Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ida Östensson är jämlikhetsexpert, opinionsbildare och föreläsare, samt grundare av organisationen Make Equal, och Thor Rutgersson är författare, folkbildare och frilansskribent. Tillsammans har de tidigare skrivit boken ”Allt vi inte ser”. På bilden till vänster har Ida dottern Babs på axlarna.
Ida Östensson är jämlikhetsexpert, opinionsbildare och föreläsare, samt grundare av organisationen Make Equal, och Thor Rutgersson är författare, folkbildare och frilansskribent. Tillsammans har de tidigare skrivit boken ”Allt vi inte ser”. På bilden till vänster har Ida dottern Babs på axlarna.
Ida Östensson är jämlikhetsexpert, opinionsbildare och föreläsare, samt grundare av organisationen Make Equal, och Thor Rutgersson är författare, folkbildare och frilansskribent. Tillsammans har de tidigare skrivit boken ”Allt vi inte ser”. På bilden till vänster har Ida dottern Babs på axlarna.
1 AV 2
Opinionsbildaren Ida Östensson: ”Våga självrannsaka”
2 AV 2
Ida Östensson är jämlikhetsexpert, opinionsbildare och föreläsare, samt grundare av organisationen Make Equal, och Thor Rutgersson är författare, folkbildare och frilansskribent. Tillsammans har de tidigare skrivit boken ”Allt vi inte ser”. På bilden till vänster har Ida dottern Babs på axlarna.
Foto: MAX BROUWERS / PRESSBILD

Ida Östensson: Mammor, så slipper ni alltid göra mest hemma

Natta barn, laga fiskpinnar, köpa presenter, hålla koll på vad barnets klasskompisar heter, ta initiativet till parterapi... Det finns hundra saker som görs hemma som bara lyfts fram när de inte blir gjorda. Och oftast utförs det obetalda hemarbetet av en trött mamma, berättar jämlikhetsexperten Ida Östensson som skrivit nya boken ”Allt vi inte ser”. 

– Det finns ett syfte med att vara jämställda, det är för att ha ork att kunna skratta, älska och leva lite mer!

Kvinnor och män har liknande karriär och löneutveckling tills man fyller 30. Då händer något – man får barn. Kvinnor tar ut 70 procent av all föräldraledighet och vab – och efter det kommer de sällan ikapp lönemässigt. Hemma lägger kvinnor sedan i snitt fem timmar mer varje vecka än sina manliga partners på obetalt hemarbete, berättar Ida Östensson när hon tar emot mama i stiftelsen Make Equals lokaler på Södermalm i Stockholm. Hela hon utstrålar energi och engagemang när hon berättar om nya boken ”Allt vi inte ser”, som hon skrivit ihop med Thor Rutgersson, författare och folkbildare. Det är en bok om det obetalda och osynliga arbetet som utförs varje dag, både i hemmet och på jobbet, och som påverkar oss mer än vi tror. 

Ida har länge varit en av de största feministiska profilerna i Sverige. Hon var den tyngsta feministiska kraften bakom samtyckeslagen, och 2018 utsåg vi på mama henne till ”Årets viktigaste mama”. I dag är hon mamma till ettåriga dottern Babs och fyraåriga sonen Valter. Hon har även bonusdottern Nikki, som hunnit fylla 20. I den nya boken använder hon flera gånger den egna familjen som exempel. Det är något som hennes man Roberth tycker är bra.

– Han är jättepositiv till det! Det är klart han tycker att boken ska avspegla verkligheten. Vi har ett kapitel som heter ”Lite självkritik tack”, som kom från att han en söndagsmorgon sa till mig, efter att jag tagit barnet från hans famn och hela morgonen rättat honom, typ: ”Du kanske kan tänka dig att göra så, jag brukar göra så här”. Då sa han ”Jag hoppas du tar med det här i boken också”, skrattar Ida.

Ida med ettåriga dottern Babs i famnen. Foto: MAX BROUWERS / MAX BROUWERS

Ida Östensson

Ålder: 37.

