Foto: Getty images

Två kvinnor om sina skilsmässor: ”Vi blev bättre mammor efter separationen”

Att gå igenom en separation med barn kan vara oerhört tufft. mama har pratat med två mammor om hur det var för dem – och det visade sig att de båda har blivit bättre mammor efter skilsmässan.

Lisa Nylén

Vad ska man tänka på vid en separation när det är barn inblandade? Hur ska man dela upp vårdnaden efter skilsmässan, vad är bäst för barnen och finns det något man absolut inte ska göra? mama har pratat med två mammor som alla har gått igenom en separation och även om deras historier skiljer sig så har de en sak gemensamt, de tycker alla att de blivit bättre mammor efter skilsmässan.

Vi passade även på att be en familjeterapeut om hennes bästa råd inför, under och efter en skilsmässa. Du hittar hennes tips längst ner i artikeln.

Vill du försöka rädda relationen? Läs då denna artikel: Ska vi skiljas eller satsa? Vem krisar inte under småbarnsåren? 

Skilsmässa med barn – två mammor berättar:

Influencern Angelica Lagergren: ”Första tiden var kaos”

Influencern Angelica Lagergren skilde sig förra året och lever numera varannan vecka-liv med barnen Alice och Philip. Foto: @angelicalagergren

Förra våren sa influencern Angelica Lagergrens, 33, man Stefan att han ville skiljas.

– Jag fick först en chock, men det var för mycket bråk och för lite kärlek, berättar hon för mama.

Angelica Lagergren

Ålder: 33.

Familj: Pojkvännen Nicklas, barnen Alice, 4, och Philip, 3, och bonusbarnen Oliver och Lucas, 8.

Bor: Åkersberga.

Gör: Jobbar på Skincity och bloggar på amelia.

Idag lever Angelica varannan vecka-liv med barnen Alice och Philip och de veckor då de är hos sin pappa bor hon hos nya pojkvännen Nicklas. Att livet förändrats till det bättre sedan skilsmässan sticker Angelica inte under stol med, även om det var tufft i början.

– Först var allt en chock och kaos, men nu när jag fått landa inser jag att det var för det bästa. Jag lever i en kärleksfull relation nu, där vi verkligen ser varandra. Jag kan fokusera på mig och på min nya relation de veckor jag inte har barnen. Jag fokuserar mycket på dem när de är hos mig och har blivit en bättre och mer närvarande mamma efter skilsmässan!

”Jag kan fokusera på mig och Nicklas de veckor jag inte har barnen.” Foto: Privat/Angelica Lagergren

Sara Marie skilde sig efter sjukdomen: ”Vi växte ifrån varandra”

Sara Marie Lindblom är separerad från sina söners pappa sedan snart tre år och vittnar om en smidig skilsmässa. Detta är dock något hon märkligt nog får kritik för.

– Det är många som anser att man inte kan räkna vår skilsmässa eftersom den i slutändan blev positiv. Eller så tycker de att jag skryter och hackar ner på dem som det inte gått lika bra för.

Sara Marie Lindblom

Ålder: 34.

Familj: Sambon Mattias, 39, och sönerna William, 13, och Erik, 8.

Bor: Bua, strax utanför Varberg.

Gör: Jobbar som driftingenjör.

Sara Marie och hennes exman var ett par i nästan tolv år och skälet till att de skilde sig tror hon beror på att hon blev allvarligt sjuk för sju år sedan. Då var yngste sonen bara 10 månader.

– Jag fick en herpesinfektion som kröp upp i hjärnan, och var inlagd på sjukhus i tre månader. Jag och mitt ex hanterade detta olika, så istället för att växa gemensamt växte vi ifrån varandra, berättar hon, och förklarar att hon idag är frisk från infektionen men fortfarande har men av den.

Sara Marie Lindblom är separerad från sina söners pappa sedan snart tre år och vittnar om en smidig skilsmässa.

Den formella skilsmässan lämnades in i januari 2016 och det var även då de berättade för sönerna.

– Vi hade bestämt oss redan på hösten men avvaktade över julhelgerna. Vi satte oss ned båda två en kväll och talade om att jag skulle flytta ifrån huset.

Hur kom det sig att det var du som flyttade?
– Dels hade jag inte haft råd att köpa ut honom, dels är huset byggt 25 meter från hans föräldrar. Inget ont om dem men jag vill ha ett liv!

Hur tog barnen beskedet?  
– Den stora blev väldigt ledsen för han har kompisar som har skilda föräldrar som det inte fungerar för. Den lille som var 5 år då tyckte mer att det var ett äventyr. Han förstod nog inte innebörden där och då.

