Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
De allra flesta mammor upplever att sex efter förlossningen gör ont.
De allra flesta mammor upplever att sex efter förlossningen gör ont.
De allra flesta mammor upplever att sex efter förlossningen gör ont.
De allra flesta mammor upplever att sex efter förlossningen gör ont. Foto: Shutterstock

Sex efter förlossningen gör ofta ont – expertens bästa råd

Gör det ont att ha sex efter att man har fött barn? Vad kan man som nybliven mamma förvänta sig egentligen? ”Baking babies”-bloggaren Mia Fernando och ”Hej hej vardag”-illustratören Louise Edlund Winblad – som är aktuella med en ny bok om kvinnlig sexualitet – snackar sex efter förlossningen. 


Direkt efter en förlossning kan det kännas främmande att återgå till ett sexliv som liknar det man hade innan graviditeten och bebislivet. Vi på mama ställde ett gäng frågor till bokaktuella Mia Fernando, som är specialistfysioterapeut inom obstetrik gynekologi och urologi, och Louise Edlund Winblad, som är illustratör, poddare och bloggare.

”Baking babies”-bloggaren Mia Fernando och ”Hej hej vardag”-illustratören Louise Edlund Winblad har skrivit boken ”Lusten, ligget, livet: om vardag och kåtslag” tillsammans, för att lyfta frågor om den kvinnliga sexualiteten. Foto: Christer Sturmark

Hur länge bör man vänta innan man har sex efter en förlossning?
– Det finns olika svar på den frågan beroende på vilken aspekt man fokuserar på mest. Rent medicinskt kan man ha sex när man vill efter man har fött barn, men så länge du har avslag finns en ökad infektionsrisk och därför behöver en partner med penis använda kondom, säger Mia Fernando och fortsätter.

– Om du har blivit sydd behöver vävnaderna få läka i fred ett tag, då behöver man ofta avvakta med slidsamlag tills det passerat 6-8 veckor. Det viktigaste svaret på den här frågan är dock: Du bör ha sex när du själv vill och kroppen och lusten påkallar det. Du får vänta så länge du själv vill och behöver.

Hur är sexet efter förlossningen?
– Nästan nio av tio upplever smärta första gången de har samlag efter graviditet. Nästan en fjärdedel har också någon form av smärta eller obehag även efter 18 månader. Det verkar faktiskt vara så att både kvinnor som fött vaginalt och via kejsarsnitt som drabbas. De som föder vaginalt men utan bristningar brukar ha allra minst besvär med sex efter förlossningen. Det finns hjälp att få om du har besvär. Om du har besvär ska du prata med din barnmorska eller söka vård hos en gynekolog eller bäckenbottennischad fysioterapeut, säger Mia Fernando.

Varför känner man ofta smärta när man har sex efter förlossningen?
– Det är aldrig helt lätt att peka ut en enskild orsak till smärta, när det kommer till smärta vid sex allra minst. Det kan handla om minnen och känslan i kroppen efter förlossningen, det kan handla om tidsbrist att bli ordentligt kåt och våt, det kan handla om torra slemhinnor under amning eller om ärr efter bristningar som fortfarande ömmar.

Hur ska man tänka om man har fått en bristning? Grad 2, 3 och 4?
– Man ska ha respekt för att man har blivit sydd i både slemhinna och ibland flera lager av muskler och att det tar minst 12 månaderna för vävnaderna kring ärret att bli helt återhämtade. Det är alltså inte konstigt om ärren stramar eller känns vid beröring, friktion eller stretch, som vid sex, under hela första året. Man kan ibland underlätta genom att själv massera sina ärr litegrann dagligen med en olja. Att själv vara kåt och våt är viktigt för att öka möjligheten för slidans stånd och uppmjukning kring slidöppningen, det kan minska smärta vid sex. Glidmedel kan behövas om man är lite extra torr i slemhinnan på grund av amning.

Foto: Illustration av Louise Edlund Winblad

 Vad kan man förvänta sig av sexlivet lite länge fram i tiden?
– Jag tycker att man ska förvänta sig att sex ska bli lika bra eller bättre med tiden, och blir det inte det ”automatiskt” så ska man söka hjälp! Sen kan man behöva bli mer kreativ och öka sitt synsätt på vad som är ”riktigt sex” också.

Många mammor upplever att deras slidväggar buktar efter förlossningen…
– Buktande slidväggar är vanligt förekommande och många återhämtar sig och blir besvärsfria med tiden. Det kan kännas långsamt, men man brukar säga att kroppen inte är färdigt återhämtad förrän efter 12 månader. Har man besvär eller är orolig tycker jag att man ska försöka hitta en bäckenbottennischad fysioterapeut och få hjälp och råd. Det är viktigt att veta att buktande slidväggar inte är något hinder för att ha sex, de är mjuka och eftergivliga. Man kan däremot behöva trixa lite med positioner för samlag. Partnern känner väldigt sällan av just slidväggarna, de flesta oroar sig för detta alldeles i onödan, säger Mia Fernando.

”Ha inte sex om du inte vill”

Har ni några tips och trix för sex under småbarnsåren?
– Mitt absolut främsta tips är att inte ha sex om man inte vill! Det låter självklart men är absolut inte det. Man är inte skyldig någon sex. Sedan kan man ju vilja VILJA ha sex, men inte känner lusten liksom. Jag tror att kommunikation är en viktig del här. Minsta lilla stress över situationen dödar ju all lust. Prata om saken för att minska pressen. Sedan är det ju så att man får ändra sig! Kanske tänkte man att man ville ha saker på ett sätt, men sedan märker man att det inte stämmer. Eller så var det sättet härligt ett tag men inte längre. Saker förändras, relationen, omständigheterna, kroppen, hormonerna... Försök att stanna upp och känn efter var du befinner dig, säger Louise Edlund Winblad.

Mia Fernando fyller i:

– Mitt viktigaste råd för sex under småbarnsåren är nog att dels vänta in sin egen lust och inte hetsa med återgång till samliv innan man själv är redo. Är lusten i gång så är ett tips att vidga synen på vad ”bra sex” ska vara. Dels så behöver vi alla jobba bort penetrationsnormen, att ”riktigt sex” är bara snopp i snippa. Man kan också ta turer, ”din tur” och ”min tur” om man är bara har väldigt kort tid för vuxenlek. ”Idag är det min tur att få komma, imorgon din.”

LÄS OCKSÅ: ”Gravidligget kan vara superhärligt eller jätteknöligt, eller kanske både och!” 

LÄS OCKSÅ: Studie visar: Så ofta dejtar lyckliga par (och det kan ni hitta på!)