Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Joanna funderar över om hennes man har blivit porrberoende.
Joanna funderar över om hennes man har blivit porrberoende.
Joanna funderar över om hennes man har blivit porrberoende.
Joanna funderar över om hennes man har blivit porrberoende. Foto: Unsplash

Småbarnsmamman Joanna, 31: ”Jag är rädd att min man har blivit porrberoende”

Joanna har tappat lusten sedan hon blev mamma, och känner nu oro över att hennes man konsumerar mycket porr. Sexologen och trebarnsmamman Sofia Rydhög svarar på hennes undran kring porrberoende och hur hon kan få tillbaka lusten.

Joanna, 31: ”Har min man blivit porrberoende?”

”Jag och min man har en dotter på 1,5 år och det är väl en underdrift att säga att sexlivet har fått vila sedan hon föddes. Vi har sex kanske en gång varannan månad. Under den här tiden har min man dock börjat kolla allt mer på porr. Jag har tyckt att det har varit okej att han kollat då och då, eftersom det tagit bort pressen från mig som oftast är den som inte vill, men nu tittar han nästan varje kväll och jag börjar känna mig bortvald. Har han blivit porrberoende, eller hur mycket porr är normalt att kolla på? Hur ska vi hitta tillbaka till varandra igen?”

Sexologen: ”Din man visar inte dig respekt”

”Hej Joanna! Tack för din fråga! Även om vi är i en relation måste vi ha lov till en sexualitet som bara är vår egen. Vad vi fantiserar om eller tittar på för att känna mer lust är egentligen inget vi ska behöva redovisa för vår partner. Med det sagt tycker jag inte att din man visar dig respekt om hans porrkonsumtion går ut över dig och ert förhållande. 

Att känna sig bortvald är en hemsk känsla och detta är något du behöver förmedla till din man. Det jag funderar på är vad porren fyller för funktion för honom. Tittar han för att han är uttråkad? Skulle han egentligen vilja ha mer sex med dig men tittar på porr för att han blir avvisad? Flyr han in i porren för att dämpa andra typer av känslor? Jag funderar också på vad det är som gör att inte du vill ha sex med din man. Är det för att du är trött, har fullt upp med barn och alla vardagsbestyr? Eller är det något i er relation som gör att det är svårt för dig att tända sexuellt? 

Att kommunicera är viktigt för att få relationen att fungera. Foto: Unsplash

Här finns egentligen två frågor som ni behöver diskutera: 1. Hur tänker och känner ni kring porr i er relation? 2. Var befinner ni er i ert gemensamma sexliv just nu? Viktigt är att ni kommunicerar med varandra så att ni förstår hur den andre tänker. Reder ni inte ut det själva tycker jag att ni ska boka tid hos en parterapeut eller sexolog. 

/Sofia Rydhög, trebarnsmamma, samt sexolog på Barnmorskegruppen Öresund och Hälsomedicinskt center i Lomma. 

Du kanske också vill läsa: ”Mina bonusbarn gör mitt liv till ett helvete!”
Eller få mer kunskap om preventivmedel efter graviditet