Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur hittar man tid och energi att dejta under småbarnsåren? Psykologen och sexologen Linn Heed ger sina bästa tips och tricks.Hur hittar man tid och energi att dejta under småbarnsåren? Psykologen och sexologen Linn Heed ger sina bästa tips och tricks.Hur hittar man tid och energi att dejta under småbarnsåren? Psykologen och sexologen Linn Heed ger sina bästa tips och tricks.
Hur hittar man tid och energi att dejta under småbarnsåren? Psykologen och sexologen Linn Heed ger sina bästa tips och tricks. Foto: Unsplash / Priscilla Du Preez & Dave Goudreau

Studie visar: Så ofta dejtar lyckliga par (och det kan ni hitta på!)

Hur ofta är det egentligen optimalt att dejta? En studie visar att det varken bör ske för ofta, eller för sällan. Men hur får man till den där romantiska tiden i vardagskaoset? 

– Småbarnsåren kommer alltid att se till att ni har fullt upp. Det handlar om att prioritera och säga att VI är viktiga, säger psykologen och sexologen Linn Heed.

Småbarnsåren = romantikdöden? Sömnbrist, tidsbrist och att en ny person - ditt barn - plötsligt upptar större delen av din tankeverksamhet är bara några anledningar till att den spontana romantiken ofta får ta ett steg tillbaka när barnen är små. Hur ska man orka planera (och genomföra) en dejt när man knappt orkar tvätta håret? Psykologen och sexologen Linn Heed har fått frågan förut.

För många mammor kan behovet och längtan av fysisk kontakt till en partner minska när man bär runt på en bebis hela dagarna, men Linn menar att fysisk kontakt inte är att underskatta.
– Även om man kan känna sig ”mättad” av närhet och hud, så är handen som smeker ryggen i soffan eller en puss i nacken när man står och diskar efter middagen också viktig. Vardagsberöring öppnar lättare upp för vardagshångel vilket lättare leder till sex och intimitet.

En dejt i månaden är ett bra riktmärke, menar psykologen och appen Coupleness relationsexpert, Linn Heed.En dejt i månaden är ett bra riktmärke, menar psykologen och appen Coupleness relationsexpert, Linn Heed.En dejt i månaden är ett bra riktmärke, menar psykologen och appen Coupleness relationsexpert, Linn Heed.
En dejt i månaden är ett bra riktmärke, menar psykologen och appen Coupleness relationsexpert, Linn Heed. Foto: Coupleness

Att få tid och energi till en dejt kan ändå kännas otroligt avlägset ibland. Hur gör man?
– Man bestämmer sig för ett DATUM och GENOMFÖR. Det kommer aldrig att skapas ett naturligt utrymme och tid. Det handlar om att prioritera och säga att VI är viktiga, kanske viktigast just nu, för att orka och vilja dra vardagslasset tillsammans. Ordna gärna med barnvakt, men sätt rimliga förväntningar. Risken är överhängande stor att ni blir besvikna om ni målar upp alldeles för grandiosa vyer av vad dejten ska innehålla och leda till. Tänk mysig kvalitetstid tillsammans, där ni kan slappna av, skratta och upptäcka varandra på nytt, utan ett litet barn som pockar på uppmärksamhet. Kanske ett skumbad hemma med lite champagne och plockmat? 

LÄS ÄVEN: 14 tips som stärker relationen under småbarnsåren (hej vardagsdejter!)

Ja, på tal om barn som pockar på uppmärksamhet. Det är ju lätt att samtalet ”ändå” kretsar kring barnen, vardagen, måsten på dejten... Hur kommer man förbi det?
– För att skapa en skön feeling så återkalla ett härligt upplevt minne INNAN ni fick barn. Någonting som ni gjorde, upplevde, åt och så vidare. Det för er båda tillbaka till ett känslotillstånd av att vara uppfyllda av varandra och att dela något som par. Sedan kan man ”leka” fram genom att skriva lappar, ställa frågor på olika teman och då naturligtvis styra in det på sådant som inte handlar om vardagspusslet, barn, jobb och ”måsten”. 

En kyss innan jobbet - ja tack!”En dejt innebär att du och din partner har EXKLUSIV tid för varandra, och det kan vara när som helst, var som helst och hur som helst.”, menar Linn Heed.En kyss innan jobbet - ja tack!”En dejt innebär att du och din partner har EXKLUSIV tid för varandra, och det kan vara när som helst, var som helst och hur som helst.”, menar Linn Heed.En kyss innan jobbet - ja tack!”En dejt innebär att du och din partner har EXKLUSIV tid för varandra, och det kan vara när som helst, var som helst och hur som helst.”, menar Linn Heed.
En kyss innan jobbet - ja tack!”En dejt innebär att du och din partner har EXKLUSIV tid för varandra, och det kan vara när som helst, var som helst och hur som helst.”, menar Linn Heed. Foto: Jorge Gardner / Unsplash

Måste en dejt vara på kvällen?
– Nej, absolut inte! Den kan vara på dagen, på lunchen, när barnet är på förskola, skola eller fritids. Träna på att tänka utanför boxen. En dejt innebär att du och din partner har EXKLUSIV tid för varandra, och det kan vara när som helst, var som helst och hur som helst.

