Sexlusten hos Livs man är borta sedan de blev föräldrar. Foto: Unsplash

Liv, 28: ”Min man har tappat sexlusten sedan vi fick barn”

Småbarnsmamman Liv och hennes man har gått igenom en tung period med kolik och sömnbrist. Nu har hennes man helt tappat lusten och orken till sex. Sexolog Sofia Rydhög ger tips på hur Liv och hennes man kan hitta tillbaka till varandra igen. 

Lisa Nylén

Liv, 28: ”Min man har ingen lust längre”

”Vi blev föräldrar för knappt ett år sedan och de första tre månaderna präglades av kolik och sömnbrist. Jag och min man var hemma tillsammans under den tiden och även om vi hjälptes åt har detta påverkat vår relation mycket, mest på grund av att han lidit så mycket av sömnbristen. Vår son sover helt okej numera, men det är som att min man aldrig kommit ikapp och han har helt tappat sexlusten. När jag tar initiativ till sex föredrar han alltid att titta på tv eller sova. Det är som att han inte kan uppbåda någon energi till ett samliv med mig. Vi har haft sex tre gånger sedan sonen föddes och det gör mig ledsen. Jag tycker att det känns väldigt jobbigt att prata om detta med honom, jag skäms och känner mig oattraktiv.” /Liv, 28

Varför vill han inte ha sex?, undrar Liv och får svar från sexologen. Foto: Unsplash

Sexologen: ”Hjälps åt att ta bort det som dämpar lusten”

”Först och främst vill jag uppmana dig till att försöka att inte skämmas eller känna dig oattraktiv. Det är inte ovanligt att man kan känna så, men detta problem handlar med största sannolikhet inte om dig utan om din man och det han går igenom. Hur härligt och hur mycket man än älskar sitt barn så kan den stora livsomställningen att bli förälder leda till nedstämdhet eller till och med en depression.

Det kan ta ett tag innan man har hittat sin nya roll som förälder och för vissa är det lättare och andra svårare. Kan det vara så att din man är deprimerad eller utmattad? Kanske är det så att han behöver träffa en psykoterapeut som han kan prata med. Ibland glömmer vi inom vården att fånga upp pappor som mår dåligt och vid nedstämdhet tappar många sin sexuella lust.

Kan du fråga honom hur han mår? Berätta att du tycker att det är tråkigt att bli avvisad när du tar initiativ till sex. Vad är det som dämpar din mans lust? Försök tillsammans undersöka när på dygnet han känner sig piggare. Kanske är det på helgmorgnarna, och det är då ni kan försöka vara intima med varandra?

Kan ni hjälpas åt att ta bort ”bromsarna”, det vill säga sådant som dämpar lusten? Kanske behöver han komma igång och motionera för att få mer energi? Eller så handlar det om att ert barn ligger i er säng? Får din man någon egentid där han får möjlighet att göra sådant han gjorde innan han blev pappa? Får ni två någon tid tillsammans då föräldrarollerna sätts på paus?”

Sofia Rydhög är trebarnsmamma, samt sexolog på Barnmorskegruppen Öresund och Hälsomedicinskt center i Lomma. 

Du kanske vill läsa vår artikel om preventivmedel och sexliv efter förlossningen – barnmorskans expertråd
Eller om Madeleine som drabbades av en graviditetsdepression: ”Jag ville inte ha barnet i magen”