– Barnen behövde en ny rutin och man är ju van att leva med dem runt benen, så det blev tomt när de inte var hos mig.

Första tiden efter skilsmässan beskriver Sara Marie som tuff.

Är själv skilsmässobarn

Idag har Sara Marie barnen varannan vecka medan högtider delas upp.

– Min yngste fyller faktiskt 8 år idag (11 oktober, reds anm) och det är hans pappas vecka, så jag kommer åka dit och fika. Men själva kalasen har vi var för sig. På julafton kör vi alltid halva dagen var, så i år har jag förmiddagen och så lämnar jag lagom till lunch.

Ett av skälen till att Sara Maries skilsmässa gått så smidigt tror hon beror på att hon och exet inte hann bli osams innan de separerade.

– Vi insåg båda två att vi hade kommit till ett ändläge, så då tog vi beslutet där och då och hade inget groll mellan oss. Det viktigaste är att man pratar med varandra.

Det är dock inte alltid toppen, enligt barnen!

– De brukar försöka köra med ”det där får jag göra hos pappa”, men då kontrar jag med ”ska jag ringa och fråga?” och så säger de ”Näää”. Ibland hade de nog önskat att vi inte pratat lika mycket!

Är en bättre mamma efter skilsmässan

Det viktigaste att tänka på när man skiljer sig, enligt Sara Marie, är att aldrig tala illa om barnens andra förälder.

– Jag är själv skilsmässobarn från en skilsmässa som inte fungerade bra, så jag brukar säga ”tyck och tänk vad du vill om ditt ex, men aldrig inför barnen”. Jag biter mig hellre femtio gånger i tungan än att de får en smula av den uppväxt jag hade.

Idag lever både Sara Marie och barnens pappa i nya relationer och de ser till att hjälpa varandra när de exempelvis ska iväg med jobbet.

Skulle du säga att skilsmässan har förbättrat ditt liv?
– Ja, mot vad vi hade sista tiden. Jag tror att vi båda två är lyckligare och mer harmoniska nu. Och bättre föräldrar.

Barnpsykologen: ”Förälder kan man inte skilja sig ifrån”

4 tips för en lyckad separation med barn

Påminn dig om att du inte skiljer dig från att vara förälder.

Prata inte illa om den andra föräldern inför barnen.

Försök inte förändra ditt ex, förändra ditt eget beteende istället.

Försäkra barnen om att de inte har någon skuld i skilsmässan.

Att få till en smidig separation som Sara Marie är ofta långt ifrån enkelt. Även om båda parterna initialt planerar att bete sig så schysst som möjligt händer det ofta att det ändå blir friktion när separationen väl är ett faktum. Familjeterapeuten Anna Sylvén Björnör, 45, mamma till Benjamin, 9, och Hannes, 6, menar att det finns en särskild sak man alltid ska påminna sig om i dessa lägen:

– Man måste komma ihåg att man inte skiljer sig som förälder, utan som par. Gör skillnad på det. Förälder kan man inte skilja sig ifrån, utan det är man alltid tillsammans, för barnet. Men par är man inte längre, så det är viktigt att man tänker på det.

– Detta brukar folk blanda ihop när det blir komplicerat i relationen. Är man fortfarande sur på sitt ex kan det bli svårt att diskutera kring föräldraskapet.

Om man har väldigt svårt att kommunicera, vad ska man göra då?
– Då får man tänka ”vad behöver barnen att jag gör?”. Nu är jag deras förälder, vad behöver de? Så att man inte tänker att exet alltid gör på ett sätt som man inte gillar. Fokusera på vad barnen behöver från dig.

Och om det inte går att kommunicera alls?
– Det bästa man kan göra är att höra vad den andra föredrar, till exempel att kommunicera via sms. Att man är öppen kring det och har en vänlig ton. Ofta när man är i konflikt med andra brukar man tycka att den andra ska ändra sig men det är ju svårt att kräva. Istället kan man tänka ”vad kan jag göra för att underlätta?” – för barnens skull.

Vad ska man säga till barnen om man är osams?
– Då kan man säga att ”vi var ett par innan men vi är fortfarande din mamma och pappa och älskar dig lika mycket fortfarande”. Barn tar lätt på sig skulden annars.

Precis som Sara Marie ovan var inne på finns det enligt Anna ett stort no-no vid en separation:

– Man får aldrig tala illa om den andra föräldern framför barnen. Där får man prata med vänner eller ta hjälp utifrån istället. Via kommunen kan man till exempel få kontakt med en rådgivare.

Läs också: Svenska mammor: Vi vill ha mer – och bättre – sex!
Läs också: Skilsmässa – vid vilken ålder är det bäst för barn?