Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Linnéa oroar sig för vad hennes sambo tänker… (Obs, genrebild!)
Linnéa oroar sig för vad hennes sambo tänker… (Obs, genrebild!)
Linnéa oroar sig för vad hennes sambo tänker… (Obs, genrebild!)
Linnéa oroar sig för vad hennes sambo tänker… (Obs, genrebild!) Foto: Coupleness/Shutterstock

”Min man stirrar på min tonårsdotters kompisar” - Experten svarar

Vi på mama-redaktionen fick en fråga från en läsare: ”Min man stirrar på min tonårsdotters kompisar, kan jag konfrontera honom med min oro?” Här ger relationsexperten, psykologen och sexologen Linn Heed sina råd kring ämnet.

”Hej Linn, det här är ett väldigt känsligt problem som jag aldrig skulle kunna diskutera med en vän. Det är så tabu att jag knappt vågar skriva till dig. Okej här kommer det. Jag fick min första dotter när jag var 20 år gammal tillsammans med en dåvarande pojkvän. Idag är dottern 15 år, och jag lever med en annan man (som är 29 år gammal), och vi har en tvååring ihop. Nu till problemet. Jag upplever att min sambo spanar in min dotters kompisar. 

Jag är jätteorolig för vad som händer i hans tankar…

Hans blick faller mot deras bröst eller rumpa och han tittar alldeles för länge. Han kan till och med rodna och famla i deras närhet. Jag är jätteorolig för vad som händer i hans tankar… Han har även frågat min dotter och hennes kompisar om de har pojkvänner och vad som händer på deras fester. När jag lägger ihop allt detta så känner jag ett obehag. Men jag vågar inte säga något till honom, då det ändå bara skulle bemötas med ett kränkt förnekande. Kan jag konfrontera honom med min oro, att han tycker att min dotters kompisar är attraktiva?” /Linnéa

Relationsexperten Linn Heed: ”Hemmet ska alltid vara en trygg plats”

Linn Heed är psykolog, sexolog och relationsexpert på appen Coupleness. Foto: Coupleness

”Vad fint att du tar mod till dig och skriver till mig. Sådana här obehagliga tankar kan accelerera och din känsla av större och större frågetecken i en situation av ensamhet kan leda till mycket destruktivitet i er relation. Jag tycker absolut att du ska försöka prata med din man om din oro. Förklara att du upplever, ser och känner, mer än att anklaga honom. För det är precis som du skriver att risken finns att han känner sig kränkt, förnedrad och reagerar med attack och försvar. 

Lägg fokus på dig och din oro

Lägg fokus på dig och din oro, men bara genom att du tar upp det med honom, gör att han förstår att du ser och lägger märke till ett beteende som inte är rimligt eller acceptabelt. Han får så att säga en ”heads up” och kan förhålla sig till detta. Vad människor fantiserar om är inte brottsligt, även om det kan kännas obehagligt och olustigt. 

Det är när det övergår till gränsöverskridande handling som reaktion måste generera sund och tydlig aktion. Kanske bör du i ett nästa steg prata med din tonårsdotter om hur hon upplever situationen. Känner hon och hennes kompisar sig betraktade, så är det allvarligt i sig. Hemmet ska alltid vara en trygg och säker plats för alla, och det är de vuxnas ansvar att säkerställa att så är fallet. Jag förstår att dessa olustiga känslor maler inom dig och att det är svårt att ta upp, men jag är övertygad om att du på ett eller annat sätt måste våga benämna detta för din partner. Hans reaktion kommer också att vägleda dig vad nästa steg blir.” /Linn

LÄS OCKSÅ: ”Min man är bröstbesatt och vill amma mig” Sexologen svarar
LÄS OCKSÅ:
”Jag vågar inte ha oralsex efter förlossningsskadan” – Sexologen svarar