Journalisten Hannah Widell bor med döttrarna Rosa, 9, och Wilma, 2, och fästmannen Gustav i Stockholm.

Hannah Widell: "Man måste våga putta sig själv över kanten om man vill ha en ny relation"

I Sverige finns 200 000 singelmammor. Många söker efter kärleken. Journalisten Hannah Widell vågade ta steget efter sin skilsmässa.
Isabella Iverus

Hej Hannah Widell, du har precis kommit med boken "Sex and the mammaliv". Vad har du för tips till nyskilda småbarnsmammor?– Att man måste våga putta sig själv över kanten om man vill ha en ny relation i sitt liv. Det är väldigt enkelt att bara stanna med barnen och gosa in sig i deras kärlek. Det kanske räcker för en del men för dem som längtar efter något annat gäller det att ta steget. Då upptäcker de flesta att det finns en massa härliga människor där ute som också vill ha en ny relation. Jag gjorde det, det är jag tacksam över och nu vill jag visa andra att det går. I dag lever jag med min nye store kärlek Gustav, och mina döttrar förstås. Men vägen dit var inte spikrak.

Varför började du ­blogga, anonymt, om din separation?– Jag tyckte att jag hade ett härligt dubbelliv och ville berätta om det. Men texterna blev mer vemodiga än jag tänkt från början, för det är ändå tufft att skilja sig. Att samtidigt vara mamma och singelpingla är en komplex situation. Och tankarna verkade jag dela med de flesta andra i den här situationen. För varje gång jag hade skrivit ett inlägg fick jag massor med brev från dem som upplevt samma känsla.

Var det svårt att ­introducera din dotter i dejtandet?

 

– Vi tog det väldigt lugnt på den fronten. I mitt fall så träffade jag en kille som inte själv hade barn och han ville så klart att det här skulle gå rätt till. Därför träffades bara vi i sex månader och han fick tid att fundera på vad han ville med den här relationen. Jag ville inte presentera en person för min dotter som sedan kanske skulle försvinna. Men så fick vi en gemensam dotter som har bundit ihop familj­en på ett fint sätt. Vi brukar kalla henne för vårt lilla ­klisterbarn.