Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Brukar män vilja amma ammande mammor? undrar läsaren Soraya.
Brukar män vilja amma ammande mammor? undrar läsaren Soraya.
Brukar män vilja amma ammande mammor? undrar läsaren Soraya.
1 AV 2
Så kan sexlivet se ut efter att man fått barn
2 AV 2
Brukar män vilja amma ammande mammor? undrar läsaren Soraya.

”Min man är bröstbesatt och vill amma mig” Sexologen svarar

Vi på mama-redaktionen fick en fråga från en läsare: ”Min man är bröstbesatt och vill amma mig – är det normalt?” Här ger sexologen, relationsexperten och psykologen Linn Heed sina råd kring ämnet. 

”Hej Linn, jag fick mitt tredje barn för fyra månader sedan och är mitt uppe i att heltidsamma. Och jag har fått tillbaka sexlusten och är gärna intim med min man. Min man älskar bröst i allmänhet. Han går i gång på att se och röra vid mina bröst och varje gång vi har sex så suger han på dem, vilket jag tycker är skönt och upphetsande i vanliga fall. Men nu när jag ammar vill han mer än någonsin suga på mina bröstvårtor, vilket så klart sätter i gång amningsreflexen… Jag skulle vilja påstå att han är helt besatt av mina bröst och att amma mig! 

Jag är inte den som är den, och tycker om att han tar för sig när det gäller min kropp. Men just att amma min man, när jag egentligen ammar min bebis, känns lite konstigt. Mina bröst känns inte så sexiga just nu när de är vigda åt babyn… Brukar män vilja amma ammande mammor? Hur ser du på det här?” /Soraya

Linn Heed: ”Var tydlig med var du drar din gräns”

Linn Heed är psykolog, sexolog och relationsexpert på appen Coupleness och ger här stöd och råd till småbarnsmammor som har frågor om relationen och sexlivet. Foto: Coupleness

”Vissa män är extremt bröstfixerade, och för de som verkligen kickar i gång på bröst så spelar det sällan roll om dem är stora, små, hängiga eller fasta. Bröst är helt enkelt bröst och förknippas med det mest kvinnliga attributet. Det skapar sexuell upphetsning, bröstvårtorna responderar på beröring och så vidare. När kvinnor ammar så blir brösten större och mjölkstinna, det vill säga det kvinnliga attributet blir ännu mer iögonfallande och lockande. Dock är det viktigt att du drar en rimlig gräns för vad du känner dig bekväm med.

Vissa män går i gång sexuellt på ammande mammor och mjölkstinna bröst

Förklara för din man att just nu så känns brösten mer som mjölkmaskiner för er baby än något som är sexuellt förknippat och upphetsande för dig. Även om han inte ser det på samma sätt, så är det viktigt att du markerar så att han förstår att just nu är brösten i första hand till för er lilla bebis. Vill han ta på dem och smeka så kanske du känner att det är okej, men att amma dig skapar fel signaler. 

Du behöver dock inte vara rädd för att mjölken sinar om han får i sig bröstmjölk, tvärtom. Dina bröst kommer att producera ännu mer mjölk, då detta reglerar sig helt automatiskt i din kropp. Så mitt svar är att vissa män går igång sexuellt på ammande mammor och mjölkstinna bröst, och är det något som du känner dig obekväm med, så drar du din gräns. Kram och lycka till!”

Linn Heed

Ålder: 51.

Familj: Saga, 25, Malte, 16, och Loke, 11.

Bor: Bromma.

Gör: Leg. psykolog, leg. psykoterapeut, sexolog Coupleness.

Aktuell med: Nytt relationsverktyg med Coupleness - relationskalender.

LÄS OCKSÅ: ”Jag vågar inte ha oralsex efter förlossningsskadan” – Sexologen svarar
LÄS OCKSÅ:
Sexcoachen Erika: Därför är det viktigt för mammor att onanera 

Se också: Vikten av sex i en relation: ”Där vi hämtar energi”