Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Jag skulle vilja fira jul framför en varm brasa och en mysig julfilm, och kanske ett glas rött vin, tillsammans med min sambo och dotter”, skriver Karolina, 30. (OBS, GENREBILD)
”Jag skulle vilja fira jul framför en varm brasa och en mysig julfilm, och kanske ett glas rött vin, tillsammans med min sambo och dotter”, skriver Karolina, 30. (OBS, GENREBILD)
”Jag skulle vilja fira jul framför en varm brasa och en mysig julfilm, och kanske ett glas rött vin, tillsammans med min sambo och dotter”, skriver Karolina, 30. (OBS, GENREBILD)
”Jag skulle vilja fira jul framför en varm brasa och en mysig julfilm, och kanske ett glas rött vin, tillsammans med min sambo och dotter”, skriver Karolina, 30. (OBS, GENREBILD) Foto: Just Life / Shutterstock

Karolina, 30: ”Jag får panik av att fira jul med min sambos släkt”

Fira ensamma hemma eller med ens partners hela tjocka släkt? Det är en vanlig orsak till att julen skapar julstress deluxe. Psykologen Anna Bennich ger sitt bästa råd till frustrerade mamman Karoline, 30, som egentligen bara drömmer om en lugn och fridfull jul tillsammans med familjen!

”Nu när julen nalkas igen får jag bara ont i magen”

”Jag skulle vilja fira jul framför en varm brasa och en mysig julfilm, och kanske ett glas rött vin, tillsammans med min sambo och dotter. Ja, och kanske beställa hem lite extra lyxig mat. Men det upplägget funkar INTE för min sambo, och framför allt inte för hennes familj som vill ses och fira i flera veckor. De vill sova över hos varandra, bulla upp stora julbord och köpa väldigt många klappar – helst så stora och plastiga som möjligt till vår treåriga dotter. Här går kvantitet framför kvalitet alla dagar i veckan. Om inte julklappsberget är enormt är det ingen jul för dem. I år har lotten fallit på att vi ska stå för julbordet, och min sambos föräldrar har redan bjudit in sig själva att sova över hos oss i fyra dagar(!). Men. Till saken hör att jag inte orkar med min svärmor mer än en timme åt gången. Hon lägger sig i, kritiserar, dömer ut allt och alla på sitt översittar-vis och tar över alla samtal med sin höga stämma. Det här är INTE min dröm om en lugn och mysig jul. Jag har försökt säga till min sambo att vi väl kan fira på mitt vis vartannat år, men hon har noll förståelse. ”En film kan vi väl titta på när som helst? Det är under julen man ska träffa sin släkt!” Nu när julen nalkas igen får jag bara ont i magen. Hur ska jag göra?”
Karolina, 30

Psykologen svarar: ”Fira tillsammans färre dagar eller dela upp er”

Anna Bennich är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Foto: Peter Knutson / Pressbild

Jag kunde inte låta bli att fnissa lite åt din beskrivning ”helst så plastigt som möjligt”, det osar frustration lång väg och man kan verkligen förstå din känsla. I övrigt finns ju inte mycket att skratta åt, du beskriver dels en rejäl kulturkrock gällande hur du och din sambo ser på julfirandet, dels en del problem med (jobbiga) släktingar som kommit på köpet med din partner. När det kommer till era olika önskemål kring julfirandet förstår jag ditt önskemål om att fira varannan jul på ”era vis”. Ett problem just här kan vara din sambos sannolikt starka tradition som hon har tillsammans med sina närmaste släktingar. Traditioner brukar vara så djupt rotade, närmast livsviktiga, i många familjer. Kostnaden om man skall riva upp dem kan vara stor och leda till många negativa konsekvenser för relationerna, även bortom julfirandet. Om din flickvän dessutom uppskattar dem och de har stor betydelse också för henne kan det bli svårt att helt strunta i det varannan jul och bara vara hemma ni tre. Det är trots allt en högtid som bara infinner sig en gång per år. Kanske är det också värdefullt för er dotter att få fira med sina släktingar, julen är ju till stor del barnens högtid (ibland är det lättare att stå ut om man kan se att andra är glada).

Kan ni hitta en medelväg här? Just det här året har ni inte så mycket tid kvar att spela med, men nästa år kanske ni ska begränsa umgänget till kortare tid. Det är fullt rimligt att du inte vill hänga ihop under flera dygn – julledigheten är ganska kort och den så viktiga återhämtningen behöver också få utrymme innan allt drar i gång igen. Extra viktigt blir det om din svärmor dessutom är en katalysator för frustration och ökad stress. Kan du kompromissa om att ni firar jul med släkten, så kan din partner gå dig till mötes när det gäller längd på spektaklet. Ett eller två dygn kan räcka, då hinner ni också med att sedan mysa i flera dygn bara ni tre framför teven. Ni kan också dela upp er. Du är med på julafton men åker sedan och gör något annat ett par dagar, och så möts ni hemma efter det för julfilmsmys. Då kan din flickvän få njuta av släktkalaset utan stress över att du helst vill åka hem, och du slipper hantera otympliga plastleksaker och din svärmors kritiska sätt och gälla stämma.

/Psykolog Anna Bennich