Familj: Sambon Roberth, 46, författare, dottern Babs, 1 år, sonen Valter, 4 år, och bonusdottern Nikki, 20 år.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Gör: Opinionsbildare och föreläsare. Ordförande av stiftelsen Make Equal och medgrundare av Fatta-rörelsen. Har startat #killmiddag-rörelsen.

Aktuell: Boken ”Allt vi inte ser: Så påverkas du av det osynliga arbetet - hemma och på jobbet” tillsammans med Thor Rutgersson.  

 Så blir ni mer jämställda: inventera, diskutera, omfördela 

Tycker man att det är ojämställt hemma, och vill slippa göra mest, kan det ibland vara knepigt att ta diskussionen med sin partner, och peka på ojämställdheten i sitt eget hem. I boken finns en rad test och listor som man kan gå igenom tillsammans, tipsar Ida. Inventera, diskutera, omfördela! 

– Man kan börja med att bara kolla på listorna. ”Vad tycker du att du gör?” och ”Vad tycker jag att jag gör?”, och sedan jämför man.

Även på jobbet lägger kvinnor betydligt mer jobb på det osynliga och icke-meriterande än sina manliga kolleger. Enligt nationalekonomiprofessorn Lise Vesterlund är det 200 timmar om året, alltså en hel månads arbete, på saker som inte gynnar karriären, berättar Ida.

Hon pekar också på att kvinnors inkomst påverkas mer än mäns av att få barn. Redan som gravid är det därför viktigt att verkligen tänka på vem som tar kostnaderna. När hon själv var gravid läste hon boken ”Handbok i jämställt föräldraskap” av Marie Lok Björk och fick hon sig flera tankeställare.

– Då hade jag till exempel redan lagt jättemycket pengar på nya behåar, fotriktiga skor, nya kläder och kände jag mig så dum. Varför hade jag lagt ut flera tusen? 

Är ni jämställda? Testa er relation!

Gå igenom ”Stora osynliga listan i hemmet”. Det handlar om sådant som inte syns och uppmärksammas, men som ändå måste göras. Osynligt arbete kan vara allt från att göra det fint hemma till att köpa presenter när någon fyller år. 

Gå igenom ”Stora osynliga listan på jobbet”.  Det handlar om saker som att ta anteckningar på möten, introducera nya kollegor, förbereda

möten och fixa med fika. 

Gör ”Stora könsstererotypa testet”. Fundera kring om ni fastnat i

den könsstereotypa fällan. Gör testet var och en för sig, om ni lever tillsammans. Jämför sedan och diskutera! 

Här finns fler tester: Osynligtarbete.se 

Lyckas du och Roberth dela allt hemma jämlikt och rättvist nu?
– Vi har ju små barn och har varit mycket föräldralediga sedan vi fått barn, så den som är föräldraledig gör majoriteten av det osynliga arbetet. Vid min första föräldraledighet hade vi precis gjort Region Skånes checklistor, och gjort det väldigt uppdelat så det inte skulle behöva vara så mycket snack i vardagen. Sedan är jag och min kille inte så stereotypa. Han älskar att städa, fixa, namna kläder och vet exakt vad som saknas som vi behöver köpa in extra och allt det där är oftast kvinnor gör. Vilket gör att jag inte kanske är lika noga, säger Ida.

– Så vi är inte färdiga. Nu har vi startat upp med bokklubbar igen till den här boken och där ska jag vara med igen själv, för att jag vill liksom bolla och prata hela tiden! 

När barnen är små blir det många sömnlösa nätter. Hur har ni delat på ansvaret? 
– Med första barnet tog vi varannan natt, vi var väldigt hardcore oavsett vem som jobbade. Nu när vi fått andra barnet så har vi inte kunnat hålla i det på samma sätt utan har kört ”whatever works”. Då har en tagit ena barnet och en det andra. Men nu slutade jag amma för två veckor sedan och nu ska vi köra varannan igen. 

