Så får du mer sexlust

Flörta mer med din partner, prioritera sex framför hushållsarbete, men gör det inte bara för sakens skull. Sexrådgivaren Marit Bergström ger sina bästa lusttips.

– Många tänker att sexet bara ska tuffa på, oavsett hur livet ser ut i övrigt. Men sex kan vara mindre viktigt under perioder i livet, ibland är en god natts sömn mer värdefullt, säger Maria Bergström, socionom och sexualupplysare på Rfsu och själv tvåbarnsmamma.– Pressen att ha sex gör att många får till det mindre ofta. Vissa vågar inte ens vara fysiskt nära eftersom de då känner sig tvingade att tänka efter ”vill jag verkligen ligga ikväll”. Men då blir det ju inget hångel heller, om man sätter stopp redan där. Och då missar man chansen att faktiskt gå igång emellanåt.

Sexrådgivarens bästa knep

1. Gör det enkelt. Kanske tänker man att man måste hitta på någon avancerad lek, bjuda in en tredje part eller liknande. Men förändring kan handla om att inte veta vad som händer härnäst, att man inte gör på samma sätt gång på gång.

2. Ha sex på andra tider eller andra sätt än era vanliga. Låt en vara mer drivande och en mer passiv, testa att smeka nya ställen på kroppen eller smeka med nya saker (använd handen i stället för läpparna, eller tvärtom).

3. Investera i en sexleksak. I stället för en god middag kan ni lägga pengarna på något som ger er njutning lång tid framöver. Den estetiska aspekten är inte oviktig, många trivs inte så bra med något som ser ut som en stympad kroppsdel... Testa en klitorisvibrator, den kan ni använda parallellt med olika typer av sex och du kan också använda den på egen hand. Även mannen kan njuta av punktstimulans.4. Titta på varandra med sexuell blick. Skicka sms. Hitta er metod, men låt det vara kravlöst flörtande – det kan bli så att ni ligger med varandra, men flörten behöver inte betyda det. Det får inte bli en press.

5. Hitta tid i kalendern.

 Om barnen gick hem till en kompis efter dagis och leker, jobba inte över utan ses hemma bara ni två i stället. Eller ses för en promenad, rå om varandra. Det lägger grunden.

6. Tänk inte att ni ska spara ihop till en romantisk weekend då allt ska hända. Planera in några lördageftermiddagar då och då.7. Det är viktigt att följa sin egen lust, och olust. Tänk inte att ni ska ”göra det” bara för sakens skull, då kan det göra mer skada än nytta. Försök skapa förutsättningar för lust.8. Testa att förbjuda all sex en period, eller den sex som inte känns bra just nu. Berätta för varandra vad ni gillar och inte.9. Ta hand om er relation och ha roligt tillsammans. Och fortsätt att vara varandra nära. I närhet föds också lust.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!