Shaken baby syndrome - därför händer det
Shaken baby syndrome - därför händer det Foto: .......

Shaken baby syndrome - därför händer det

Varje år dör och skadas bebisar i Sverige av att deras föräldrar skakar dem - ofta i ett desperat försök att få tyst på skrikandet. "När du inte orkar längre, lägg ner barnet i sängen och gå ut ur rummet", säger Björn Tingberg, specialist på shaken baby syndrome.

Du har säkert varit med om det. Ditt barn skriker som om det inte fanns någon morgondag, det bara fortsätter och fortsätter – och du har försökt allt. Vyssjat. Sjungit. Klappat. Gråtit. Till slut tappar du förståndet och vet inte vad du ska göra. Du ser svart. Skaka? Nej, du gör det inte.

– Det är inte förbjudet att tänka att man ska skada barnet, det som är förbjudet är att göra det, säger Björn Tingberg, specialistsjukskötare och medicine doktor på barnskyddsteamet Mio vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Jag tror att de flesta som har haft spädbarn som skriker vid något tillfälle vill kasta ut dem genom fönstret eller liknande. Det är inte konstigt och kan nog också fungera som en ventil. Att skaka det är däremot att gå för långt, säger Björn.

Shaken baby syndrome ger bestående men

Det är dock bister verklighet bland småbarnsföräldrar som tappar greppet. Var tredje dag utsätts ett spädbarn inom våra blågula gränser för misshandel av en förälder, enligt Rädda Barnen. Fenomenet skakade barn, också kallat shaken baby syndrome, SBS, är efter plötslig spädbarnsdöd den vanligaste dödsorsaken bland bebisar upp till 6 månaders ålder. De flesta av barnen som skakas av sina föräldrar överlever men får bestående men, till exempel svåra synfel eller blindhet, mentala och fysiska handikapp, motoriska svårigheter eller förseningar och olika krampsjukdomar.

– Fler fall identifieras som shaken baby syndrome i dag jämfört med för tio år sedan, men den största orsaken till det är nog att vi i sjukvården blivit mycket duktigare på att identifiera och diagnostisera dem, säger Björn.

Informationskampanjer där man berättar om hur farligt det är att skaka en bebis, och hur man ska göra när barnet skriker, tros kunna halvera antalet drabbade barn. Nu diskuteras även en förändring av själva brottsrubriceringen.

Det är tal om att ändra brottsrubriceringen till synnerligen grov misshandel av barn. Kan det hjälpa?

– Att ändra brottsrubriceringen tror jag inte har någon som helst effekt på antalet barn som skakas, det är helt andra mekanismer som styr den här typen av våld. Det verkar mer vara en impulsstyrd handling än en medveten handling som har till syfte att uppfostra eller lära barnet att inte skrika, säger Björn.

Flera undersökningar visar att det är vanligare att män skakar barn. En kanadensisk studie visade att 72 procent var män och totalt 50 procent av dem var biologiska pappor.

– Det finns inga studier på detta i Sverige än, så vi vet egentligen inte hur det ser ut här, säger Björn Tingberg.

Hur ska man hindra sig själv från att skaka sitt barn?

– Man kan bli helt slut av att höra skrik, det kan hända vem som helst. Sedan handlar det om att ta reda på vem man kan ringa mitt i natten när man inte orkar längre, vem kan man prata med? Alltså, vanligt nätverkstänkande. Men en av de viktigaste sakerna är att lära sig att när man inte orkar så ska man lägga ner barnet i sin säng. Ingen person kan trösta när man är så upprörd så att man håller på att gå sönder.

– Lägg ner barnet, gå ut ur rummet, lugna ner dig. Man kan till och med gå in till det skrikande barnet och säga ”jag hör att du skriker och jag ska snart ta upp dig, men inte just nu, jag kommer strax”. Då slipper man känna att man överger sitt barn. Man är ingen dålig förälder om man gör så, men det kan bli farligt att försöka trösta med barnet i famnen när man inte klarar av det.

Så kan du trösta din bebis

Håll bebisen mot ditt bröst och massera barnet försiktigt.

Sänk störande ljud och släck lampor.

Spela lugn musik.

Håll om bebisen och andas långsamt och lugnt. Barnet kan känna av hur du mår och själv lugna ned sig.

Gå ut och gå med barnet i barnvagn eller ta med det på en åktur i bil.

Sjung lugna sånger eller prata på ett lugnande sätt.

Spela in ett entonigt ljud, som en dammsugare eller hårfön, och spela det för din bebis.

Sätt ned barnet i sängen en stund och gå ut ur rummet, även om det skriker hysteriskt. Det är bättre än att göra något förhastat som du får ångra.

Använd öronproppar, hörlurar eller lurar med musik när barnet skriker ihållande.

Ring till en släkting eller vän som du litar på och be att hen tar över ett tag så att du kan vila eller gå ut en stund.Källa: Vårdguiden.

Av: Caroline Engvall

Du kanske också vill läsa om programledaren Jessica Almenäs som blev utbränd: ”Mitt enda fokus var att ta hand om barnen”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!