Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Förlossningen förändrade underlivet, och nu känner sig läsaren Natalia osäker och osugen på att ha sex. Foto: Unsplash

Natalia, 24: ”Sedan förlossningen känner jag mig osäker när jag ska ha sex”

Natalia upplever att hennes underliv har förändrats efter förlossningen, vilket gör att hon drar sig för att ha sex med sin kille. Sexologen Sofia Rydhög ger henne tips för hur spärrarna ska släppa.

Lisa Nylén

Natalia, 24: ”Jag känner mig osäker när jag ska ha sex”

”Hej! Jag fick mitt första barn för 1,5 år sedan och upplever att jag och min sambo har tagit oss igenom detta bra. Den där chocken som jag förväntat mig uteblev och vi är ett bra team som föräldrar. Däremot har jag tappat självförtroendet i sängkammaren helt. Utseendemässigt känner jag mig helt okej, men underlivet känns inte alls som förr. Jag blir inte våt, trots att jag känner mig upphetsad, och jag har svårt att slappna av då jag upplever att jag inte har kontroll över hur det ser ut där nere. Jag vill helst inte att min man ska titta där, då det känns obekvämt. Jag tänder på honom och vill gärna ha sex med honom, men känner mig verkligen inte bekväm i min kropp just nu.”

Sexologen: ”Träffa en barnmorska som kan förklara hur ett underliv ska se ut”

”Hej Natalia! Fint att höra att ni tagit er igenom detta med att få barn på ett bra sätt som ett team. Det om något är positivt för en relation! Tråkigt att du känner att du har tappat självförtroendet när ni ska ha sex. Jag träffar många kvinnor som känner precis som du och det är så sorgligt, eftersom vi istället borde vara stolta över att ha fött ett barn, och över kroppens förändringar som hänger ihop med den bedriften.
Underlivet förändras efter en förlossning, det kan vi inte komma ifrån, men är du osäker på hur ett underliv ska se ut tycker jag att du ska boka en tid hos en barnmorska som kan förklara. Ibland kan det vara skönt att höra att allt ser ut precis som det ska. Är funktionen försämrad, som att du plötsligt läcker urin, har ett framfall eller att det gör ont att föra in något i slidan, kan detta åtgärdas på olika sätt. Även här kan barnmorskan hjälpa dig med remiss för vidare åtgärder. 

Det är inte konstigt att underlivet förändras efter en graviditet och förlossning. Foto: Unsplash

Det är viktigt att du berättar för din partner hur du känner. På så sätt får han en förklaring till varför du drar dig undan intimitet. Utan kommunikation kan det bli missförstånd och din partner kan bli rädd att du tappat lusten till honom, vilket vore synd. Förmodligen tycker inte han att det du upplever som ett förändrat underliv är några som helst problem. Det låter som att du blir blockerad av tankar på att ditt underliv är förändrat till det sämre och att du då blir spänd. Avspänning är oftast en förutsättning för att kroppen ska kunna svara på ett sexuellt stimuli. Just under sex är det viktigt att vara avslappnad och släppa kontrollen för att kroppen ska kunna tända och hänga med i den sexuella handlingen. 

Ett sätt att närma er varandra på ett avslappnat sätt kan vara att ligga nära och ta på varandra utan att känna att det måste resultera i samlag. Kanske kan glidmedel vara ett sätt för dig att släppa oron för att inte bli våt. Om oron minskar ökar också chansen för dig att tända sexuellt.” /Sofia Rydhög är trebarnsmamma, samt sexolog på Barnmorskegruppen Öresund och Hälsomedicinskt center i Lomma. 

Du kanske vill läsa vår artikel om preventivmedel och sexliv efter förlossningen – barnmorskans expertråd  
Eller om tvåbarnsmamman Melissa som vill ha mer sex.