allt såg jättebra ut och graviditeten gick så bra. Det som hänt oss är helt och hållet fruktansvärt.

Bara några dagar efter Nikes död fyllde Malin 40 – en dag som var omöjlig att känna glädje inför efter det som hänt. Men för att göra något meningsfullt med sin födelsedag valde hon att starta en insamling till Spädbarnsfonden.

– Min känsla var att jag måste göra något som gör gott, för jag blir galen av att inte kunna påverka min egen situation. Så då kom jag på att jag skulle starta en insamling till Spädbarnsfonden i Nikes namn och göra det som en 40-årspresent till mig – och till alla kommande barn vi kanske skulle kunna rädda undan samma öde som Nike och vi gått till mötes.

"Nike, vår gudinna av seger, har uträttat stordåd", skriver Malin Arvidsson på Instagram. Foto: @malinarvidssonofficial

Spädbarnsfonden är en ideell förening som arbetar för en bättre vård och livssituation för dem som mister sitt barn i magen eller under barnets första levnadsår. De samlar bland annat in medel till forskning för att minska antalet barn som dör före födelsen eller under det första levnadsåret.

Malins målsättning var att samla in tusen kronor, men efter att ha berättat om dotterns död och insamlingen på Instagram och FB är summan i skrivande stund uppe i över 80 000.

– Det är helt otroligt! Det här var också ett sätt för mig att kunna säga till folk att detta har hänt. Det har ju ändå synts att jag väntar barn, folk har vetat. Ska jag då möta mina kollegor och vänner om och om igen och berätta hur det har gått? Då valde jag att berätta om det så här – om sorgen och vad som hänt.

– Det föds åtta döda barn i veckan och det är inte okej. Vi har möjlighet att stoppa det här, man måste bara välja. Det handlar om prioriteringar. Jag vill att de här pengarna ska gå till att förebygga just det. Och även till Spädbarnsfondens minnespåsar – att de ska fortsätta få finnas på alla sjukhus.

”Bär vitt-dagen är så viktig, för det finns mycket skam och rädsla i det här”Skådespelaren Malin Arvidsson

Den 20 mars uppmanar bland andra Barnuppropet att vi ska bära vitt för att minnas och hedra alla de barn som dog i magen eller under sitt första levnadsår. För Malin är det självklart att uppmärksamma detta.

– Bär vitt-dagen är så viktig, för det finns mycket skam och rädsla i det här. Det finns så många människor som tror att de är ensamma i sina känslor och då är det så viktigt att våga berätta. Jag hade ingen aning om att det hände så ofta, men nästan vem man än pratar med känner någon som varit med om det. Så pass vanligt är det, så det som är skamligt är att vi inte har kommit längre.

– Det borde gå att prata om det här på ett sätt utan att man skrämmer upp föräldrar, och istället får en ökad medvetenhet om det skulle vara så att något avviker. Det betyder inte att det kommer göra det, utan om.

Om några veckor är det dags för Nikes begravning, och fram tills dess är Malins insamling öppen.

– Jag startade insamlingen dels för min egen skull men också för att Nike inte ska ha fötts stilla förgäves. Jag vill att hennes död ska generera någonting gott.

Stöd Malin Arvidssons insamling till Spädbarnsfonden här.