Finns det något nytt på dejtfronten?
– Det är egentligen bara er egen fantasi som är begränsningen för hur ni kan dejta varandra. Men det som ofta är framgångsfaktorer är när man anstränger sig för att göra det personligt (behöver inte vara dyrt och påkostat), med lekfullhet (bjuda på sig själv) och hjärta (man känner sig älskad på riktigt). Appen Coupleness, där jag jobbar som relationsexpert, är en bra hjälp till att dejta igen och hjälper till att bibehålla nyfikenheten i parrelationen. 

Kalla inte varandra för mamma och pappa

Just nyfikenhet är något psykologen och sexologen Linn Heed återkommer till under intervjun. Och dess motsats, att känna sig relativt likgiltig, inför sin partner, är något man bör vara uppmärksam på, menar hon.
– När du inte bryr dig längre är en stark varningssignal om att du behöver stanna upp. Kanske är det för att du är alldeles för trött och med ackumulerad sömnbrist, men det kan lika gärna vara att du exkluderar din partner för att du inte orkar ta in den andres tankar och känslor, säger Linn och fortsätter nämna varningstecken:
– Även när man börjar kalla sin partner för ”pappa” respektive ”mamma” och pratar om denne i tredje person. Då överger vi varandra som vuxna och bekräftar bara varandra i rollen som föräldrar. En annan vanlig fälla är att man suktar efter egentid, vilket är rimligt, men när all egentid fokuseras på sig själv och sina vänner och inte sin parrelation, då behöver man också fundera över varför relationen till sin partner och bästa vän inte längre prioriteras.

En dejt i månaden är bäst, enligt ny studie

Hur ofta ”behöver” man då dejta för att få en bra effekt på relationen? Det är förstås individuellt, men Linn berättar om en studie från 2016 på 10 000 par med barn*. Studien visade att det allra bästa var att gå på dejt en gång i månaden.
Varför? Par som går på dejt oftare än så tenderar att stressa över ekonomi, barnvakt och att man inte hinner med det som ska göras hemma. De par som hade dejt-nights en gång i månaden hade större sannolikhet att hålla ihop, jämfört med par som hade dejt-nights en gång i veckan eller färre än en gång i månaden, menar Linn. 

Hur vet man då om man har en sund relation, att ”kärleken är vårdad”?
– En sund relation existerar när det finns en naturlig balans mellan JAG – DU – VI. Det innebär att bejaka och se sina egna behov, den andres behov och de gemensamma behoven som par och som familj. Tänk tårtbitar och tenderar någon del att bli försvinnande liten eller ta alldeles för stor plats, vikta om, säger Linn och konkretiserar:

– Jag ska ta ett superenkelt vardagsexempel: Klockan är 17:30 tisdagkväll… barnen är hungriga, gnälliga och trötta. Maten är inte klar och du vet att du måste klara en jobbdeadline efter att barnen har lagt sig. Stressnivån är redan på max. Din partner kommer hem och vill ge dig en kärleksfull kram och förhoppningsvis en kyss. Lite vardagshångel i en stressad situation. Då är det lätt att vara avvisande, att svara ”Men herregud… hjälp till att duka istället”, eller något annat tillrättavisande. Det skapar direkt ett avstånd, en friktion och en dålig stämning. Istället för att ta några minuter och ge varandra ett kärleksfullt utrymme av bekräftande närhet och längtan. Barnen dör inte för att middagen dröjer ytterligare 5 minuter, tvärtom barn blir glad och upprymda när de ser sina föräldrar prioritera varandra. Tänk om och gör ”rätt”. Kärleksuppfyllda vuxna skapar bra vibbar för intimitet (=kärlekskitt) samt trygga barn.

Linn Heed

Ålder: 50.

Bor: Bromma.
Familj: Barnen Saga, 25, Malte, 15, och Loke, 10.
Gör: Leg. psykolog, leg. psykoterapeut, sexolog och appen Coupleness relationsexpert.

*Källa: Marriage Foundation 

LÄS ÄVEN: 14 tips som stärker relationen under småbarnsåren (hej vardagsdejter!)
LÄS ÄVEN:
Bättre sexliv efter barn? Sexrådgivarens bästa tips!