Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

Skiljas eller satsa? Expertens bästa råd till småbarnsföräldrar

Det är lätt att tappa bort kärleksrelationen när bebisen äntrar världen. Men hur gör man för att rädda ett förhållande som krisar – och hur vet man när det är dags för skilsmässa?

mamaredaktionen

Sömnbrist, kaos, skrik, bajsblöjor – att småbarnsåren tär på kärleksrelationen och att förhållandet sätts på prov är inte direkt någon nyhet. I dag lever vart fjärde barn med skilda föräldrar och det är speciellt småbarnsåren som sätter förhållandet på prov och då par oftast beslutar sig för skilsmässa.

Men hur vet man när det är dags att ta det stora klivet från relationen – eller om förhållandet är värt att kämpa för? Och hur gör man för att hitta tillbaka till den kärleksfulla relation man hade innan barnet/barnen tog över ens existens? Jo, det finns faktiskt massor man kan göra för att kicka igång kärleken igen – och skulle det vara helt kört så går det också att skilja sig ”snyggt” utan att barnen far illa. Det handlar som alltid om den mycket viktiga kommunikationen.

Foto: Istock

På vår medlemssajt Vi föräldrar kan du läsa denna artikel: Skilsmässa – vid vilken ålder är det bäst för barn? 

Daniella Gordon, samtalsterapeut och författare till boken ”Kärlek på allvar”, möter många kärlekskrisande småbarnsföräldrar.

– Föräldrarna är utmattade, stressade och arga på varandra. De har börjat jobba igen efter föräldraledigheten och barnet har börjat på förskolan. Föräldraansvaret har tagit knäcken på relationen. Vad jag ser är två utsvultna personer som vill HA kärlek men som inte orkar GE kärlek. De har gett allt de har till sitt barn. Naturligtvis handlar anklagelserna även om en mängd praktiska detaljer och ”orättvisor”. Om tvätt, matlagning, sömnbrist, städning, brist på egentid och så vidare, förklarar hon.

– När jag frågar paren som kommer till mig när de hade sex senast ser de ofta besvärade ut och säger att det var för ett, två år sedan. Sex känns så avlägset att det nästan är oöverstigligt. Det jag ser är att de alltför länge identifierat sig med föräldrarollen och tappat bort sin kärleksrelation.

mamas bloggare Vanja Wikström: ”Våra två första år som föräldrar tog nästan knäcken på vår relation”

Ett par som har varit helt öppna kring sin kärlekskris efter barn är mamas bloggare Vanja Wikström och hennes sambo Niklas Malmqvist som har sonen Iggy och dottern Tintin tillsammans.

Vanja Wikström och hennes Niklas krisade efter att första barnet föddes. Foto: Privat/Vanja Wikström

– Våra två första år som föräldrar var enormt tuffa och tog nästan knäcken på vår relation. Något vi varit öppna och ärliga med både inför vänner och familj, men också inför mina följare i sociala medier. Just för att det har känts viktigt att få visa att ja, det är magiskt att få barn – men det är också skitjobbigt. Kanske det absolut jobbigaste man varit med om, framför allt som par. I alla fall har det varit det för oss. Det känns viktigt för oss att få vara en del av att normalisera att det inte enbart är rosa fluff att få barn, säger Vanja.

Finns sätt att förebygga skilsmässa

Också Daniella Gordon menar att fasen som par går igenom när de blir föräldrar är tuff, och att det inte är ovanligt att det uppstår sprickor i relationen som är svåra att hantera när allt fokus ligger på den nya familjemedlemmen.

– Det är inte konstigt att det här händer. Att bli förälder och att ha ansvar för en liten varelses liv är en stor uppgift. Det är ganska naturligt att den uppgiften upptar hela ens existens. Att man letar sig fram till vad föräldrarollen kräver och innebär och att detta sökande blir det viktigaste i ens liv, berättar Daniella i ”Kärlek på allvar” fortsätter:
– Trots detta gör man ett stort misstag om man tappar bort det som var orsaken till att man skaffade barn, nämligen den kärlek som ledde till att man ville bilda familj. Det är viktigt att hitta tillbaka till varandra innan det har gått för lång tid och i bästa fall aldrig överge den intimitet som är kittet i kärleken.

”Att bli förälder och att ha ansvar för en liten varelses liv är en stor uppgift. Det är ganska naturligt att den uppgiften upptar hela ens existens.”

Men det finns sätt att hitta tillbaka till varandra, och det kräver att bägge parter är beredda på att mötas och höra varandra (se övning här nedan) för att kunna hålla ihop och fördjupa sitt förhållande.

Att bestämma en särskild dag för sex är en bra start för att få igång samlivet igen. Foto: Istock

Läs även vår artikel om hur ni vårdar relationen och sexlivet under småbarnsåren! 

Men hur vet man egentligen när det är dags att sluta försöka och gå vidare från relationen? Så här säger Daniella:

– När det känns som att ni har gjort allt ni kan för att hålla liv i er relation. Ni har bråkat och försonats igen. Ni har diskuterat olika alternativ för samlevnad. Särbo, time-out, flytt. Ni har varit hos parterapeuten där ni har fått verktyg för hur man ska kommunicera. Ni har pratat med familj och vänner och fått goda råd. Men ingenting har hjälpt. Det kan kännas som ett misslyckande att bryta upp, som att ni har gett upp. Men över 50 procent av alla gifta par och sambor skiljer sig eller separerar. Och 70 procent av dem som tar initiativ till att skiljas är kvinnor. Så ni behöver inte skämmas. Hälften av barnens kompisar lever med skilda föräldrar.

Vad ni än väljer så menar Daniella att det går att förvandla ett uppbrott från att upplevas som ett nederlag till en nystart i livet!

Så hittar ni tillbaka till varandra – för dig som vill fortsätta satsa

1. Skapa ett sexschema. Ha sex en gång i veckan på en bestämd dag. När man vet att man ska ha sex varje torsdag så ser man till att det blir av och då har man kommit igång med kärlekslivet. Det behöver inte vara fantastisk sex, det viktiga är att man har det, att man kommer igång. Det blir oftast bättre med tiden. 

2. Berätta om ert inre. Tappa inte kontakten! Prata med varandra om vad som pågår i ert inre, vad ni funderar på i ert eget liv, vad ni behöver och längtar efter både emotionellt och sexuellt. 

3. Ha fysisk kontakt varje dag. Håll varandra i handen, smek varandra, ge varandra en riktig tungkyss. Detta gör att ni känner er emotionellt nära varandra. 

4. Skapa själslig kontakt. Sitt mittemot varandra och titta in i varandras ögon i tre minuter. Utan att prata eller skratta. Detta ger er själslig kontakt. 

5. Uppskatta varandra. Uttryck uppskattning och tacksamhet över varandras positiva kvaliteter. Till exempel: ”Jag älskar din humor/din omtänksamhet/sättet du tittar på mig.” 

6. Dejta ofta! En dejt varannan vecka (efter att barnet är 1 år). 

7. Erbjud din hjälp. Fråga varandra ofta: ”Vad kan jag göra för att göra ditt liv rikare?”. 

Källa: ”Kärlek på allvar”.

Daniella Gordon känns även igen från tv-programmet ”Gifta vid första ögonkastet”.

Av: Annika Leone

Du kanske också vill läsa vår intervju med Sveriges första divorce planner, som hjälper par att skilja sig på ett bra sätt?
Här finns praktiska tips och stöd för den som har bestämt sig för att lämna en relation: ”Så klarar du skilsmässan – och så löser du varannan-vecka-livet”