Räkna ut vilket ligg som blev till en guldklimp! Foto: Shutterstock

Vilket sorts ligg är ditt barn resultatet av? Kolla här!

Kommer du ihåg hur det var när dina barn blev till? Eller planerar du en till knodd? Med ligg-kalendern vet du när bebisen förväntas göra entré!

mamaredaktionen

Psst! Givetvis är alla bebisar välkomna när som helst på året och för de flesta går det ju inte att planera en graviditet – så läs med glimten i ögat.

1. Midsommarligget

Födelsedagen infaller: 19 mars–21 april.

Den som är född under den här topperioden (de flesta barn föds då) är resultatet av det där årliga midsommarligget (skål!) eller äntligen-är-det-semester-JAAA-ligget!

2. Högsommarligget

Födelsedag: 22 april–19 maj.

Förhoppningsvis har flera veckor av värme och semester gjort att vardagsstressen släppt och att semesterkåtslaget kickat in. Bada, grilla, natta barn, ligga.

3. Sista rycket-ligget

Födelsedag: 20 maj–18 juni.

Under den här perioden njuter vi av sommarens sista veckor (och varandra!). Om det inte hann liggas lika mycket som planerat under semestern finns ju alltid kräftskivorna!

4. Rutinligget

Födelsedag: 19 juni–21 juli.

Nu är det höst igen. Tillbaka till skolan, till jobbet och till kalendern och rutinerna. Dags att ta tag i den där to do-listan? Syskon till Greta står ju på listan, det är bara att börja hugga i så en kan bockas av.

5. Höstlovsligget

Födelsedag: 22 juli–20 augusti.

Den där jäkla bebisen har inte hunnit med att göras. Tacka Gud för höstlov! Det blir intensiv-ligga medan barnen är hos farmor och farfar. Eller på Halloween efter lite rollekar.

6. Tristessligget

Födelsedag: 21 augusti–18 september.

Grått, trist och du är novembertrött (och lite stressad inför julen). Det enda som sätter lite guldkant på tillvaron är hemmamyset med kärleken.

7. Mellandagsligget

Födelsedag: 19 september–20 oktober.

Blir det inget lusseligg (eller Nobelligg) så får det bli ett julligg! Röda underkläder, sovmorgon... Och får ni inte till det under juldagarna så kan ingenting stoppa er på nyårsafton! Pang, bom och fyrverkerier!

8. Thailandsligget

Födelsedag: 21 oktober–18 november.

Ni flyr den ”oh så hemska” svenska vintern och tar en vecka eller två i Thailand tillsammans med fem miljoner andra svenskar. Och ligger. I bungalower och kanske till och med på stranden!

9. Sportlovsligget

Födelsedag: 19 november–20 december.

Passa på efter en heldag i skidbacken: Basta, mys lite framför brasan. Kanske på en fårfäll. Lyssnande på Barry White. Ätande jordgubbar. Eller så orkar du ingenting. Under den här perioden liggs det lågt, minst barn föds nästan alltid i december.

10. I väntan på våren-ligget

Födelsedag: 21 december–20 januari.

Hur tänkte ni nu? Ska ert stackars barn behöva fylla år kring jul eller kanske till och med på julafton eller nyårsafton och aldrig bli ordentligt firat? Hur trist och händelselöst det än är i mars är det ingen ursäkt! Klä genast på er.

11. Vårligget

Födelsedag: 21 januari–19 februari.

Sugen på lammstek anyone? Nu börjar det äntligen bli lite vår i luften och knoppar brister. Likt påskharar med vårkänslor går ni loss och förhoppningsvis är det ett och annat ägg (utöver de som är fulla av godis) som uppsöks.

12. Brunstsäsongsligget

Födelsedag: 20 februari–18 mars.

Nätterna är ljusare och vårkänslorna har kickat in, det är svårt att låta bli varandra. Det tycker även djuren – det gökas överallt!

På ravekryssning, i en raggarbil eller ett glaskärl i ett laboratorium – här avslöjar mama-läsarna hur deras bebisar blev till!
Läs också: Svenska mammor vill ha mer – och bättre – sex! 

Av: Anastelle Wieslander