Ida Östensson med sonen Valter när han var bebis. I dag är han fyra år. Ida Östensson var drivande bakom samtyckeslagen, någon hon känner sig väldigt stolt över. ”Först var det så mycket kritik att det var plakatpolitik och vi trodde kanske också att det handlade mer om att förändra normer. Men Madeleine Leijonhufvud, professor emeritus i straffrätt som tyvärr är avliden nu, men som var med fram tills elva dagar efter den gick igenom, hon sa att det spelar ingen roll om det är så att det är svårt med bevisfrågan och så vidare. Lagstiftning är till för att politikerna ska säga vad vi vill ha för samhälle. Men sedan visade det sig att det också ledde till en 75 procentig ökning av fällande domar. Det är jag väldigt stolt över!” Foto: Karl Nordlund

Kan inte du berätta hur det kommer sig att du brinner så mycket för de här frågorna. Hur och när blev du feminist?
– Båda mina bröder var feminister, och min ena brors tjej gav mig ”Under det rosa täcket” och ”Fittstim” som jag läste i sexan och sjuan, och det var verkligen: ”Okej det är inte mig det är fel på, det är samhället”. Och det finns ett ord som sådana som mig kan använda för att förklara det här, och det är ”feminism”! 

– Jag kommer ihåg ett sådant där aha-moment. Det var när en kille jag var helt besatt kär i, som aldrig hade tittat på mig, när han och hans kompis kom i korridoren där på skolan och sen tryckte de upp mig mellan två skåp och en tog mig på brösten och en mellan benen. Och när de gick så var liksom min första tanke: ”Han såg mig, han vill ta på mig”. Den andra känslan som tog över väldigt snabbt var ”Vad i helvete hände?”. Sedan började jag se sexuella trakasserier överallt och delade ut en enkät i alla klasser om det. Och någonstans där började det…

När det gäller det osynliga arbetet, vad är det viktigaste du skulle vilja förmedla till andra mammor? 
– Du förtjänar att vila och ha roligt också! För många kan tro att man ska göra det här för sakens skull, liksom ”vi ska vara jämställda”. Men det finns ett syfte med att vara jämställda. Det är för att ha ork att kunna skratta, älska och leva lite mer. Det är det vi önskar alla med den här boken.

3 tips – så får ni det mer jämställt hemma när ni har barn

1. Tänk långsiktigt:

Dela lika på föräldraledighet och vab. Kvinnor tar ut 70 procent av all föräldraledighet och vab vilket leder till att kvinnor enbart får 72 procent av männens pension. Om man av olika anledningar inte kan eller vill dela lika på föräldraledighet och vab, så är det viktigt att den andra man lever med pensionskompenserar.

2. Separera på låtsas

I stället för att separera, för många par får det mer jämställt när de separerar, ta två veckor var där den ena är ansvarig för allt för att få syn på just alla de här småsakerna som tillsammans blir väldigt många saker.

3. Mät fria tiden och fria pengarna

Idas tredje tips är att mäta tiden och pengarna – efter att allting är betalat av det gemensamma och allt det gemensamma är gjort. Där någonstans kan det finnas en måttstock på om vi har det jämställt hemma.
Källa: Ida Östensson

Osynligt arbete i siffror

Endast 18% av tillfrågade kvinnor upplever att det osynliga arbetet är jämnt fördelat i hemmet
37,5% av männen upplever att det är jämnt fördelat).

Över 50 % av kvinnorna upplever att kvinnor i någon eller mycket högre omfattning utför osynligt arbete i hemmet (26 % av männen).

1,4 % av tillfrågade kvinnor upplever att män i något eller mycket högre omfattning utför det osynliga arbetet i hemmet (motsvarande siffra för män är 11 %). 

Siffrorna bygger på en SIFO-undersökning som Make Equal, Mondial och författarna har gjort. Den genomfördes online under november 2022. 

1 000 personer i åldrarna 18–79 år svarade på frågor om osynligt arbete i hemmet och på jobbet. Personerna som deltagit utgör ett representativt snitt av befolkningen vad gäller spridning i landet och socioekonomisk bakgrund.