Klara, 31: Det gör ont när mina vänner inte gläds över min graviditet

Klara Persson, 31, ska snart föda sitt första barn, vilket hon förstås känner stor glädje inför. Vad som däremot har slagit henne under graviditeten är att flera av hennes vänner tydligt visat att de inte är glada för hennes skull.

En sak som överraskat mig när jag har berättat att jag väntar barn är vissa reaktioner från människor i min bekantskapskrets. Många har blivit oreserverat glada förstås, men inte alla. En del av dem vill inte ha egna barn och vissa tycker till och med illa om barn.

Det är helt okej att inte vilja ha barn, jag har inga problem med det och tycker inte att någon ska behöva försvara ett sådant beslut. Jag var själv osäker rätt länge på om jag var i skaffa-barn-branschen, men här står jag, gravid i vecka 37. Uppfylld till tusen av förväntan och ren och skär skräck. Precis som det ska vara med andra ord.

Mina vänner känner alltså avsmak för det faktum att jag ska bli mamma

Men, sedan är det ju det här med de som inte själva vill ha barn eller tycker om barn. De har tydligen bestämt att de inte ens behöver fråga mig hur jag eller bebisen mår. Vi pratar alltså om VÄNNER nu. Jo, jag skojar inte. De känner alltså avsmak för det faktum att jag ska bli mamma.

Jag vet inte vad det beror på men jag antar att de inte förmår? Jag kan varken förstå, eller respektera, det. Däremot har jag full förståelse för att man är rädd över hur vänskapen ska förändras (för det kommer den att göra) eller att man kanske sörjer att en fas i vänskapen är över. Om jag nu bestämt att jag vill detta och är glad, då gläds man väl med mig, även om det inte var det man själv önskade?

Vissa gillar husdjur medan jag inte alls förstår syftet

Människor gillar olika och så får det vara. Vissa gillar husdjur medan jag inte alls förstår syftet. Men om mina vänner köper husdjur och är uppenbart JÄTTEglada för det, ja då blir jag ju glad för deras skull. Jag lägger mina känslor åt sidan och gratulerar mina vänner till ett beslut som de är tillfreds med. Det är ju inte jag som skaffat husdjuret.

Samma sak om någon köper sommarstuga eller hus, vilket jag tycker verkar supertrist och jättejobbigt och aldrig skulle överväga. Är det deras dröm så tiger ju inte jag ihjäl det bara för att jag personligen tycker att hus är en knäpp grej att investera i. För, det handlar inte om mig!

Jag blir så ledsen och arg på människor – "vänner" – som inte för en sekund förmår gå utanför sig själva och bara kan glädjas för varann. Den finaste egenskapen jag vet är att kunna bli genuint glad för en annan människas skull. Alla har inte den egenskapen, men de som har den är väldigt, väldigt värdefulla.

Vill du skriva en krönika för mama.nu?

Under 2017 kommer vi att publicera flera läsarkrönikor på mama.nu, så har du ett ämne du brinner för är du välkommen att skicka din krönika till Lisa Nylén: lisa.nylen@bt.bonnier.se

(Obs! Texten kan komma att redigeras. Ingen ersättning för text eller bild utgår)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård & molnlampa för endast 159 kr. Köp nu!